Cum influențează MENOPAUZA sistemul uro-genital. Ce AFECȚIUNI pot să apară

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum influențează MENOPAUZA sistemul uro-genital. Ce AFECȚIUNI pot să apară, FOTO Pexels @ Anna Shvets
Cum influențează MENOPAUZA sistemul uro-genital. Ce AFECȚIUNI pot să apară, FOTO Pexels @ Anna Shvets

Cum influențează menopauza sistemul uro-genital, dar mai ales ce afecțiuni pot să apară odată cu intrarea într-o nouă etapă a vieții. 

Cum influențează menopauza sistemul uro-genital, dar mai ales ce afecțiuni pot să apară odată cu intrarea într-o nouă etapă a vieții. 

Doctorul Iosif Niculescu, specialist și chirurg în Obstetrică și Ginecologie, cu peste 30 de ani de experiență națională și internațională, în multiple ramuri ale specialității, a explicat pentru DC Medical de ce apar afecțiunile uro-genitale după instalarea menopauzei, subliniind că aceasta din urmă nu are de-a face cu o boală.

”În ceea ce privește abordarea menopauzei, țin să precizez că nu avem de-a face cu o boală. Există un cumul de probleme în această perioadă a femeii și ele se manifestă, așa simplist, în simptome sistemice neurovegetative și în probleme în sfera uro-genitală. Sunt cumva tratate distinct, pentru că pot să existe una fără cealaltă, dar într-o primă instanță. În fazele ulterioare, mai avansate ale postmenopauzei, ele se combină. Din punct de vedere al afecțiunilor ce caracterizează strict sfera uro-genitală, trebuie să nu uităm că tot ce este în sfera uro-genitală și de aici pleacă toate observațiile pe care vreau să le fac sunt sub influența hormonilor steroizi feminini, anume, estrogen  și progesteron. Odată ce acești hormoni  nu mai există, în timp se produc modificări la nivelul mucoaselor din sfera aparatului uro-genital, și mă gândesc în primul rând la vagin, la uretră și la vezica urinală. Ele lucrează ca un tot, ca un complex. Anatomic se diferențiază, dar reacția la lipsa hormonilor este cumva asemănătoare. În același timp, în ceea ce privește uterul, menstruația nemaiproducându-se, devine un organ inactiv, silent, mucoasa endometrială, toate vor fi atrofiate. Ele sunt în mare parte dependente de producția de hormoni și sub influența acestora. De asemenea, ovarele sunt atrofiate, ecografic avem de multe ori probleme în a le găsi, evidenția. Asta, strict în sfera uro-genitală”, a explicat doctorul Iosif Niculescu pentru DC Medical.

Chiar și sânii sunt afectați de lipsa hormonilor feminini

De asemenea, doctorul a precizat că întregul organism simte aceste modificări ce apar odată cu instalarea menopauzei.  

”În restul corpului, lucrurile se întâmplă, mai mult sau mai puțin, la fel. Sânii vor avea aceeași reacție, se vor diminua în dimensiuni, vor fi mai puțin influențați de fluctuațiile specifice, sindrom premenstrual/postmenstrual, dar, în sfera uro-genitală, modificările și deviațiile de la normalitate sunt masive”, a mai spus doctorul Niculescu, adăugând că  vaginul va deveni uscat, ceea ce în limbajul de specialitate se numește culpită atrofică, mai mult, penetrația și contactul sexual vor fi din ce în ce mai dificile.

”Pe fondul lipsei hormonilor sau a cantității reduse, mucoasa vaginală va reacțioa altfel cu microbii, care oricum sunt acolo, totul se va modifica. Microbiomul vaginal este în strânsă relație și strict dependent de hormoni. Vascularizația vaginului este dependentă de hormoni. Și toate astea nu vor exista. Aproape același lucru se va întâmpla la nivelul uretrei, iar de aici sensibilitatea și susceptibilitatea mai mare, mai ales la infecții, în sfera urogenitală. Infecțiile urinare sunt evident mult mai frecvente în această perioadă și nu de puține ori, dificil de tratat, de multe ori recurente. Infecții urinare, care din infecții urinare joase, ceea ce numim noi, infecția vezicii urinare - cistite, uretrite, ele pot propaga la căile urinare înalte, respectiv pielonefrită, se pot propaga sistemic”, a mai explicat doctorul Niculescu.

Dintr-un alt punct de vedere, lăsând la o parte capacitatea redusă de apărare a vaginului împotriva germenilor, medicul a menționat că nu trebuie uitat faptul că anusul este în strictă vecinătate cu vaginul și populația microbiană din aceste orificii este diferită, fiind foarte ușor, în condițiile în care o anumită floră, sănătoasă, dispare din vagin sau nu mai este perfectă din cauza lipsei de hormoni,  ca germeni din regiunea anală să ”aterizeze” în vagin si să cauzeze infecții.        

Vezi și: Ce să faci când ai tulburări de CONCENTRARE în perioada MENOPAUZEI

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel