Coronavirus, de ce intră oamenii în panică. Explicațiile psihologului

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Elena Florea, psiholog clinician și psihoterapeut, a explicat EXCLUSIV pentru DC Medical, care sunt mecanismele psihologice din spatele panicii populației, dar și cum ar trebui gestionată situația în care ne aflăm.

Elena Florea, Psiholog clinician și Psihoterapeut, spune că lipsa controlului situațional declanșează stări puternice de teama, furie, chiar și evitare

"Această panică se poate traduce din punct de vedere psihologic prin faptul că este o situație pe care oamenii nu pot și nu stiu cum să o controleze. Lipsa controlului situațional declanșează stări puternice de teama, furie, chiar și evitare.
Efectele situației de față sunt date de modul în care percepem ceea ce se întâmplă în jurul nostru iar modalitățile de a face față sunt exprimate de resursele psihoemoționale asimilate până acum", explică psihologul.

Potrivit psihologului, în contextul acesta, panica este ceva real, având un pericol real, cu efecte reale.

"În primul rand, panica este reala (nu este ceva închipuit, plăsmuit, cauzat de alte temeri nerostite ale omului), efectele sale le putem observa foarte ușor în jurul nostru. De aceea situația de față, nu o putem incadra într-o tulburare de ordin psihopatologic. Starea de alarmare, îi declanșează omului instinctul de autoconservare, acționând în sensul asigurării nevoilor de baza (hran[, adăpost, securitate fizică)", spune aceasta.

Mai mult, aceasta spune că sunt persoane care pot fi afectate profund în mod negativ de această stare de panică.

"Exista riscuri pentru persoanele care deja suferă de anumite tulburări de ordin emoțional și care pot catastrofiza (a exagera în mod nerealist, ceea se întâmplă). Mai exact, situația de panica poate declanșă apariția anumitor episoade acute (în funcția de tulburarea de care suferă)" , avertizează specialistul.

Cum ar trebui să procedăm în aceasta perioadă pentru a ne calma?

"Pentru a ne calma ar trebui să respectam indicațiile date de autorități, sa ne asiguram că avem cele necesare pentru o anumită perioada. În mod catergoric, nu este indicat să ne închipuim (a face scenarii ireale) alte conjucturii situaționale (ex:ar putea fi mai grav peste 1 sapt, 2 luni, ar putea părea și alte forme mai grave etc.) decât cele prezentate de autoritățile romane. De asemenea, o soluție ar fi să facem activități care ne fac placere, să avem discuții cu prietenii, familia și pe alte teme, decât cele ce țin de coronavirus", subliniază aceasta. 

De asemenea, psihologul atrage atenția asupra influenței din Social Media.

"Social media ne influențează în funcție de cât de mult îi permitem noi să o facă. Social media poate influența foarte mult sau foarte puțin...doar noi alegem cât și cum o facem" a conchis ea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel