Cum se poate trata alergia la ambrozie. Medic: Efectele se văd încă din primul sezon

Sonia Baciu |
Data publicării:
cum se poate trata alergia la ambrozie.FOTO Pexels @ Andrea Piacquidio
cum se poate trata alergia la ambrozie.FOTO Pexels @ Andrea Piacquidio

Cum se poate scăpa de cea mai agresivă alergie, cea la ambrozie. Când trebuie început tratamentul și de ce nu se recomandă picăturile de nas mai mult de 10 zile.

Polenul ambroziei este unul dintre cele mai agresive din natură, afectând într-un număr foarte mare adulții cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, cu manifestare foarte rară în rândul copiilor. Din fericire există tratament pentru combaterea alergiei la ambrozie.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2018, se aprecia că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Conjunctivita alergică sau rinita alergică. Diferența dintre cele două

Cum se manifestă alergia la ambrozia

Sensibilizarea alergică la polenul de ambrozia se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge la manifestări similare celor din șocul anafilactic.
Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing.
Simptomele cutanate includ leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.
Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția căilor aeriene și colaps vascular ireversibil.

Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Simptomele alergiei la ambrozie sunt severe, iar picăturile de nas, care reduc inflamația și simptomele locale, administrate mai mult de 10 zile determină dependență.

”Aceste picături nazale vaso-constrictoare fac să nu mai circule suficient sânge la nivelul nasului și alterează mucoasa nasului, deci alterează și capacitatea de apărare a mucoasei nasului. Va strica mucoasa, căci determină o rinită atrofică, adică nu se poate apăra cum trebuie”, a explicat dr. Monica Schifirneț, medic primar alergolog, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la Pro TV.

Mai mult, acest lucru va determina apariția mai frecventă a alergiilor, dar și faptul că alergia nu va fi ținută sub control.

Care este tratamentul curativ al alergiei la ambrozie

Tratamentul curativ al alergiei la ambrozie înseamnă doze standardizate de polen de ambrozie, iar acestea vor determina sistemul imunitar să nu mai acționeze exagerat când simte polenul.

De altfel, acest tratament nu se face în perioada cu polen în aer, adică din luna iulie până la finalul lui septembrie.

”Acestea sunt extracte naturale standardizate din polenul respectiv, care trebuie administrat în fiecare dimineață, pe stomacul gol. Iar efectele sunt pentru trei sezoane consecutive și se văd chiar din primul sezon”, a spus dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog, subliniind că au fost chiar efecte spectaculoase în cazul alergiilor la ambrozie. ”Au început cu 3-4 luni înainte și nu au mai simțit deloc simptomele, din primul sezon”.

Vezi și: Sezonul ALERGIILOR la POLEN, prelungit cu 40 de zile. Care sunt simptomele și cum ne afectează schimbările climatice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel