COVID-19, ce ai în dulăpiorul cu medicamente? Dr Tudor Ciuhodaru: Atenție! Automedicația e periculoasă!

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Medicamente
Medicamente

În ziua în care s-au înregistrat peste 10.000 noi de COVID-19, l-am întrebat pe conf univ dr Tudor Ciuhodaru dacă e cazul să avem în dulăpiorul cu medicamente de acasă anumite pastile. Medicul a reacționat imediat. 

Că e pandemie de COVID-19 sau nu, medicii sunt mereu de acord în privința unui lucru esențial: automedicația este PERICULOASĂ!

„Automedicația, chiar și în vremea COVID-ului, s-ar putea să vă facă mai mult rău decât bine. Au apărut tot felul de soluții terapeutice miraculoase, fantastice care nu s-au confirmat niciodată, iar, de multe ori un anumit tip de medicație luat necorespunzător s-ar putea să ducă și la multiple complicații și efecte adverse. (…) Încercați să vă consultați de fiecare dată cu medicul de familie chiar și pentru lucruri aparent banale. (…) Întrebați-vă dacă chiar aveți nevoie de acel produs la care se face reclamă la televizor. De ce să nu evităm multe neplăceri sau multe efecte secundare consultându-ne cu medicul de familie?”, afirmă conf univ dr Tudor Ciuhodaru.

În plus, întrebat de medicamentele antiinflamatoare și vitamine care ar fi recomandate pentru COVID-19, medicul a refuzat să numească vreunul, dar a atras atenția că orice fel de medicamente și suplimente pot să aibă riscuri. „Automedicația este periculoasă indiferent de coronavirus sau nu, antiinflamatoarele pot fi falși prieteni, există grupe de medicamente care vă pot face rău. (…) Până și vitaminele trebuie luate după o indicație medicală”, a punctat doctorul.

El avertizează oamenii să nu vă lăsați păcăliți de ”tratamente minune” care nu și-au dovedit eficiența. ”Le-aș recomanda românilor doar ce este sigur și eficient pentru sănătatea lor pentru că se creează o falsă așteptare pe de o parte, iar, pe de altă parte, oamenii temporizează consultul medical”, declară dr Ciuhodaru.

Întrebat ce ar fi de făcut în cazul în care unii (dacă nu mulți) și-au făcut deja provizii de medicamente, medicul avertizează că stocurile nu sunt un lucru inteligent, pornind de la simplul fapt că toate medicamentele au dată de valabilitate. În plus, spune el, trebuie respectate condițiile de depozitare recomandate de producător și, la administrare, nu trebuie depășită doza maximă, care este trecută în fiecare prospect. Tudor Ciuhodaru spune că mai bine ave, altfel grijă de sănătatea noastră.

”Să adoptăm un stil de viață sănătos, să facem sport. Sunt lucruri care țin de o creștere a imunității în mod natural, pe care ar trebui să le facem cu sau fără COVID. Să mâncăm sănătos, fructe, legume proaspete adaptate caloric la vârstă. (…) Automedicația nu este recomandată, nu există tratamente minune și, deși s-au vehiculat soluții terapeutice unele dintre ele au fost veritabile escrocherii aflate la un click distanță. O medicație nerecomandată poată să facă mai mult rău decât bine. Consultați-vă întâi cu medicul de familie!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel