Covid-19: cum îi protejezi pe cei mici, recomandările pediatrilor

Angela Sabău |
Data publicării:
Copii
Copii

Medicii pediatri fac o serie de recomandări privind protejarea copiilor de infecția cu noul coronavirus. Ei spun că, deși fac mai rar formele grave ale bolii, nu sunt înafara riscului.

Gabriela Florian, medic specialist pediatrie în cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare (SJUBM), spune că potrivit OMS, copii și adolescenții pot fi infectați sau pot transmite boala la fel ca orice persoană. Datele sugerează că pacienții pediatrici sunt mai puțin predispuși pentru forme severe de boală, dar totuși acestea pot apărea și la această grupă de vârstă. Conform CDC (Centrul de control și prevenție a bolilor) în SUA 2%, China 2.2%, Italia 1.2% iar în Spania 0.8% din totalul persoanelor infectate cu COVID 19 au fost pacienți pediatrici.
Conform AAP ( Asociația Americană de Pediatrie) simptomele care se pot întalni în această boală sunt nespecifice – febra, tuse, dispnee (scurtarea respirației, respiratie dificilă), rinoree, congestie nazală, disfagie (durere în gat) – si acestea pot avea intensitate diferită. Formele severe de boală care au necesitat spitalizare au fost întalnite, în special la sugari (varsta < 12 luni) sau la pacienții cu comorbidități.

Recomandările medicului

Nu exista vaccinare împortiva acestei infecții, de aceea, pentru a proteja atât copiii, cât și întreaga familie dr. Gabriela Florian, recomandă:
- spălarea corespunzătoare a mâinilor cu apă și săpun > 20 secunde (se va cânta “Un elefant se legăna“ până la 3 elefanți J ) și apoi utilizarea unui dezinfectant, cu minim 60% alcool
- se va utiliza mască chirurgicală simpla în cazul copiilor cu vârsta de peste 2 ani (recomandare CDC)
- învățați copilul să tușească sau să stranute la nivelul cotului, brațului sau folosind o batistă de unică utilizare (care va fi aruncată)
- curățarea și dezinfectarea suprafețelor, a jucăriilor sau a obiectelor pe care copilul le utilizează
- învățați copilul să nu își atingă fața, ochii sau nasul, fiind în primul rând dumneavoastra un exemplu
- copii nu vor însoți adulții la cumpărături, în locuri aglomerate și nu se frecventează spații de joacă
- în mod particular, este important să se evite contactul copiilor și adolescenților cu persoane în vârstă sau persoane din grupa de risc de a dezvolta forme severe de boală.
În cazul în care copilul dumneavoastră a intrat în contact cu o persoana infectată cu noul coronavirus sau dacă sunteți îngrijorat de simptomele lui, luați legatura cu medicul de familie sau medicul pediatru.
Se recomandă a se evita consultațiile de rutină si utilizarea, dacă exista posbilitatea, a telemedicinei, în locul consultațiilor clasice.
Se continuă vaccinarea copiilor, în perioada de pandemie, conform calendarului de vaccinare.
De asemenea, OMS menționează că părinții trebuie să fie suportivi, să asculte grijile copiilor vizavi de această boală și să fie asigurați că sunt sprijiniți și ocrotiți. Se recomandă ca rutina și programul să fie respectat, în mare măsură ca inaintea restricțiilor și, eventual, crearea unor obiceiuri noi, în functie de nevoile actuale, a menționat dr. Gabriela Florian, medic specialist - sectia Pediatrie a SJUBM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel