COVID-19, premierul Orban: vor sosi peste 2 milioane de măști

Adisa Codruț / 02 apr 2020 / 23:19
Coronavirus
Coronavirus

Premierul Ludovic Orban a declarat că în perioada următoare vor ajunge 2 milioane de măști de protecție.

COVID-19, măști. Premierul Ludovic Orban a declarat, joi seara, 2 aprilie, că în România vor sosi, săptămâna viitoare, peste două milioane de măşti de protecţie şi 100.000 de combinezoane.

"În următoarea săptămână, urmează să primim pe 3-4 aprilie 200.000 de măşti FFP 2, pe 7 aprilie 100.000 de combinezoane, 16 extractoare automate. (...) Pe data de 8 aprilie trebuie să recepţionăm 110 paturi pentru un spital modular. De asemenea, avem cantităţi care sunt contractate de ONAC - 250.000 de măşti FFP 2, 250.000 de măşti FFP 3, care urmează să intre în ţară în termen de maximum şapte zile, conform graficelor de livrare. (...) Nu e 100% că vom avea intrările la termenele respective. Pe 9 aprilie este estimat să vină transportul cel mai important, care constă în două milioane de măşti FFP 2, care face parte din contractul pe care îl avem cu China pe o cantitate, din informaţiile pe care le am, de 12 milioane măşti FFP 2", a declarat premierul, citat de Agerpres. Acesta a mai precizat că în circa 14 zile măştile produse în România vor fi disponibile şi pentru populaţie. 

Oficialul a subliniat că s-a confruntat cu ”probleme uriașe” privind contractele pentru achiziţionarea de materiale sanitare din străinătate. El a exemplificat: un contract pentru achiziţia a peste un milion de măşti FFP 2 şi peste un milion de combinezoane cu o companie din Turcia, dar că a apărut interdicţia de export stabilită de Guvernul turc. Premierul susține că s-a intervenit pe linie politico-diplomatică şi că ”s-au deblocat cantităţi, numai că au apărut întârzieri în ceea ce priveşte livrarea”.

Un alt exemplu dat a fost cel al unui contract cu China prin Unifarm de milioane de măşti şi că prima livrare, de două milioane de măşti FFP 2, trebuia să aibă loc când a apărut decizia Guvernului chinez de a recertifica toate companiile care produc materiale şi echipamente. A mai fost situația unui alt contract cu Germania pentru 80.000 de măşti FFP 2, dar a intervenit interdicţia Guvernului german privind exportul de materiale, echipamente şi alte produse medicale. S-a intervenit la Ministerul Sănătăţii pentru deblocarea unei cantităţi de măşti de protecţie.

Articole Recomandate

NICOTINUM - prospect

19 ian, 10:42
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy