Cum pot fi corectate defectele genetice care stau la baza bolilor metabolice. Dr Răzvan Iacob explică

Adisa Codruț / 13 noi 2019 / 06:14
EXCLUSIV
Academicianul Irinel Popescu și dr Răzvan Iacob. Foto: DC Medical
Academicianul Irinel Popescu și dr Răzvan Iacob. Foto: DC Medical

Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog, a explicat, la Academia de Sănătate cum pot fi corectate defectele genetice care stau la baza bolilor metabolice.

Dr Răzvan Iacob, medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București, a vorbit luni, 11 noiembrie, la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, și despre tehnicile de inginerie genetică prin care pot fi corectate defectele genetice ce stau la baza bolilor metabolice.

"Sunt multe metode de editare genetică. Există sisteme dezvoltate în laborator prin care, pornind de la un defect genetic, care se cunoaște și poate fi identificat prin secvențiere – utilizând aceste tehnici poți corecta defectul la nivel de ADN. Poți preleva celule bolnave de la pacientul care suferă de acea afecțiune și in vitro poți corecta defectul genetic", afirmă dr Răzvan Iacob.

Celulele, continuă specialistul, pot fi readministrate pacientului și astfel se corectează boala. "Sunt studii în desfășurare. Nu sunt încă aplicate pe scară largă, clinic vorbind. Tehnica există, nu este foarte dificilă și pe viitor se speră că va aduce progrese majore în tratamentul bolilor, de multe ori monogenice", adaugă dr Răzvan Iacob.

În ce afecțiuni se așteaptă cele mai notabile rezultate, aflați în video: 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.201
YesMy