Dan ZAHARESCU, ARPIM: Propunerile partidelor politice pentru SĂNĂTATE, seducătoare dar prea generaliste

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.  FOTO: DC Medical
Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM. FOTO: DC Medical

Directorul Executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, a explicat, la DEZBATEREA ONLINE: „Ce votez pentru Sănătate?”, că oricât de seducătoare ar părea programele pentru sănătate ale partidelor politice, au de fapt lipsuri de fond. 

„La o primă vedere, la o primă citire, propunerile care sunt făcute arată foarte seducătoare. Dar până la urmă depinde ce înțelegem prin anumite aspecte și în ce direcție dorim să adresăm, de exemplu, subiecte cum sunt cele care sunt foarte interesante pentru a fi dezbătute, cum ar fi Fondul de inovație pentru medicamente. Ce înțelegem prin inovație este un lucru fundamental. Până acum, ceea ce s-a făcut în ultimii ani a fost, într-o oarecare măsură, o recuperare pe care le avem în ceea ce privește accesul la medicamente, accesul la servicii sanitare, și o oarecare echilibrare a sistemului sanitar în România. Dar dacă ne uităm în jurul nostru, suntem încă departe de standardele europene de tratament la care am avea speranța să fim tratați ca pacienți. Trăim într-o țară care deja de aproape 13 ani este membră a uniunii europene. Ori, încă suntem departe de această zonă”, a explicat Dan Zaharescu, Directorul Executiv al ARPIM, la DEZBATEREA ONLINE: „Ce votez pentru Sănătate?”. 

Trebuie să lucrăm pe date concrete

El spune că înainte de a face planuri ar trebui să avem date concrete pe care să discutăm și că nu ne putem permite să rămânem în continuare n ură, dar fiind faptul că trebuie să ne aliniem la standardele și programele comune ale statelor din Uniunea Europeană. 

„Apropos de direcțiile de acțiune, și bineînțeles partea aceasta de work data evidence și de date care să se colecteze în sistem și care să ajute apoi la luarea deciziei, suntem încă departe de a le valorifica și de a le culege în primul rând și de a le prelucra. Ne uităm în jurul nostru să vedem care ar fi lucrurile pe termen mediu și scurt, și, de exemplu, pe termen scurt ar trebui să vorbim de un plan național de cancer fiindcă în perspectiva actuală România trebuie să elaboreze un asemenea plan, pentru a se alinia la Planul  European de Cancer și pentru a fi în linie cu celelalte țări din Uniunea Europeană”, a arătat Dan Zaharescu. 

Liderul din industria farmaceutică spune că nu e suficient să vorbește despre suplimentare de fonduri, trebuie să stabilești exact și cum și unde se vor duce acești bani în Sănătate. Asta cu atât mai mult cu cât nu se prevede decât o mică suplimentare a bugetului sănătății, prea puțin față de cât au celelalte state membre. 

„Atunci când îi auzim pe reprezentanții partidelor politice vorbind despre mai mulți bani care vor fi alocați Sănătății, direcțiile pe care acești bani se vor duce cu prioritate nu sunt foarte clare și foarte bine structurate. Criza din acest moment, vedem cu toții că reprezintă un punct de inflexiune pentru sistemele de sănătate. În continuare suntem la coada clasamentelor europene în privința procentelor din PIB alocate sănătății, iar creșterile care sunt preconizate sunt departe de a ne da speranța că la un moment dat vom reduce decalajul față de celelalte țări. Dacă celelalte țări sunt undeva la 8, 9, 10% de ani de zile, cum credem că vom putea să reducem aceste decalaje dacă noi abia trecem de la 5, la 5,5% pe an sau așa mai departe. Deci, aici trebuie niște decizii și niște programe care să fie mult mai coerente și mult mai bine structurate”, a explicat Directorul Executiv al ARPIM.

Ne trebuie mai mult decât un Pact pe Sănătate

Dan Zaharescu spune că nu e suficient un Pact al sănătății, la nivel politic, ci trebuie constituit un alt for, cu puteri mult mai mari, care să se asigure că lucrurile merg într-o direcție bună. 

„La nivel politic este clar că este nevoie de un Pact pe sănătate, dar propunerea ARPIM este de a merge către un Consiliu Strategic al Inovației în Sănătate, Consiliu strategic care să creeze cadrul pentru a putea să anticipăm care vor fi evoluțiile pe termen mediu și lung în domeniul sănătății. Când vorbim de strategie, trebuie să vorbim de strategia de dezvoltare a sistemului sanitar undeva la nivelul anilor 2025-2027. Deci, spre sfârșitul acestui program, ciclu de finanțare europeană pe care îl vom începe anul viitor”, a mai arătat Directorul Executiv al ARPIM, Dan Zaharescu. 

Dacă avem sau nu resurse financiare ca să ajungem să ne tratăm pacienții la nivelul la care o fac statele etalon ale Uniunii  Europene, aflați în video: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel