Cum putem distinge simptomele unei alergii de cele ale unei infecții respiratorii. Simptomul care nu se regăsește în alergii. Dr. Cristian Oancea: Se pot confunda

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
EXCLUSIV
infectie respiratorie foto:freepik
infectie respiratorie foto:freepik

Care sunt diferențele între înfecțiile respiratorii și alergii. ”De cele mai multe ori, debutul alergiilor respiratorii se pot confunda cu infecțiile respiratorii”.

Poate fi dificil să depistăm diferențele între infecțiile respiratorii și alergii. Dr. Cristian Oancea, medic specialist în pneumologie, ne oferă o perspectivă clară asupra acestui aspect.

Vezi și: Ce efecte are fumatul asupra sănătății plămânilor. Dr. Cristian Oancea: Dependența de nicotină trebuie privită ca dependența la drogurile grele. Nu există fumat sănătos!

În primul rând, Dr. Oancea subliniază importanța diferențierii între simptomele rinitei alergice și cele ale infecțiilor respiratorii. Rinita alergică este caracterizată de congestie nazală, rinoree, senzație de gât iritat, cefalee și chiar stări migrenoase. Aceste simptome pot fi confundate cu cele ale unei infecții respiratorii, dar absența febrei este un indicator important pentru alergii. Alergiile respiratorii nu determină creșterea temperaturii corporale, spre deosebire de infecțiile respiratorii.

”De cele mai multe ori, debutul alergiilor respiratorii se pot confunda cu infecțiile respiratorii. Aici trebuie să diferențiem simptomele de rinită alergică (ce apar la nivel respirator superior) și astmul bronșic alergic (a cărui inflamație este dominantă la nivelul respirator inferior) de simptomele infecțiilor respiratorii (în special cele virale). Un simptom care nu se regăsește în alergiile respiratorii este febra! Indiferent că pacientul are rinită alergică sau astm bronșic, febra este un simptom care ne ajută să diferențiem rapid criza alergică de infecția respiratorie”, ne-a explicat dr. Cristian Oancea, în exclusivitate pentru DC Medical.

Dr. Oancea evidențiază și aspectele specifice ale infecțiilor respiratorii, cum ar fi mialgiile și artralgiile (durerile musculare și articulare), care sunt absente în alergii. De asemenea, fenomenul tusigen este diferit: în infecția respiratorie, tusea poate fi muco-purulentă, spre deosebire de alergii, unde tusea este uscată, fără spută.

”De asemenea, mialgiile și artralgiile (durerile musculare și articulare) sunt specifice infecției respiratorii și nu alergiilor. În ceea ce privește fenomenul tusigen, în infecția respiratorie tusea poate să fie muco-purulentă comparativ cu alergia unde tusea este seacă, fără spută.

În rest, simptome, precum congestia nazală, rinoreea, senzația de gât iritat, cefaleea, anumite stări migrenoase, dispneea (senzația de respirație greoaie), weezingul (respirația șuierătoare), senzația de constricție toracică pot să apară la ambele entități”, ne-a mai spus medicul.

Este esențial să ne dăm seama de diferențele între simptomele alergiilor și cele ale infecțiilor respiratorii pentru a putea oferi un tratament adecvat și eficient. Dr. Oancea avertizează că o criză astmatică poate fi confundată cu ușurință cu o infecție respiratorie, iar tratamentul incorect poate agrava starea pacientului. Tratamentul adecvat pentru astm implică utilizarea corticoterapiei inhalatorii și a bronhodilatatoarelor pe termen lung, care sunt esențiale pentru controlul simptomelor.

”O criză astmatiformă poate mima cu ușurință o infecție respiratorie și, dacă nu ești atent tratamentul simptomatic sau antibioterapie, nu aduc nici o ameliorare crizei astmatice, unde tratamentul de fond este corticoterapia inhalatorie (sau sistemică în crizele moderat/severe), asociată cu bronhodilatatorul lungă durată.  

Vezi și: Afecțiunile care duc la insuficiență respiratorie. Dr. Cristian Oancea: Mare atenție!

Odată cu expunerea la alergeni, strănuturile în salvă și pruritul nazal pot reprezenta simptome specifice alergiei”, ne-a mai explicat dr. Cristian Oancea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel