Coronavirus: un posibil vaccin împotriva MERS, adaptat pentru Covid-19

Angela Sabău |
Data publicării:
Flacoane   FOTO: pixabay
Flacoane FOTO: pixabay

Un posibil vaccin pentru MERS ar putea fi adaptat pentru noul coronavirus. Nu există deocamdată un vaccin eficient împotriva infecțiilor cu coronavirusuri, dar studiile de laborator arată promițător.  

Nu există vaccinuri care să protejeze oamenii împotriva infecțiilor prin coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19 sau cele care provoacă SARS și MERS. Deoarece COVID-19 continuă să facă ravagii, multe laboratoare din întreaga lume s-a concentrat pe studii pentru înțelegerea virusului și găsirea celei mai bune strategii pentru oprirea acestuia.

Săptămâna aceasta în mBio, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie, o echipă de cercetători interdisciplinari descrie un posibil vaccin promițător împotriva virusului MERS.

În noua lucrare, cercetătorii sugerează că abordarea pe care au adoptat-o pentru un vaccin antivirus MERS poate funcționa, de asemenea, împotriva SARS-CoV-2. Metoda de acționare a vaccinului este un virus ARN numit virusul parainfluenza 5 (PIV5), despre care se crede că poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de tuse de canisa la câini, dar pare inofensiv pentru oameni. Cercetătorii au adăugat o genă suplimentară la virus, astfel încât celulele infectate ar produce glicoproteina S, sau spike, cunoscută a fi implicată în infecțiile MERS.

„Știm că oamenii au fost expuși la PIV5, dar se pare că este un virus inofensiv la om”, a declarat Paul McCray, medicul pediatru și specializat în coronavirus, la Universitatea din Iowa, din Iowa City, care a condus noul studiu cu virologul Biao He, doctor la Universitatea din Georgia, din Atena. „PIV5 nu pare să producă un efect citopatic”. Virusul MERS nu se poate reproduce la șoareci, așa că pentru a testa vaccinul, McCray a dezvoltat un model de șoarece care imită infecțiile umane. Șoarecii au fost concepuți genetic pentru a exprima DPP4, proteina folosită de virusul MERS ca punct de intrare pentru celulele umane.

Teste de laborator promițătoare

Testele de laborator au arătat că o singură doză de vaccin, administrată intranazal, a determinat eficient celulele infectate să producă proteina S, care la rândul său a declanșat răspunsuri imune împotriva proteinei din gazda animalului.

La patru săptămâni după ce șoarecii au primit vaccinul, au fost expuși la o tulpină a virusului MERS, adaptată șoarecilor pentru a provoca o infecție letală. De asemenea, virusul MERS a fost administrat grupurilor de șoareci care au primit un alt vaccin PIV5 - unul fără gene pentru proteina S - sau un vaccin intramuscular cu virus MERS inactivat.

Toți șoarecii imunizați cu virusul PIV5 modificat au supraviețuit infecției cu virusul MERS. În schimb, toți șoarecii imunizați cu PIV5 fără S au murit din cauza infecției. Vaccinul intramuscular al virusului MERS inactivat a protejat doar 25% dintre șoareci de o infecție letală. Șoarecii care au primit virusul MERS inactivat au arătat niveluri peste medie de eozinofile, globule albe din sânge care indică infecție sau inflamație. Această conexiune ridică o problemă de siguranță pentru virusul MERS inactivat ca potențial vaccin, a spus el. Studiul demonstrează că un vaccin intranazal, bazat pe PIV5, este eficient împotriva MERS la șoareci, a spus El, și ar trebui investigat pentru potențialul său împotriva altor coronavirusuri periculoase, inclusiv SARS-CoV-2. „Suntem destul de interesați de utilizarea virusurilor ca vehicule de eliberare a genelor”, a declarat McCray, care a investigat, de asemenea, strategii similare ca o modalitate de a trata fibroza chistică. Acum, la fel ca colegii din întreaga lume, McCray și He și-au concentrat eforturile de cercetare pe SARS-CoV-2, luând o abordare similară lucrării cu modele de infecție cu mouse și testarea vaccinurilor.

Găsirea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19 este o cursă împotriva timpului, a spus McCray. „Populaia nu va fi sută la sută expusă la virus în primul val, ceea ce înseamnă că vor exista mai multe persoane care să se infecteze atunci când va veni al doilea”, a spus el. „Nu știm încă dacă oamenii obțin imunitate de durată împotriva infecției cu SARS-CoV-2, de aceea este important să ne gândim la modalități de a proteja populația.”

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel