Contraceptivele, de ce unele femei rămân însărcinate când le folosesc

Dana Lascu |
Data publicării:
Gravidă
Gravidă

Contraceptivele nu sunt 100% eficiente. Sunt femei care folosesc anticoncepționale dar rămân însărcinate. Cercetătorii au găsit explicația acestui fapt.

Femeile care rămân însărcinate în timp ce folosesc anticoncepționalele, pot fi purtătoare ale unei gene care descompune hormonii obișnuiți din contraceptive, și de aceea acestea sunt ineficiente, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Anschutz Medical Campus din Colorado.

O genă care descompune hormonii

„Constatările acestui studiu sunt prima dovadă că o variație genetică este asociată cu ineficiența contraceptivelor", a spus autorul principal al studiului, dr Aaron Lazorwitz, profesor asistent de Obstetrică și Ginecologie la Facultatea de Medicină a Universității din Colorado. Studiul a fost publicat pe 11 martie în jurnalul de specialitate Obstetrics & Gynecology.

Contraceptivele nu sunt 100% eficiente, dar motivele pentru asta nu au fost niciodată explicate pe deplin. Femeile sunt de obicei blamate pentru că nu folosesc medicamentul în mod corespunzător. Dar dr. Lazorwitz și colegii săi au suspectat că pot exista alte motive pentru care anticoncepționalele sunt ineficiente.

Ei au analizat 350 de femei sănătoase, cu o vârstă medie de 22,5 ani și cu un implant contraceptiv, instalat pentru între 12 și 36 de luni.

Cercetătorii au descoperit că 5% dintre femeile testate au avut o gena numită CYP3A7 * 1C, care este de obicei activă în fetuși și apoi oprită înainte de naștere. Dar unele femei cu această genă continuă să producă enzima CYP3A7 la maturitate.

„Această enzimă descompune hormonii în contraceptive și poate pune femeile într-un risc mai mare de sarcină în timp ce utilizează anticoncepționale, în special metode care presupun administrarea de doze mai mici", a spus Lazorwitz.

Predispoziția genetică, din ce în ce mai importantă

Varianta cea mai bună ar putea fi screeningul genetic înainte de prescrierea sau implantarea contraceptivelor.

„Când o femeie spune că a rămas însărcinată deși lua anticoncepționale, ipoteza era întotdeauna că a fost oarecum vina ei", a spus dr. Lazorwitz. „Dar aceste descoperiri arată că ar trebui să ne ascultăm pacienții și să ne gândim dacă există ceva în genele lor care a cauzat acest lucru".

Constatarile indica modul în care farmacogenomica, un domeniu relativ nou care analizează modul în care genele afectează răspunsul unei persoane la medicamente, are potențialul de a modifica dramatic domeniul sănătății femeilor.

„În special în lumina consecințelor sociale, financiare și emoționale ale eșecului contraceptiv și a amplorii indicațiilor asupra hormonilor steroizi pe durata vieții unei femei", se arată în studiu.

Lazorwitz a spus că studiul ar putea ajuta la stimularea dezvoltării de instrumente medicale mai precise care pot ajuta la adaptarea tratamentului la pacienții individuali.

„Pe măsură ce tot mai multe date genetice devin disponibile, clinicienii ar putea avea nevoie să ia în considerare adăugarea predispoziției genetice la creșterea metabolismului hormonului steroid în diagnosticul lor diferențial pentru sarcini neintenționate la femeile care raportează aderență perfectă la metode contraceptive hormonale", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel