Curățarea fructelor și a legumelor, noua recomandare a științei pentru evitarea pesticidelor

Monika Baciu |
Data publicării:
pesticide - FOTO: Freepik
pesticide - FOTO: Freepik

Aceste fructe și legume pot duce la cancer. Există însă o modalitate prin care le putem consuma, fără a ne expune unor riscuri. 

Oamenii de știință spun că este necesar să curățăm castraveții și merele pentru motive de sănătate. Un studiu realizat de cercetători a descoperit că spălarea fructelor și legumelor sau respectarea măsurilor de siguranță alimentară nu va împiedica consumatorii să ingereze pesticide nocive. Un nou studiu ar putea să te determine să începi să îți cureți fructele și legumele.

Îndepărtați coaja castraveților și a merelor

Acum, oamenii de știință sfătuiesc consumatorii să îndepărteze coaja de la castraveți și mere, avertizând că o simplă spălare nu este suficientă pentru a îndepărta pesticide potențial periculoase. Cercetătorii de la Universitatea Agricolă Anhui din China au folosit tehnologii sofisticate de detectare chimică, inclusiv raze laser și filmuri inovatoare "SERS", pentru a investiga substanțele prezente pe coaja diverselor produse alimentare. Investigația s-a extins dincolo de castraveți și mere pentru a include pudra de ardei iute, creveți și orez.

Alarmant, rezultatele sugerează că măsurile standard de spălare a fructelor sau de siguranță alimentară sunt insuficiente pentru a preveni ingerarea pesticidelor.

„Acest studiu, situat în domeniul vast al siguranței alimentare, își propune să ofere îndrumări de sănătate consumatorilor. Mai degrabă decât să stârnească o teamă nejustificată, cercetarea sugerează că peelingul poate elimina efectiv aproape toate reziduurile de pesticide, spre deosebire de practica frecvent recomandată de spălare”, a declarat profesorul Dongdong Ye, autor al lucrării, pentru The Guardian.

În special pentru mere, s-au constatat pesticidele sunt prezente chiar și după spălarea cu apă. Mai grav este faptul că acestea pătrund și în interior. Însă curățarea de coajă poate fi suficientă pentru a evita consumul substanțelor chimice.

Vezi și: Radioembolizarea, o alternativă mai puțin agresivă pentru hepatocarcinom. Acad. prof. dr. Irinel Popescu: Distruge nodulii sub 3 cm. Oprește evoluția

Curățarea merelor și a castraveților - FOTO: Freepik@razzakdesignworld@sersoll

Studii

Deși Cancer Research a afirmat anterior că ingerarea unor cantități mici de pesticide nu va agrava riscul de cancer, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege impactul total al acestor substanțe chimice. Un alt studiu din acest an a sugerat că leucemia ar putea fi influențată de substanțele chimice utilizate în agricultură.

Cercetătorii au recunoscut că revizuirea lor nu a fost exhaustivă în ceea ce privește amploarea sau adâncimea, dar au venit cu sfaturi.

"Dacă vrem să evităm introducerea substanțelor chimice nocive în mediu în viitor, sunt necesare eforturi integrate din partea biologiei moleculare, toxicologiei pesticidelor și epidemiologiei pentru a identifica carcinogenele umane și, astfel, a îmbunătăți înțelegerea noastră a carcinogenității umane și a reduce riscul de cancer", au mai notat cercetătorii.

Vezi și: Oboseala, semnul cancerului tiroidian. Mărturisirea tinerei diagnosticată la 29 de ani: Nu cred că cineva s-a pregătit vreodată pentru asta

Pesticidele, ce sunt

Pesticide - FOTO: Freepik@prostooleh

Pesticidele sunt substanțe chimice folosite pentru a combate dăunătorii, inclusiv insecte, rozătoare, ciuperci și plante nedorite (ierburi). În întreaga lume sunt utilizate peste 1000 de tipuri diferite de pesticide.

Aceste substanțe sunt esențiale în sănătatea publică pentru combaterea vectorilor de boli, precum țânțarii, și în agricultură pentru protejarea culturilor de dăunători. Totuși, pesticidele pot fi toxice și pentru alte organisme, inclusiv oameni, și trebuie utilizate și eliminate cu grijă. Ele sunt printre principalele cauze ale deceselor prin auto-intoxicație, cu un impact deosebit în țările cu venituri mici și medii.

Pesticidele mai vechi și mai ieftine, cum ar fi dichlorodifeniltricloroetana (DDT) și lindanul, pot persista în sol și apă timp de ani de zile. Aceste substanțe pot avea efecte adverse asupra ecosistemelor și se pot acumula în lanțul alimentar. Ca urmare a acestor riscuri, aceste chimicale au fost interzise de țările care au semnat Convenția de la Stockholm din 2001, notează OMS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel