Coronavirus, posibilă strategie toamna-iarnă: Studiu epidemiologic la nivel național

Societatea Română de Epidemiologie afirmă că este necesar ca strategia din perioada toamnă-iarnă de abordare a infecției cu SARSC-CoV-2 să se bazeze pe date/dovezi cu privire la ponderea populației care a...
Societatea Română de Epidemiologie spune că aceste date pot fi culese doar prin intermediul unui studiu național de seroprevalență a infecției SARS-CoV-2 pe teritoriul României. Aceasta afirmă că susține inițiativa de realizare a unui astfel de studiu național de prevalență pe teritoriul României în perioada iunie – septembrie 2020, se arată într-un comunicat remis presei.
”Un astfel de studiu putea fi realizat la nivel național potrivit unei metodologii de eșantionare riguros selecționat putea fi realizat după trecerea primului val de pandemie. Perioada verii poate fi folosită pentru a estima care este procentul din populației care a trecut deja până în acest moment prin boală, atât cu forme simptomatice, cât și asimptomatice”, a declarat prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie.
Potrivit Societății Române de Epidemiologie, pe baza rezultatelor acestui studiu trebuie realizate prognozele epidemiologice, cât și strategiile ulterioare, printre care se numără : adaptarea capacității serviciilor medicale, oportunitatea măsurilor de protecție sau de relaxare etc. și chiar cele de vaccinare împotriva infecției cu SARS-CoV-2, la momentul în care un preparat vaccinal va fi disponibil.
Acțiunile de supraveghere și controlul unor boli infecțioase din țări ale Uniunii Europene s-au bazat pe rezultatele unor astfel de studii seroepidemiologice și au arătat că demersul este oportun și util și în situația emergenței virusului SARS-Cov-2, care a determinat evolutia pandemică pe care o trăim în acest moment.
Mai mult, Societatea Română de Epidemiologie subliniază importanța unui asemenea studiu național științific și își arată disponibilitatea de a susține autoritățile în demersurile de realizare a unor strategii realiste de abordare în situația unei posibile manifestări epidemice de infecție cu SARS-CoV-2.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-