EXCLUSIV Cum se face grătarul corect și inteligent. Alin Popescu: Înnobilează carnea. Nu e nimic rău în asta

Cum faci grătarul corect și inteligent. Medicul Alin Popescu ne-a explicat.
Aprinderea grătarului este o modalitate ușoară de a pregăti rapid cina sau un pretext bun a de te întâlni cu familia sau prietenii și chiar de a pregăti mese de sărbători.
Dar, având în vedere că rapoartele specialiștilor sugerează că alimentele la grătar sunt pline de substanțe cancerigene, poate vă întrebați dacă este sigur să mai aprindeți grătarul.
Gătitul cărnii la temperaturi ridicate produce substanțe chimice cancerigene numite amine heterociclice (HCA), în special dacă se produc urme de carbonizare, explică Dr. Stephen Freedland, directorul Centrului pentru Cercetare Integrată în Domeniul Cancerului și Stilului de Viață (CIRCL). În plus, atunci când grăsimea se scurge în grătar, flăcările rezultate pot acoperi alimentele cu hidrocarburi poliaromatice (HAP), o altă substanță chimică legată de cancer.
În ciuda acestor riscuri potențiale, nimeni nu sugerează că ar trebui să renunțați la grătar, ci doar să-l reduceți sau să luați măsurile cele mai sigure.
"Grătarul e foarte bun, cuptorul e bun, aburul e bun, dar prăjeala nu", a subliniat medicul Alin Popescu, care ne-a explicat că ar trebui să nu mai mâncăm alimente prăjite nici măcar de sărbători.
"Grătau are loc, dar și la grătar... și grătarul trebuie făcut cu grijă, inteligent, ca să nu rămână resturi.
Grătarul trebuie curățat, trebuie bine pregătit. Un grătar făcut corect este un grătar care înnobilează carnea și nu doar carnea.
Am o prietenă, dna. profesor Corina Zugravu, care este o vegetariană convinsă de ani de zile, dar face grătare cu dovlecei cu vinete, cu roșii. Ea e fan grătar.
Pentru cineva, așa clasic ar zice: consumă cărbunii, dar ea ea are plăcerea acestui grătar într-o formă vegetariană, nu e nimic rău în asta.
Dar repet, trebuie grijă pentru cum îl pregătim", a declarat medicul Alin Popescu, în exclusivitate pentru DC Medical.
Cele 6 sfaturi de care să ții cont când mai faci grătar
1. Gătiți carne slabă
Atunci când grăsimea atinge o flacără deschisă, produce HAP. Așadar, în loc să gătiți la grătar burgeri sau cârnați grași, optați pentru friptură, pui sau pește hrănit cu iarbă.
Cele mai slabe alimente care se prăjesc la grătar sunt fructele și legumele.
2. Alegeți legumele
Atunci când gătiți mușchi la temperaturi ridicate, fie că este vorba de carne de vită, porc, pește sau pasăre, aceștia suferă mutații și creează HCA-uri.
"Acestea sunt substanțele chimice despre care credem că duc la cancer", spune Dr. Freedland. Dar fructele și legumele nu au proteine (mușchi) sau grăsimi, ambele devenind problematice atunci când sunt expuse la temperaturi ridicate. Așadar, în ceea ce privește potențialele riscuri pentru sănătate, prepararea la grătar a produselor este un mod mai sigur de a vă bucura de grătar.
3. Înpachetați alimentele pe grătar
Dacă gătiți carnea și legumele împreună, grăsimea care se scurge de pe carne poate cădea în flăcări și poate acoperi produsele cu substanțe chimice care cauzează cancer.
Împachetarea în folie de aluminiu a fructelor și legumelor le poate proteja de căldura mare și de efectele nocive ale cărnii la grătar. De asemenea, puteți înveli carnea în folie de aluminiu pentru a preveni scurgerea grăsimii în cărbunii încinși.
4. Aveți grijă la marinate
Sosurile și marinadele sunt adesea încărcate cu zahăr. Acest lucru poate fi deosebit de problematic pentru persoanele care încearcă să urmeze o dietă săracă în carbohidrați, spune Dr. Freedland.
Dacă sunteți în căutarea unei alternative la marinate, ungeți mâncarea cu ulei de măsline sănătos pentru inimă și asezonați-o cu piper, condimente și ierburi.
5. Întoarceți frecvent
Nu este neobișnuit ca oamenii să pună carnea pe grătar și să o lase să stea timp de 10 minute înainte de a o întoarce și de a repeta procesul.
Din păcate, această metodă produce urme de carbonizare dăunătoare.
"Dacă întoarceți carnea mai des, puteți obține în continuare temperatura dorită și evitați liniile negre de carbonizare", spune Dr. Freedland. Procedați în acest fel și mâncarea la grătar va fi la fel de sănătoasă ca și alimentele în sine, indiferent de metoda de gătit pe care o alegeți.
6. Încercați gazul
Puteți controla mai bine temperatura cu grătarele pe gaz. Pentru cele mai bune rezultate, aprindeți arzătoarele exterioare, nu pe cel central. Apoi gătiți mâncarea în centrul grătarului, cu capacul închis.
-
-
Testul de respirație care depistează diabetul în câteva minute15.09.2025, 10:56
-
-
Cancerul accelerează îmbătrânirea organismului15.09.2025, 08:38
-
De ce amețesc fără să amețesc, de fapt?14.09.2025, 20:36
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
Cât de periculoși sunt polipii de pe colon. Dr. Gabriela Lamatic: Nu resimte durere
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Congelarea ovocitelor, cheia fertilității după 35 de ani. Dr. Lucia Luchian: Procedură simplă
Radioterapia stereotaxică și brahiterapia, decontate prin CNAS. Dr. Matei Bâră: Oferim pacienților un tratament personalizat și adaptat fiecărei formațiuni tumorale
Recent, radioterapia a beneficiat de progrese importante nu doar în plan tehnologic, ci și în ceea ce privește accesibilitatea financiară pentru pacienți.
Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Biopsia lichidă, rol în diagnosticul și supravegherea dinamică a cancerului
Ce nu ți-a spus nimeni despre biopsia clasică. Adevărul care te va surprinde.
Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
Medicamentele salvatoare de vieți nu ajung la pacienții din România. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Suntem la 800 de zile de la aprobarea EMA
Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
Boala varicoasă, complicații. Dr. Anca Chitic: Potențial letal foarte mare
Trucul care te scapă de mirosul de prăjeală după ce ai gătit
Acest truc te scapă instantaneu de mirosul de prăjeală din casă.