EXCLUSIV Dacă bei apă cu sare, acidul gastric ucide noul coronavirus? Experții explică

Unii susțin că dacă bei apă călduță cu sare și înghiți, aciditatea gastrică o să omoare acest coronavirus numit SARS-CoV-2. E mit sau realitate? Iată părerea experților, la Academia de Sănătate,...
Academicianul prof dr Irinel Popescu și dr Răzvan Iacob, invitatul său de la emisiunea Academia de Sănătate, au discutat ipoteza vehiculată de unii care susțin că dacă bei apă călduță cu sare atunci nici gura, nici tractul digestiv nu se vor infecta cu coronavirus.
Cei doi experți au arătat că, la începutul acestei pandemii, se credea că noul coronavirus, numit SARS-CoV-2, dă doar afectare pulmonară. „La începutul acestei epidemii rolul rolul tubului digestiv în patogenia bolii a fost puțin pierdut din vedere, considerându-se poate că virusul ar trebui să fie inactivat de pH-ul acid gastric și atunci ar trebui să nu avem o posibilitate de contaminare a organismului pe cale digestivă", a arătat dr Răzvan Iacob
Receptorii care fac posibilă infectarea cu coronavirus
Dar ulterios s-a descoperit că adevărul e cu totul altul. În primul rând pentru că acel receptor care permite acestui coronavirus să infecteze celulele umane – ACE2 – este foarte prezent atât la nivelul gurii, al limbii, în trahee, intestinul subțire, ba chiar și în colon.
„Au fost făcute și studii in vitro în care există posibilitatea de a genera organoizi care mimează structurile tubului digestiv și care conțin exact aceleași tipuri de celule care se regăsesc în mucoasa intestinală, mucoasa gastrică, mucoasa colonică. Și s-a observat că acești organoizi pot fi foarte puternic infectați de SARS-CoV-2, s-a observat și modalitatea prin care ei sunt infectați, și anume prin porțiunea apicală a epiteliului de tip absorbtiv. S-a văzut că pe măsură ce epiteliul de tip intestinal este mai matur funcțional, capacitatea virusului de a se modifica la acest nivel crește, însă nu este limitată numai la nivelul epiteliului matur funcțional, ci interceptează toate compartimentele epiteliului digestiv, până la nivel de celulă stem. Mai departe au fost făcute studii funcționale în care s-a văzut că leziunile care apar la nivelul acestor structuri sunt similare cu leziunile de tip sincițial care se întâlnesc la nivel respirator. Deci, clar, tubul digestiv poate fi infectat cu SARS-CoV-2", a detaliat dr Răzvan Iacob.
Aciditatea gastrică, ce efect are în realitate
Totuți, un sâmbure de adevăr există în mitul legat de aciditatea gastrică, a subliniat doctorul, care este medic primar gastroenterologie de la Centrul de gastroenterologie și hepatologie al Institutului Clinic Fudeni, doctor în medicină și șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București.
„Este adevărat că pH-ul acid din stomac, aciditatea gastrică reprezintă o barieră și că poate scădea din doza infectantă, însă depinde foarte mult de ce doză infectantă ai! Mai mult decât atât, se pare că acest virus are capacitatea de a proteja particula virală propriu-zisă în anumite structuri de tip glican care, și prin interacțiunea cu mucusul digestiv, fac ca acest virus să fie protejat de acțiunea nocivă a acidului gastric. Mai mult decât atât au fost realizate studii prin care s-a încercat să se vadă în ce măsură particula virală poate fi inactivată in vitro de substanțe cu compoziție similară sucului intestival sau conținutului colonic, și s-a văzut că sucul intestinal, deși te-ai gândi că ar trebui să inactiveze SARS-CoV-2 pentru că el conține bilă, conține lecintină, conține compuși care ar trebui să distrugă componentele lipoproteice, dar nu! Sucul intestinal nu distruge, nu inactivează particula virală și nu a scăzut infectivitatea. S-a observat scăderea infectivității utilizând compuși similari lichidului din colon. Deci, clar, virusul poate infecta intestinul subțire, este posibil să fie inactivat pe măsură ce are pasaj intestinal colonic (...) dar și aici depinde foarte mult de durata tranzitului. Știm că atunci când ai diaree, tranzitul intestinal este accelerat și atunci posibilitatea de a avea pasaj viral prin tubul digestiv este crescută".
Poate avea acest coronavirus cale de transmitere fecalo-orală ca alți patogeni care provoacă epidemii? Răspunsul îl aflați în video:
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
-
-
Vopseaua permanentă și îndreptatul chimic cresc riscul de cancer16.09.2025, 13:10
Suprafețele din lemn reduc transmiterea COVID. Au proprietăți antivirale naturale
Acest material ține COVID la distanță, potrivit medicilor. Are proprietăți antivirale naturale.
JN.1, noua tulpină COVID. Se răspândește rapid. Ce se știe despre aceasta
JN.1 este noua tulpină COVID care se răspândește rapid la nivel global. Ce se știe despre aceasta.
UE a semnat un contract pe 4 ani cu Moderna pentru vaccinuri împotriva COVID-19
Comisia Europeană a semnat cu Moderna un contract pe 4 ani pentru vaccinurile anti-COVID-19.
Arcturus, XBB.1.16, noua subvariantă Omicron: simptome și prevenție. Expert: Arată o infecțiozitate crescută
Medicamentul banal pentru răceli sau infecții, nociv pentru sănătate. Anca Crupariu: Efect dramatic
Tratamentul oral anti-COVID, ce trebuie să știi. Prof. dr. Aysel Florescu: Este demonstrat ca eficiență virală. A redus foarte mult riscul de spitalizare
Acest tratament anti-COVID poate avea efecte secundare importante.
Canada anulează acordul pentru fabricarea vaccinurilor Novavax Covid-19
MIS-C, complicația pediatrică a COVID. Boala, confundată de sistemul imunitar al copiilor
Aceasta este complicația gravă pe care o provoacă infecția cu COVID-19.
China spune că laboratorul din Wuhan nu a fost implicat în crearea virusului COVID-19
China afirmă că institutul Wuhan nu a fost implicat în crearea virusului COVID-19
Ce s-a aflat despre antiviralele folosite pentru tratarea COVID-19. Cât de eficiente sunt remdesivir, molnupiravir și ritonavir. Cât de rapid trebuie administrate pentru a avea efect
Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum
Persoanele diabetice care au avut COVID pot dezvolta sechele. Un studiu arată că aceste riscuri nu sunt doar reale, ci și mai accentuate în anumite categorii de indivizi.
COVID-19 revine în România. Medicii, semnal de alarmă
COVID-19, greșeala majoră în privința tratamentului. Lupșe: Așteptăm minuni. Dacă ne-am fi vaccinat vârstnicii, nu am avea probleme
Ce greșeli s-au făcut în timpul pandemiei de COVID în ceea ce privește tratamentul.
EG.5, noua variantă COVID care îngrijorează lumea: ce trebuie să știi despre ea. Care sunt simptomele și cu ce e diferită: Dacă simțiti asta, nu respingeți imediat
Ce trebuie să știm despre varianta EG.5 a COVID-19. Ce este, care sunt simptomele și ce o diferențiază de restul variantelor COVID-19.
CIA afirmă că, cel mai probabil, "COVID-19 a apărut dintr-un laborator": O scurgere de la Institutul de Virologie din Wuhan
CIA afirmă că "cel mai probabil" COVID-19 a provenit dintr-un laborator.
COVID, gripa și virusul sincițial respirator: triplă agresiune. Pleșca: Prevenția înseamnă să ne întoarcem la recomandările din timpul pandemiei!
Profesorul universitar dr. Doina Anca Pleșca, medic primar Pediatrie, a vorbit despre tripla agresiune a virusurilor din acest sezon.
Virusul sincițial respirator, vaccin în premieră absolută. Gabriel Dina (Pfizer): Am depus spre înregistrare un vaccin, în SUA și UE
Sipavibart, medicamentul care previne COVID de la AstraZeneca, a primit o aprobare de la EMA
Cererea AstraZeneca pentru medicamentul de prevenire COVID primește o evaluare accelerată în UE.
Vaccinul COVID Moderna, testat cu placebo
Vaccinul COVID al Moderna intră într-un adevărat studiu cu placebo, sub presiunea lui Robert F. Kennedy Jr.