COVID-19, varianta Delta: simptome care ar trebui să te trimită urgent la medic

Adisa Codruț |
Data publicării:

Iată cele mai importante simptome ale Covid-19 care se pot manifesta diferit la persoanele vaccinate față de cele nevaccinate. În principal, primele vor avea simptome mai ușoare, arată un studiu.

Cu o variantă la fel de contagioasă ca varicela - și de fapt de două ori mai contagioasă decât variantele dinaintea ei - este esențial să știți dacă ați luat COVID. La urma urmei, doriți să căutați îngrijire cât mai curând posibil și nu doriți să o transmiteți altcuiva.

Ceea ce este interesant este că varianta Delta se poate prezenta diferit atât la persoanele vaccinate, cât și la cele nevaccinate, spun specialiștii.

1 Este posibil să aveți simptome foarte asemănătoare cu o răceală obișnuită

Dacă sunteți vaccinat, „simptomele pe care le vedem acum sunt mult mai frecvent identificate cu răceala obișnuită”, spune dr. Andrew T. Chan, epidemiolog și medic la Spitalul General din Massachusetts și unul dintre anchetatorii principali ai studiului Covid Symptom Study, a declarat pentru New York Times. "Încă vedem oameni care prezintă tuse, dar vedem, de asemenea, o prevalență mai mare de simptome precum curgerea nasului și strănutul."

2 Este posibil să aveți dureri de cap sau dureri în gât

Dacă sunteți vaccinat: „Durerile de cap și durerile în gât sunt alte neplăceri frecvente, a adăugat el”, spune Times. Aceste dureri de cap pot semăna cu un „ciocan”, în cuvintele unui pacient, iar unele durează mai multe luni, dacă aveți sindromul post-COVID.

3 Puteți avea febră sau să pierdeți simțul gustului sau al mirosului

Dacă sunteți vaccinat: „Febra și pierderea gustului și mirosului sunt raportate într-un grad mai mic”, spune Times. „Atunci când o persoană vaccinată are rezultate pozitive pentru COVID-19, majoritatea fie nu au simptome, fie au simptome foarte ușoare și rareori duce la spitalizare sau la deces”, adaugă UC Davis Health. "Niciun vaccin nu este 100% eficient. Cu vaccinurile COVID-19 cu o eficacitate medie de aproximativ 90%, experții în sănătate se așteaptă ca aproximativ 10% dintre cei vaccinați să poată fi infectați."

Iată ce simptome ați putea avea dacă nu sunteți vaccinat

„Informațiile timpurii despre severitatea Delta includeau un studiu din Scoția care a arătat că varianta Delta era de aproximativ două ori mai probabilă ca Alpha să conducă la spitalizare la persoanele nevaccinate, dar alte date nu au arătat nicio diferență semnificativă”, relatează Yale Medicine. Simptomele COVID pentru persoanele nevaccinate includ simptome asemănătoare răcelii, dar și simptome obișnuite COVID:

Febra sau frisoane

Tuse

Respirație scurtă sau dificultăți de respirație

Oboseală

Dureri musculare sau corporale

Durere de cap

Nouă pierdere a gustului sau a mirosului

Durere de gât

Congestie sau curgerea nasului

Greață sau vărsături

Diaree

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel