Cum recunoști simptomele COLESTEROLULUI ridicat: două semne de avertizare la degetele de la picioare

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Colesterolul
Colesterolul

Colesterolul ridicat nu prezintă de obicei simptome până când nu devine grav. Iată două semne de alarmă care apar la degetele de la picioare, când te odihnești.

Nivelurile constant ridicate pot declanșa un torent de simptome. Două semne revelatoare pot apărea în degetele de la picioare „când vă odihniți”, avertizează Aurora Health Care.

Colesterol ridicat înseamnă că aveți prea mult colesterol în sânge. Colesterolul este o substanță produsă de ficat și îndeplinește multe roluri importante, cum ar fi ajutarea la producerea hormonilor. Totuși, nivelurile ridicate pot afecta arterele, crescând riscul unui atac de cord.

Din păcate, colesterolul ridicat tinde să prezinte simptome doar atunci când restricționează aportul de sânge în anumite zone ale corpului.

Acest mecanism dăunător se numește boală arterială periferică (PAD).

Două semne revelatoare ale bolii arteriale periferice pot apărea la degetele de la picioare, notează Aurora Health Care. „Durerea ca o arsură în picioare și degete în timp ce vă odihniți sau în pat” poate indica complicația colesterolului.

„Cel mai frecvent simptom pe care îl veți observa sunt crampe dureroase la nivelul gambei, coapsei sau feselor atunci când mergeți sau vă mișcați. Sentimentul dispare de obicei când vă odihniți”, adaugă acesta.

Alte semne includ:

Disfuncția erectilă, mai ales dacă aveți și diabet

Creșterea slabă a unghiilor de la picioare

Roșeață sau culoare albăstruie pe picioare sau răni la degetele de la picioare, care nu se vindecă

Puls mic sau deloc în picioare, pe care medicul îl va căuta.

Acționează devreme

Pentru a evita amenințarea complicațiilor legate de colesterol este vital să aveți mai întâi un diagnostic oficial de colesterol ridicat.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Trei lucruri pe care TREBUIE să le faci, dacă vrei să fii sănătos

Deoarece colesterolul ridicat de obicei nu prezintă simptome, puteți afla dacă îl aveți doar printr-un test de sânge.

„Medicul dumneavoastră de familie ar putea sugera să faceți un test dacă consideră că nivelul colesterolului dumneavoastră ar putea fi ridicat”, explică NHS. „Acest lucru poate fi din cauza vârstei, greutății sau a unei alte afecțiuni pe care o aveți (cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul).”

Ce se întâmplă în continuare

În urma unui diagnostic formal de colesterol ridicat trebuie luate măsuri pentru scăderea nivelurilor ridicate.

Cei trei piloni ai controlului colesterolului sunt o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și administrarea de statine. „Consumul unor alimente bogate în fibre poate ajuta, de asemenea, la scăderea colesterolului”, spune Aurora Health Care.

Află detalii AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel