Coronavirus: Brazilia are peste 450.000 de decese din cauza COVID-19. Al treilea val, posibil devastator

Dana Lascu |
Data publicării:
Decese
Decese

Brazilia a depășit marți pragul de 450.000 de decese din cauza COVID-19, potrivit ultimului raport al Ministerului Sănătății, iar epidemiologii se tem de al treilea val de contaminări. 

În total, 452.031 de decese au fost înregistrate din martie 2020 încoace, în Brazilia, din cauza COVID-19, dintre care 2.173 în ultimele 24 de ore, cifre oficiale subestimate în mare măsură potrivit specialiștilor.

Această țară cu 212 milioane de locuitori, a doua cea mai îndoliată din lume după Statele Unite, numără, de asemenea, 16 milioane de cazuri confirmate de contaminare, dintre care mai mult de 73.000 într-o singură zi.

Media deceselor cotidiene pe șapte zile, care a fost de peste 3.000 la jumătatea lunii aprilie, a scăzut sub 2.000 o lună mai târziu, rămânând stabilă la aproximativ 1.900 în ultimele zece zile, notează AFP și Agerpres. 

Dar ceea ce îi îngrijorează cel mai mult pe epidemiologi este creșterea constantă a ratei medii zilnice de contaminare de la începutul lui mai cu impact previzibil asupra numărului de decese în săptămânile următoare.

Această creștere ar putea fi direct legată de faptul că autoritățile sanitare din diferite state braziliene au început să relaxeze restricțiile în urmă cu o lună, când numărul deceselor începuse să scadă ușor.

Al treilea val, numărul deceselor în creștere

Potrivit celui mai recent buletin epidemiologic al Fiocruz, institut de sănătate publică de referință, riscul valului al treilea este real, curbele pandemiei fiind deja în creștere în opt din cele 27 de state ale Braziliei și stabil în alte zece.

Răspândirea virusului ar putea fi favorizată de debutul iernii australe luna viitoare, cu temperaturi mai scăzute, în special în sudul țării.

Aproximativ 42,7 milioane de persoane au primit o doză de vaccin, 20,14% din populație, și 21 de milioane ambele doze (9,9%).

Altă sursă de îngrijorare: primele cazuri ale variantei indiene identificate joi în statul Maranhao (nord-est), la șase membri ai unui echipaj care s-au întors la bordul unui cargou sub pavilionul Hong Kongului.

Răspândirea locală a acestei variante nu a fost încă confirmată, dar cazuri suspectate au fost deja identificate în statele vecine Ceara și Para.

Amenințarea celui de-al treilea val nu pare să-l preocupe pe președintele de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro care a condus duminică o paradă cu câteva mii de motocicliști la Rio de Janeiro, urmată de o baie de mulțime fără mască.

El a afirmat că Brazilia trăiește "sfârșitul pandemiei" și a criticat vehement măsurile restrictive luate de guvernatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel