COVID-19: Ce înseamnă să fii imunocompromis și cum te afectează noul coronavirus

COVID-19, infecție
COVID-19, infecție

 Sistemul imunitar al unei persoane imunocompromise nu este atât de puternic și echilibrat pe cât ar trebui să fie.

Deoarece sistemele imunitare ale persoanelor imunocompromise sunt defecte sau ineficiente, acestea nu pot opri invazia și colonizarea de către intrusi străini, inclusiv virusul SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19.

Un răspuns imunitar insuficient lasă persoanele vulnerabile la infecție, însă simptomele severe ale unor persoane sunt de fapt cauzate de un răspuns imun imens care se întinde pe întregul corp.

Motivele acestui lucru sunt variate și pot fi complexe, notează The Conversation. 

Ce cauzează sistemele imunitare compromise?

Imunodeficiențele primare apar atunci când cineva se naște cu o afecțiune care îi afectează direct sistemul imunitar. Aceste boli sunt rare și sunt diagnosticate de obicei la începutul vieții. Acestea includ imunodeficiența variabilă comună, imunodeficiența combinată severă și agammaglobulinemia legată de X.

Imunodeficiențele secundare sunt mai frecvente și apar ca urmare a unor factori externi. Expunerea la toxinele de mediu, inclusiv unele pesticide, metale grele, petrochimice și poluanți ai aerului, cum ar fi fumul de țigară, poate reduce eficacitatea sistemului imunitar, în special la suprafața plămânului.

Alimentația precară și consumul de droguri și alcool pot afecta, de asemenea, imunitatea, la fel ca medicamentele, vârsta și chiar sarcina.

Boli și leziuni

Unele boli și leziuni pot provoca imunodeficiențe. Acestea sunt clasificate și ca imunodeficiențe secundare. Aceasta include sindromul imunodeficienței dobândite (SIDA) ca urmare a infecției cu virusul imunodeficienței umane (HIV), arsuri grave și neavând o splină funcțională. Acest organ este crucial pentru filtrarea sângelui și coordonarea răspunsului imun.

Cancerele măduvei osoase și ale globulelor albe din sânge, cum ar fi leucemia și limfomul, pot provoca, de asemenea, imunodeficiență.

Măduva osoasă și celulele albe din sânge combat de obicei infecțiile. Tratamentul pentru aceste tipuri de cancer constau, de obicei , în a șterge toate globulele albe din sânge folosind chimioterapie. Aceasta incapacită și mai mult sistemul imunitar.

Informații timpurii despre COVID-19 la un număr mic de pacienți cu cancer din China sugerează că au un risc mai mare de a contracta coronavirus și de a dezvolta boli severe.

Medicamente

Ca și chimioterapia, alte medicamente pot genera o stare imunocompromisă. Aceste medicamente se numesc imunosupresoare.

Persoanele care primesc transplanturi de organe sunt un grup care trebuie să ia imunosupresoare. Acest lucru le amortizează sistemul imunitar, astfel încât acesta nu poate reacționa împotriva și respinge transplantul donatorului.

Persoanele cu boli autoimune, care determină sistemul imunitar să atace propriile celule și țesuturi ale organismului, folosesc de asemenea aceste medicamente. Între 2% și 7% din populație au o boală autoimună, precum scleroza multiplă, diabetul tip I, lupusul, artrita reumatoidă și sindromul Sjögren.

Este prea curând pentru a cunoaște impactul imunosupresorilor asupra COVID-19, dar dovezi anecdotice provin din regiunile afectate.

În Italia de Nord, de exemplu, doi destinatari de transplant de rinichi au fost tratați pentru COVID-19. Medicii spitalului și-au schimbat rapid medicamentele imunosupresoare obișnuite, largi, la medicamente care suprimă mai exact părțile sistemului imunitar care par să intre în această infecție. Un pacient s-a recuperat, celălalt nu.

Steroizii sunt cei mai frecvent folosite imunosupresoare - 1-2% din populație din țările dezvoltate îi iau, iar rata este mult mai mare în țările în curs de dezvoltare, unde accesul la medicamente mai sofisticate este limitat. În prezent, sunt efectuate studii clinice pentru a evalua dacă steroizii ar putea proteja oamenii împotriva răspunsului imun sever legat de COVID-19.

Vârstă

Vârsta este un element cheie de luat în considerare atunci când ne gândim la sistemul nostru imunitar și la capacitatea sa de a lucra optim.

Un nou-născut nu va avea un sistem imunitar matur care să-și protejeze corpul împotriva invadatorilor. În acest context, laptele matern va fi o sursă prețioasă de anticorpi pentru a ajuta la combaterea virusurilor

Pe de altă parte, persoanele în vârstă sunt, de asemenea, considerate imunocompromise, deoarece au un sistem imunitar îmbătrânit, slăbit. În consecință, persoanele în vârstă sunt mai sensibile la contractarea infecției simptomatice cu coronavirus.

COVID-19 poate deveni severă atunci când persoanele în vârstă au probleme de sănătate subiacente care slăbesc organele care sunt afectate de infecția cu coronavirus, cum ar fi inima și plămânii.

Sarcina

Sarcina slăbește sistemul imunitar al femeilor.

Prin evoluția noastră, am dezvoltat o stare necesară de imunosupresie în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că în corpul mamei însărcinate se află un organism cu părți străine, codificate de ADN-ul de la celălalt părinte biologic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel