Cum se desfășoară ședințele de radiochirurgie cerebrală. Detalii importante pentru pacienți

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Iradierea poate fi făcută cu o precizie de un milimetru. FOTO: SANADOR
Iradierea poate fi făcută cu o precizie de un milimetru. FOTO: SANADOR

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, a explicat, la Interviurile DC News și  DC Medical, cum se desfășoară, pas cu pas, ședințele de radiochirurgie cerebrală și ce investigații presupun ele. 

Dr Matei Bâră, medic specialist Radioterapie, șef al Departamentului de Radioterapie de la Centrul Oncologic Sanador spune că în primul rând trebuie localizată tumora foarte bine. 

Sanador

„Radiochirurgia cerebrală se desfășoară fix la fel ca și radioterapia convențională. Primul lucru este consultația. Pacientul vine la consultație, analizăm stadiul bolii, dacă vorbim de o tumoră malignă sau nu, vedem tipul histopatologic, localizarea, stadiul efectiv și, foarte important, statusul de performanță și comorbiditățile pacientului. Dacă toate acestea duc la o indicație de radioterapie, atunci putem să trecem la următorul pas. Următorul pas este discuția în comisia oncologic (respectiv tumor board, n.r.) și dacă toate lucrurile sunt în regulă putem face CT-ul de plan de tratament. Când vorbim de radiochirurgie, însă, imobilizarea este foarte importantă. Ceea ce facem la CT-ul de plan este să găsim o poziție anatomică exactă, care să fie reprodusă apoi la ședina sau ședințele de radiochirurgie”, arată medicul specialist de la Sanador. 

Metoda terapeutică presupune un anumit număr de ședințe, iar pentru acuratețea procedurii localizarea tumorii trebuie să fie realizată la milimetru. 

„Când vorbim de radiochirurgie, de obicei avem între una sau cinci ședințe. De aceea noi, la fiecare ședință, trebuie să avem exact aceeași poziție (a tumorii, n.r.), pentru că și la radioterapia convențională, dar în mod special la orice stereotaxie poziționarea este foarte importantă. Mai ales că la orice stereotaxie poziționarea este de sub un milimetru. Adică trebuie să avem o exactitate foarte mare. După ce se efectuează CT-ul, facem partea de tratament, partea de conturaj. Fiecare medic desenează volumele țintă și organele din jur, apoi se trimite planul la fizician, cel care efectuează dozimetria. Urmează aprobarea planului de tratament și anumite măsurători de făcut la aparat, pe partea de control al calității. Dacă toate aceste lucruri sunt bune, chemăm pacientul ca să-i facem tratamentul”, a detaliat Dr Matei Bâră. 

Pentru ce tipuri de tumori sunt indicate radiochirurgia cerebrală și radioterapia stereotaxică corporeală, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel