Cum a dispărut Polonia de pe harta Europei. Medicina legală și intervalul post-mortem, rolul CHEIE care a dat Rusia de GOL

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum a dispărut Polonia de pe harta Europei - Foto: Pexels @Mike
Cum a dispărut Polonia de pe harta Europei - Foto: Pexels @Mike

Prof. Octavian Buda a vorbit despre cazul Katyn, cum a dispărut  Polonia de pe harta Europei și cât de importantă a fost medicina legală în război. 

"Este o temă de o extremă gravitate, face parte, din păcate, din cortegiul ororilor unui război și problema este cu atât mai presantă și mai dramatică cu cât, iată, în cazul Katyn, dar și acum, vorbim de evenimente relativ recente. Adică aceste crime în masă, care sunt expresia unor comportamente din timpul războiului, nu țin de un trecut îndepărtat, ci de consecințele celui de-al Doilea Război Mondial.

S-a pus diagnosticul EXACT a lui Vladimir Putin. Prof. Buda: Este îngrozitor!

"Cronologia desfășurării celui de-al Doilea Război Mondial a avut o importanță extraordinară"

 

În speță, există o componentă care ține de istoria medicinei legale și de felul în care cercetătorii și savanții au avut criterii științifice cu care să pună în evidență, să standardizeze ceea ce, în practica medicinei legale se numește intervalul port-mortem, adică efectiv, cât timp a trecut de la decesul unei victime, al unei persoane și în funcție de momentul găsirii resturilor cadavrului să se poată da o estimare asupra momentului în care a avut loc moartea.

Ce sunt fotografiile antropometrice, ajutorul URIAȘ în medicina legală. "Mina Minovici spunea: o autopsie rău făcută nu se mai repară niciodată"

De ce? Simplu, pentru că una e când găsești un cadavru după o zi, o săptămână, un an, zece ani, o sută de ani, o mie de ani și intrăm în zona de paleopatologie în care deja studierea rămășițelor umane sunt întrepătrunse cu studiile de tip arheologic. Masacrul de la Katyn, în cronologia desfășurării celui de-al Doilea Război Mondial a avut o importanță extraordinară, față de momentul descoperirii primelor cadavre în pădurea Katyn, apoi al instituirii unei comisii de specialiști în primăvara anului 1943 și felul în care au evoluat lucrurile față de o poziție feroce a celor care, de fapt, au produs acest masacru. Este vorba despre autoritățile sovietice.

"Polonia practic dispare de pe harta Europei"

 

Foarte pe scurt, în ceea ce privește cronologia acestei tragedii, în 1939, ca o consecință directă a acelei înțelegeri între Germania nazistă și Uniunea Sovietică, deci pactul molotov-ribbentrop, Polonia practic dispare de pe harta Europei.

A existat un proiect inițial ca undeva în jurul Varșoviei să fie prezervat, dar istoria a fost cu totul alta și prima mișcare a fost aceea a Germaniei naziste care la 1 septembrie 1939 invadează partea vestică, declanșează al Doilea Război Mondial și 16 zile mai târziu Uniunea Sovietică își ia partea estica a Poloniei.

Undeva la sfârșitul lui 1939 - 1940, Guvernul în exil al Poloniei, pentru că polonezii nu au mai putut să aibă niciun fel de control asupra propriei țări, încep să modifice cu foarte mare insistență faptul că au dispărut personalități din jurul Poloniei, din mediul universitar, ofițeri superiori... erau pur și simplu de negăsit.

Lucrurile acestea au rămas într-o totală necunoscută, acești oameni pur și simplu au dispărut din Polonia și în 1941, în 20, 21 iunie începe invazia germană și undeva spre toamna târzie, iarna lui 1941 naziștii ajung în pădurea Katyn și iau la cunoștință, din relatările localnicilor, că au avut loc niște împușcături, un adevărat masacru care s-a produs undeva în primăvara lui 1940", a declarat prof. dr. Octavian Buda, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.  

Vezi continuarea poveștii AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel