Constipația, cauze frecvente și tratament. Mișcarea este unul dintre remediile ei

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Constipatia, cauze si tratament. FOTO Pexels @ Miriam Alonso
Constipatia, cauze si tratament. FOTO Pexels @ Miriam Alonso

Constipația, netratată, poate duce chiar și la hemoroizi. 

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, prezentă la aproximativ 20-40% dintre persoanele adulte, care se manifestă prin scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau a eliminării cu efort.

Cele mai frecvente cauze ale constipației 

- Regimul alimentar dezechilibrat bogat în grăsimi animale, zahăr procesat sau un procent redus de fibre alimentare;

- Masticație necorespunzătoare datorită afecțiunilor dentare;

- Schimbări de mediu care predispun la amânarea defecației în mod conștient;

- Utilizarea anumitor medicamente care diminuează peristaltismul intestinal (antiacide, antispasmice, antidepresive triciclice, anticonvulsive, suplimente cu fier, antiinflamatoare nesteroidiene, hipotensive)

- Abuzul de laxative;

- Sarcina: în timpul sarcinii există mai mulți factori favorizanți care pot determina apariția spasmului reflex al sfinterului anal: presiune exercitată de uterul gravid asupra colonului, modificări hormonale specifice sarcinii, modificări ale dietei, hemoroizi, fisuri anale;

- Compresia mecanică asupra colonului exercitată de către: bride aderente postoperatorii, tumori intestinale, hernie abdominală, leziuni neurologice la nivelul coloanei vertebrale cu afectarea secundară a intestinului, boli ale țesutului conjunctiv (lupus eritematos, sclerodermie), amiloidoză, potrivit Nature.

Simptomele constipației și tratamentul acesteia

Constipația la adult se manifestă prin: dificultatea de golire a conținutului intestinal; defecație dureroasă; dureri abdominale, meteorism abdominal; simptome digestive: inapetență, greață, vărsături; halena, limba saburală. La copii, aceasta se manifestă prin: peristaltism redus (scaune rare); durere: la nivelul abdomenului înainte și în timpul defecației; incontinența: poatefi confundată cu diareea, ceea ce face ca medicul să dea tratament inadecvat, care accentuează și mai mult constipația; fisuri anale; obezitatea. 

În ceea ce privește tratamentul constipației, în primul rând trebuie adoptat un regim alimentar bogat în fibre vegetale, hidratarea corespunzătoare, reducerea aportului de zahăr supraprocesat, dar mai ales practicarea exercițiilor fizice zilnice pentru stimularea motilității intestinale. 

Altfel, tratamentul medicamentos este utilizat în cazul în care cele menționate anterior nu au un efect corespunzător. Acesta presupune administrarea diferitelor tipuri de laxative (de volum sau de înmuiere a scaunului) și a purgativelor ostomotice saline (rețin apa în intestin, intensifică peristaltismul intestinal având ca efect evacuarea intestinală rapidă). 

Vezi și: Boala hemoroidală și RISCURILE netratării la timp. Mitulescu: Își schimbă comportamentul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel