COVID-19: Combinația de vaccinuri AstraZeneca - Pfizer crește nivelul de anticorpi. STUDIU

Dana Lascu / 26 iul 2021 / 12:50

O combinație de două vaccinuri COVID-19, bazată pe administrarea unei prime doze de ser AstraZeneca și pe injectarea la rapel a unei doze de ser Pfizer, a crescut nivelurile de anticorpi neutralizanți de până la șase ori în comparație cu situațiile în care au fost utilizate două doze de vaccin AstraZeneca, potrivit unui studiu realizat în Coreea de Sud.

Studiul a fost realizat pe un grup de 499 de angajați din domeniul medical - 100 dintre ei au primit doze mixte, 200 au primit cele două doze ale vaccinului COVID-19 produs de Pfizer, iar restul au fost vaccinați cu cele două doze ale serului AstraZeneca.

Toți voluntarii au dezvoltat anticorpi neutralizanți, care împiedică virusul SARS-CoV-2 să pătrundă în celule și să se înmulțească în organism, iar rezultatele constatate în rândul persoanelor vaccinate cu schema mixtă au arătat niveluri similare de anticorpi neutralizanți cu cele constatate în grupul vaccinat cu serul Pfizer.

Luna trecută, un studiu din Marea Britanie a evidențiat rezultate similare - o doză de vaccin AstraZeneca urmată de o doză de ser Pfizer au produs cele mai bune reacții ale celulelor T și o concentrație mai mare de anticorpi în comparație cu schema de vaccinare ce presupunea administrarea mai întâi a unei doze de vaccin Pfizer și apoi a unei doze de vaccin AstraZeneca.

Datele obținute din studiul sud-coreean oferă un sprijin suplimentar deciziilor adoptate în mai multe țări de a oferi populațiilor o alternativă pentru cea de-a doua doză a vaccinului AstraZeneca, după ce acest ser a fost asociat cu riscul de apariție a unor rare cazuri de cheaguri sangvine.

Studiul sud-coreean a analizat, de asemenea, activitatea neutralizantă împotriva principalelor variante îngrijorătoare ale coronavirusului, a anunțat Agenția pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Coreea de Sud (KDCA).

Niciunul dintre cele trei subgrupuri nu a arătat o activitate neutralizantă redusă împotriva variantei Alfa, identificată în premieră în Marea Britanie, însă cantitatea de anticorpi neutralizanți a scăzut de 2,5-6 ori împotriva variantelor Beta, Gamma și Delta, depistate inițial în Africa de Sud, Brazilia, respectiv în India.

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy