CORONAVIRUS, dr Molnar Geza: epidemia respectă un tipar, posibilă reizbucnire a unor focare

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid-19, sange
Covid-19, sange

Prof univ dr Molnar Geza, cunoscut epidemiolog român, a explicat cum evoluează epidemia de coronavirus în România, că sunt focare care se pot reactiva și a subliniat că restricțiile trebuie ridicate cu cap, altfel vor fi probleme.

Prof univ dr Molnar Geza a declarat, luni-seară, la Sinteza zilei, că România a ajuns în zona de platou privind evoluția pandemiei, dar că nu exclude reapariția unor focare dacă lucrurile scapă de sub control. Dar epidemiologul crede că am intrat deja pe panta descendentă. Există un ciclu al acestei epidemii, spune el, care e comun virozelor, și care se repetă și în acest caz.

„Fără ca să minimalizez importanța unei pandemii și a unei epidemii teritoriale, în sensul unui virus nou, la care practic receptivitatea este universală, deci fără ca să minimalizez acest lucru, orice viroză respiratorie are un ciclu epidemiologic destul de bine stabilit. Acuma, eu am spus 6-8 săptămâni, pot să întind la 10 săptămâni la maximum. Orice viroză respiratorie, că este vorba de gripă sau de altă viroză cu transmitere în masă, cu capacitate mare de transmisibilitate interumană, evoluează în trei etape: o dată de pătrundere, a doua de clustere – de cumul de cazuri, pe urmă perioada explozivă, ori există un vârf epidemic ori există un platou epidemic, cum e și în cazul României. Și dacă vă uitați la evoluția cazurilor, din 26 februarie, de la primul caz depistat, se vede că în primele 25 de zile am realizat 1.000 de zile, iar în următoarele 40 de ezile, și în cazul României, am realizat acea creștere exponențială care a depășit 10.000 de cazuri. Dacă vă uitați la graficul evoluției cazurilor zilnice, atât a cazurilor noi cât și a cazurilor cumulate, incidența cumulată, vedem foarte bine că la acea medie existentă la ora actuală pentru România de 58,2 la suta de mii de locuitori, nu este o abatere standard prea mare nici în ultimele trei săptămâni. Ba mai mult, INSP în ultima evaluare pentru săptămâna anterioară, a arătat și exclusiv o scădere de 10% a cazurilor", a subliniat profesorul Geza Molnar, la Antena3.

Potrivit epidemiologului, virusul nu va dispărea și va trebui să conviețuim cu el, iar măsurile de relaxare vor trebui luate cu cap.

„Relaxarea se va produce în aceste condiții doar limitat și în anumite regiuni. Trebuie să ne gândim că atunci când iei niște restricții, le iei acolo unde se poate. (...) Nu vom lua restricțiile în zonele unde avem în acest moment focare în desfășurare, dar o limitare a unei părți din aceste restricții se va produce. Totul depinde de noi și de populația civilă în următoarea perioadă. (...) Gândiți-vă că orice restricție se ridică cu anumite precauții și pe o anumită perioadă. La o anumită perioadă se va face o evaluare. După această perioadă, dăm drumul și ridicăm anumite restricții sau reimpunem anumite restricții. Există o evaluare permanentă pe care o vom avea. (...) Cadrul legal se referă la existența unei stări de risc epidemic ridicat, care poate fi activată prin ordin al ministrului Sănătății, existența Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, ordin de comandant. Există cadrul legislativ", a explicat epidemiologul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel