Conf. dr. Marcian MANU, despre endourologie: bisturiul este instrumentul cel mai puțin folosit în chirurgie

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Conf. dr. Marcian Manu. Foto: DC Medical
Conf. dr. Marcian Manu. Foto: DC Medical

Conf. dr. Marcian MANU a fost prezent la Interviurile DC Medical, unde a vorbit despre endourologie și despre ce afecțiuni pot fi diagnosticate și tratate prin această metodă.

Marcian Manu medic primar de chirurgie urologică, doctor în științe medicale și șeful secției de Urologie de la Spitalul Clinic Sanador, a fost prezent la Interviurile DC Medical, unde a explicat ce înseamnă endourologia și ce afecțiuni pot fi tratate astfel.

Medicul a început cu o glumă care, de fapt, este reală și chiar am putea spune că e surprinzătoare. Potrivit lui, în prezent, bisturiul este cel mai puțin instrument în chirurgie, în condițiile în care acest instrument este emblematic pentru această specializare. „Doar câteva secunde (este folosit, n.r.) la început, când se face incizia și, rarisim, în timpul operației. În rest, toate celelalte instrumente sunt folosite, din punct de vedere al timpului de uzanță, mult mai mult decât bisturiul”, spune el. Explicația este aceea că bisturiul a fost înlocuit de instrumentele endoscopiei, metodă minim invazivă care are beneficii evidente.

Potrivit lui, în 1931 a fost realizată prima cistoscopie și prima rezecție pentru un adenom de prostată, iar de atunci, toate aceste metode endoscopice s-au perfecționat, ajungând în ziua de azi ca bisturiul să mai fie folosit doar la crearea inciziei necesară endoscopiei.

Chirurgie fără bisturiu?

Medicul a detaliat, apoi, aceste afirmații. „Să definim endourologia: noi putem să ajungem la organele pe care trebuie s le operăm și să le reparăm, fie printr-o incizie, dinafară înăuntru sau putem să intrăm din afară înăuntru pe canale preformate. Exist endoscopia digestivă superioară, care vizualizează stomacul, duodenul; există endoscopie digestivă inferioară; există bronhoscop, ne putem uita în arborele bronșic; exact așa există în sfera urologică cistoscopie, uretroscopie, ureteroscopie, deci noi putem vizualiza înăuntru întreg aparatul urinar. Asta înseamnă ceva revoluționar, mult mai simplu, mult mai rapid de executat și mult mai benefic pentru pacient.

Avantajele sunt evidente, reprezentate de viteza de vindecare, de lipsa sângerării în general, lipsa plăgii care necesită un anume tratament, de o externare mai rapidă, o integrare socială mai rapidă a pacientului și, la o adică, dacă tragem o linie, chiar dacă din punct de vedere financiar toate aceste instrumente costă enorm, beneficiul social este evident”, a explicat el.

Ce patologii se tratează prin endourologie

Medicul a mai vorbit despre patologiile ce pot fi tratate prin această metodă. „În primul rând, să explicăm care este principiul metodei: putem explora aparatul urinar în totalitatea lui, de jos în sus sau de sus în jos. Cel mai simplu este de jos în sus, pentru că beneficiază și de o anestezie mai simplă. Primul organ care este examinat endoscopic este uretra, pentru că intrăm retrograd pe uretră și putem descoperi patologia uretrei. Din uretră intrăm în vezica urinară, din vezica urinară putem să ascensionăm pe cele două uretere, stâng sau drept, până la nivel renal, până la nivelul cavităților renale. Pe toată această linie, de la meatul uretral până la vârful rinichiului, noi putem vizualiza, putem detecta și putem trata varii patologii ale aparatului urinar.

La nivelul uretrei, cel mai frecvent sunt tratate stricturile de uretră sau stenozele de uretră. O strictură de uretră poate fi congenitală sau poate fi dobândită după infecții, inflamații sau traumatisme, iar noi, endoscopic, putem secționa uretra și o putem recalibra la diametrul ei normal, astfel ca pacientul să poată urina facil”, a mai explicat el.

Problemele uretrei sau ale prostatei, rezolvate prin endourologie

O altă patologie  uretrală este reprezentată de tumorile uretrale, care pot fi benigne sau maligne, mai spune medicul. De asemenea, mai spune el, pot fi infecțiile sau inflamațiile uretrale, malformațiile ale uretrei, corpi străini - calculi care coboară sau corpi străini din exterior spre interioare rămân blocați în uretră și care pot fi  distruși și eliminați.

„Mergând ascendent, uretra la un moment dat trece prin prostată, ca să ajungă în vezica urinară și bineînțeles, la nivelul prostatei discutăm de majoritatea patologiei prostatice care poate fi rezolvată în principal endoscopic. Și aici, cea mai frecventă patologie este cea a bărbatului de peste 60 de ani, respectiv hipertrofia benignă de prostată sau adenomul de prostată, care poate fi perfect rezolvat endoscopic prin multe metode. Ele sunt principial aceleași, extragerea unui țesut suplimentar care a crescut în prostată; nu este extragerea întregii prostate, ci numai a ceea ce a crescut în prostată și care blochează evacuarea din vezică. Aceasta se poate realiza folosind rezecție simplă, rezecție salină, laserul pe care-l folosim pentru rezecția prostatei, secționarea colului vezical și, dacă până acum am vorbit despre patologia benignă a prostatei, acum vorbim și despre cea malignă, care poate fi diagnosticată, rezolvată, dar nu cu scop oncologic, prin metode endoscopice”, a mai spus medicul.

Pietrele din vezica urinară, eliminate prin endourologie

„Ascensionând, ajungem în vezică, este o cameră imensă care poate avea pietre, care poate avea tumori, benigne sau maligne. Este un organ de contenție care acumulează urină, poate avea malformații, diverticuli, poate avea inflamații care pot fi bacteriene sau tuberculoase sau parazitare, deci toată această patologie poate fi atât evidențiată și diagnosticată prin metodele endourologice, cât și tratată”, mai spune el.

Ureterul, cele mai frecvente malformații

„De la vezică plecăm mai sus pe uretere și vom vizualiza, vom diagnostica și vom trata patologia ureterului terminal, care de cele mai multe ori este malformativă, respectiv megaureterul obstructiv - o obstrucție la implantarea ureterului în vezică sau megaureterul refluant - urina se duce din vezică spre ureter, ceea ce nu se întâmplă niciodată, este anormal și non-anatomic - această patologie putând fi, de asemenea, rezolvată endoscopic.

Cea mai frecventă patologie a ureterului: poate avea cel mai frecvent o patologie litiazică, pentru că pietrele plecate din rinichi în drumul lor spre vezică uneori și cel mai frecvent se blochează la nivel ureteral, mai degrabă pe ureter decât uretră, pentru că ureterul e mai strâmt decât uretra. Litiaza se poate rezolva endoscopic.

Nu în ultimul rând tumorile, cancerele ureterale se pot rezolva cu laser, pot fi diagnosticate, ele sunt deosebit de greu de diagnosticat prin metodele imagistice, cât ar fi ele de sofisticate. Acestea pot fi vizualizate exclusiv prin aceste metode endourologice”, a mai explicat medicul.

Mai multe detalii despre această metodă de diagnosticare și tratare găsiți în materialul video atașat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel