Cum se pot vaccina pacienții care iau anticoagulante sau au boli autoimune: explicațiile unui medic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Otilia Țigănaș
Otilia Țigănaș

Medicul de familie Otilia Țigănaș a explicat într-o postare pe blogul său cum ar trebui să procedeze pacienții care au tratamente anticoagulante sau boli autoimune și care vor s se vaccineze împotriva COVID-19.

Vaccinarea împotriva COVID-19 a devenit subiectul cel mai discutat în ultima perioadă, după ce primele doze au început să ajungă în țară și să fie administrate. 
Unii mai sunt sceptici, alții a abia au așteptat să se poată vaccina. Unii pacienți care au diferite afecțiuni sau sunt sub tratamente au întrebări.
Medicul Otilia Țigănaș a explicat pe blogul său personal câteva informații care pot fi utile pacienților care doresc să se vaccineze și nu știu dacă e recomandat sau nu să o facă.

Iată ce a scris ea:

Primele zile ale anului 2021, destinate vaccinării anti COVID în România, mă determină să scriu un articol-blitz cu câteva idei, sper utile. 
1.Am fost întrebată pe FB despre cum se vaccinează pacienții care au în schemă anticoagulante- Sintrom, Trombostop. Acolo am răspuns greșit, insuficient documentată. Răspuns corect: RCP (Rezumatul Caracteristicilor Produsului) la vaccinul COVID al firmei Pfizer, administrat acum la noi, NU PERMITE decât injectarea intramusculară, NU ȘI SUBCUTANATĂ. Pentru pacienții aflați în tratament cronic anticoagulant, inocularea se va face, discutând cu medicul curant, o întrerupere provizorie a anticoagulantului. 
2.Am urmărit, tot pe FB, îngrijorările voastre apropo de bolile autoimune, (cel mai frecvent incriminata tiroidită autoimună, o boală inexplicabil de frecventă!). Răspund. La acești pacienți NU SE pune problema că vaccinul te-ar ucide “autoimun”, ți-ar agrava boala, te-ar face din echilibrat – un „bolnav autoimun” agravat, ci DOAR că-i posibil ca vaccinul să fie ineficient. Simt că-i important să înțelegeți că ezitarea, în boli autoimune, nu-i că „ți se va face rău”, „vei leșina”, te vei agrava, „vei muri în chinuri”,  ci că RISCĂM să te vaccinezi DEGEABA. Mai pe șleau fie spus – Ce RISC? Să fie fără rost. Nu să fiu mai rău ca `nainte. 
3.Tot din RPC-ul (vezi mai sus ce înseamnă RCP), deci din RCP-ul mestecat mai rău ca guma, explic. Contraindicate (de fapt cu indicația de mare atenție!), sunt – NU ALERGIILE la modul general -, ci ANTECEDENTELE DE ȘOC ANAFILACTIC. Alergii, pur și simplu,: bubițe, pătuțe, mâncărimi, reacții minore la căpșună/ou/albină sau alte asemenea, are jumătate de Planetă! Ar însemna ca vaccinarea anti COVID să pice din start. Deci, nu că ești „alergicuț” la câte ceva e problema, ci dacă, vreodată, chiar  ai avut ȘOC ANAFILACTIC! Între alergie la căpșună și șoc anafilactic, e ca între „am crampe după iahnia de fasole” și apendicita acută perforată cu peritonită generalizată și șoc secundar toxicoseptic. Dacă mă-nțelegi. E ca între Simona Halep (ca să luăm exemple optimiste și frumoase), și Măriuca ce dă cu mingea de tenis pe peretele blocului din cartier. Între șoc anafilactic și ALERGIE, e cerul și pământul.
4.Apar (și vor mai apărea!) știri planetare cu oameni “morți de vaccin”. Ele sunt, exact cum le numesc eu, ȘTIRI. Menite să le facă bani presarilor. Vouă coșmaruri. Vaccinul COVID este o soluție optimistă la rezolvarea unei pandemii care a schimbat în rău, viața Pământului, cu 180 de grade. Vaccinul COVID nu-i apă vie. Nimeni n-a zis că vaccinul stopează moartea la modul general. Iar dacă-l aplici în masă, categoric, logic, vor muri oamenii care oricum mureau, iar legătura cu vaccinul e un forțaj manipulator.
5.Aceste mici analize, info la cald, deși vor fi publicate pe blog, deci public, li se adresează persoanelor cu dubii, neliniști, întrebări. Nu-s nici îndemnuri la vaccin, de parcă eu aș fi Războinicul Iluminat al Neamului, dar nici sursă de polemici obositoare cu antivaxxerii care nu au dubii, ci se agață de notorietatea cuiva, ca să-și exhibe fanatismul. Micile mele sfaturi/analize vin dinspre un medic cu decenii de experiență, totodată: soție, mamă, soră, bunică, mătușă, cumnată, prieten, conducător auto categoria B asimptomatic (deci care nu conduce mașina pe șosele, deși are permis) și ai cărui oameni apropiați, TOȚI!! se vor vaccina. Eu+ personalul Centrului Medical Țigănaș, în sâmbăta ce vine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel