Cum verifici dimensiunea potrivită pentru jucăria copilului mic: un medic pediatru propune un test ingenios

Adisa Codruț |
Data publicării:

Medicul pediatru Mihai Craiu explică în ce fel pot fi evitate situațiile în care copiii mici bagă în gură obiecte mici și își pun, astfel, viața în pericol. 

Explicațiile medicului vin după ce, la începutul acestei luni, un copilaș de doar cinci ani a murit chiar de ziua lui, după ce s-a înecat cu o jucărie mică, găsită într-un ou de ciocolată. Medicul pediatru spune că aceste situații se întâmplă frecvent, aproximativ 5-6 copii pe săptămână trec prin astfel de experiențe, însă, din fericire, de cele mai multe ori se termină cu bine.

Medicul explică de ce au copiii mici tendința de a duce totul la gură. „Copiii foarte mici, mai ales cei cu vârsta de până în 3 ani, cunosc mediul înconjurător cu ajutorul feței și a buzelor și de aceea ei introduc diverse obiecte în gură”, a explicat la Digi24 dr. Mihai Craiu, medic pediatru. El arată, apoi, că există o recomandare populară între părinți, care vine de la Academia americană de Pediatrie, spune că unor copii mici care se joacă nesupravegheați să nu le fie oferite jucării cu fragmente foarte mici. Dar cum apreciem dimensiunea obiectelor interzise copiilor? „Trebuie să încercăm să vedem dacă jucăria sau piesele detașabile ale acesteia intră într-un cilindru, să zicem, cât ar fi spațiul liber din interiorul unui sul de hârtie igienică”, spune medicul Mihai Craiu. Este un diametru pe care îl putem aprecia și dacă formăm un cerc unind vârful degetului arătător cu cel al degetului mare de la mână. Dacă un obiect poate fi introdus în interiorul unui astfel de spațiu, cum e tubul de la hârtia igienică, atunci dimensiunea lui nu este cea potrivită pentru un copil mic.
„Dacă vorbim de un obiect mic, cât ar fi o monedă de 10 bani sau un bob de strugure sau o mușcătură dintr-un hot-dog, genul acesta de obiecte, relativ rotunde, plastice și moi ar putea să astupe complet calea aeriană”, a detaliat dr. Mihai Craiu.
În schimb, un obiect mai mare de o asemenea dimensiune nu poate să intre în gură și nu poate să astupe complet calea aeriană. 

„Colecția nedorită” de la spital

Medicul mai spune că la compartimentul Primiri urgențe există o cutie specială în care sunt colecționate toate obiectele care au fost extrase din căile respiratorii ale copiilor.  
„Noi avem la compartimentul de Primiri Urgențe o cutie specială în care adunăm acești corpi străini scoși de către medicii de gardă și sunt ferm convins că în toate serviciile de urgență pediatrice sau de ORL pediatric există astfel de cutioare cu cele mai năstrușnice chestii pe care copiii le bagă în gură”, a spus dr. Mihai Craiu.
Oamenii trebuie să aibă grijă la piesele mici din jocurile de construcție de tip Lego, atrage atenția medicul. Cele dedicate copiilor mici au piese foarte mari și au găuri în ele, astfel încât și dacă rămâne în gură, copilul să poată să respire prin ele, nu se produce o obstrucție completă de cale aeriană.
Cel mai des se întâmplă însă ca cei mici să se înece cu mâncare. Copiii foarte mici care au câțiva dinți, foarte puțini, dacă sunt lăsați nesupravegheați cu un măr sau cu o bucată de morcov, dacă mușcă un fragment, acesta poate să astupe complet calea aeriană și de aceea copilul mic nu trebuie lăsat nesupravegheat cu obiecte din care se pot desprinde aceste fragmente mici.
„Am scos, din păcate, din gâtul copiilor tot felul de lucruri, de la insigne din colecția bunicului, nasturi de uniformă, metalici, la o serie întreagă de monede sau obiecte artizanale. Copiii au o abilitate extraordinară de a desface tot felul de fragmente”, avertizează Mihai Craiu.
„Din păcate, noi, românii, ne adresăm lui Dr. Google în 75 la sută din cazurile în care ne confruntăm cu boala sau cu problemele de sănătate. Asta e realitatea românească. Cei mai mulți se duc în social media”, a adăugat medicul. „Ca urmare, o soluție ar fi să urmărească în avans niște filmulețe scurte, practice și profesioniste care să arate manevrele și care să poată fi exersate de părinți cu o păpușă. Odată încercate, aceste manevre ar trebui să fie ca mersul pe  bicicletă: nu uiți toată viața”, spune Mihai Craiu. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel