COVID-19. Hidroxiclorochina ar putea crește riscul de aritmii cardiace

Medicamente  FOTO: pixabay.com
Medicamente FOTO: pixabay.com

Într-un nou raport, o echipă de farmaciști și clinicieni au găsit dovezi care sugerează că pacienții cu COVID-19, tratați cu hidroxiclorochina, aveau un risc crescut de aritmii cardiace.

Într-un raport scurt publicat în JAMA Cardiology, o echipă de farmaciști și clinicieni de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), parte a Beth Israel Lahey Health, a găsit dovezi care sugerează că pacienții care au primit hidroxiclorochină pentru COVID-19 aveau un risc crescut de modificări electrice la inimă și aritmii cardiace. Combinația de hidroxiclorochină cu azitromicină a fost legată de modificări și mai mari comparativ cu hidroxiclorochina simplă.

„În timp ce hidroxiclorochina și azitromicina sunt în general medicamente bine tolerate, utilizarea crescută în contextul COVID-19 va crește probabil frecvența evenimentelor adverse ale medicamentului (ADE)", a declarat co-autorul Nicholas J. Mercuro, PharmD, specialist în farmacie în boli infecțioase la BIDMC. Acest lucru se referă în special la faptul că pacienții cu co-morbidități cardiace subiacente par a fi afectați în mod disproporționat de COVID-19 și că virusul în sine poate dăuna inimii.

Hidroxiclorochina și azitromicina pot provoca fiecare o tulburare electrică în inimă cunoscută sub numele de prelungire QTc, indicată printr-un spațiu mai lung între vârfurile specifice ale unei electrocardiograme. Prelungirea QTc indică faptul că mușchiului cardiac îi ia cu câteva milisecunde mai mult decât normal pentru a se reîncărca între bătăi. Întârzierea poate provoca aritmii cardiace, care la rândul lor, pot crește probabilitatea de stop cardiac, accident vascular cerebral sau deces.

În acest studiu unic, retrospectiv, observațional, Mercuro și colegii au evaluat 90 de adulți cu COVID-19 care au fost spitalizați la BIDMC între 1 martie și 7 aprilie 2020 și au primit tratament cel puțin o zi cu hidroxiclorochină. Mai mult de jumătate dintre acești pacienți au avut și hipertensiune arterială, iar peste 30 la sută au avut diabet.

Șapte pacienți (19 la sută) care au primit hidroxiclorochina singură au dezvoltat QTc prelungit de 500 milisecunde sau mai mult, iar trei pacienți au avut o modificare a QTc de 60 de milisecunde sau mai mult. Dintre cei 53 de pacienți care au primit, de asemenea, azitromicină, 21 la sută au avut QTc prelungit de 500 milisecunde sau mai mult, iar 13 la sută au prezentat o modificare a QTc de 60 de milisecunde sau mai mult.

In studiul nostru, pacientii care au fost spitalizati si care au primit hidroxiclorochina pentru COVID-19 au prezentat frecvent prelungirea QTc si efecte adverse, a declarat co-autoarea Christina F. Yen, MD, de la Departamentul de Medicina BIDMC. "Un participant care a luat combinația de medicamente a experimentat o tahicardie potențial letală numită torsades de pointes, care, din cunoștințele noastre, nu a fost încă raportată în altă parte din literatura COVID-19 revizuită de la egal la egal."

În 2003, datele preliminare au sugerat că hidroxiclorochina poate fi eficientă împotriva SARS-CoV-1, un virus respirator fatal, dar greu de transmis, legat de coronavirus care provoacă COVID-19. Mai recent, un studiu mic asupra pacienților cu COVID-19 a părut să beneficieze de medicamentul anti-malarian. Cu toate acestea, cercetările ulterioare nu au reușit să confirme nici o constatare. Având în vedere datele lor, Gold și colegii solicită prudență și luarea în considerare atentă înainte de a administra hidroxiclorochina ca tratament pentru COVID-19.

„Dacă se ia în considerare utilizarea hidroxiclorochinei, în special combinată cu azitromicină, clinicienii ar trebui să cântărească cu atenție riscurile și beneficiile și să monitorizeze îndeaproape QTc - ținând cont în special de co-morbilitățile și consumul concomitent de medicamente", a declarat autorul principal Howard S. Gold, MD , specialist în boli infecțioase la BIDMC și profesor asistent de medicină la Harvard Medical School. „Pe baza cunoștințelor noastre actuale, hidroxiclorochina pentru tratamentul COVID-19 ar trebui să fie limitată la studiile clinice".

 

Studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel