De ce apare durerea după operație. BH4, compusul care joacă un rol major

Monika Baciu |
Data publicării:
operatie - FOTO: Freepik@gpointstudio
operatie - FOTO: Freepik@gpointstudio

Asta se întâmplă după operație. Ce trebuie să știi după o intervenție chirurgicală.

Cercetătorii de la MedUni Viena și IMBA au descoperit recent un nou mecanism care influențează durerea după operații. Studiul lor a arătat că un compus numit BH4 joacă un rol decisiv în intensitatea durerii postoperatorii.

Acest lucru a dus la dezvoltarea unei noi terapii care ar putea reduce eficient durerea aplicată direct pe piele, fără efecte secundare semnificative. Această descoperire oferă speranță pentru pacienți, promițând un tratament mai precis și mai puțin invaziv.

Studiul, condus de Philipp Starkl, Shane Cronin și Josef Penninger, a fost publicat în renumita revistă Science Immunology și oferă noi perspective asupra proceselor biologice care stau la baza durerii după intervenții chirurgicale.

Rolul BH4 în durerea postoperatorie

Cercetătorii s-au bazat pe lucrări anterioare care au stabilit o legătură între compusul tetrahidrobiopterină (BH4) și durerea neuropatică. Ei au observat că concentrațiile mai mari de BH4 duc la dureri mai intense. Cu toate acestea, până acum, nu era clar dacă această legătură se aplică și durerii postoperatorii.

"Dacă această corelație se aplică și durerii postoperatorii nu fusese încă investigată", a explicat Josef Penningera, autor al studiului, potrivit Medical University of Wienna.

Penninger, care este afiliat cu MedUni Viena, IMBA, Universitatea British Columbia din Vancouver și Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Infecțiilor din Braunschweig, a condus o serie de experimente pentru a explora această întrebare.

Vezi și: Chirurgia toracoscopică și robotică, avantaje în tratarea afecțiunilor pulmonare. Dr. Bogdan Tănase: Se vindecă mai repede

Mastocitele, rol central

Folosind modele de șoareci cu leziuni cutanate induse chirurgical și metode analitice noi, echipa de cercetare a demonstrat că BH4 joacă un rol central în durerea postoperatorie. Într-o descoperire surprinzătoare, aceștia au identificat sistemul imunitar înnăscut – în special mastocitele – ca jucători cheie în procesul de percepție a durerii.

După o leziune chirurgicală, deteriorarea țesuturilor activează o cascadă de semnalizare în mastocite, care sunt situate lângă nervii care percep durerea din piele. Aceste mastocite devin principalele locuri de producție a BH4 după operație.

"La șoarecii ale căror mastocite nu produceau BH4, am observat o sensibilitate drastic redusă la durere după operație. În schimb, am constatat că o producție crescută de BH4 de către mastocite era asociată cu o durere intensificată", a explicat Shane Cronin de la MedUni Viena și IMBA.

Această descoperire nu doar că dezvăluie modul în care se dezvoltă durerea postoperatorie, dar oferă și un indiciu important despre motivul pentru care mastocitele, în ciuda rolului lor în reacțiile alergice, au fost păstrate prin evoluție de sute de milioane de ani.

"Până acum, cunoșteam în principal influența lor în reacțiile alergice și ne întrebam de ce am păstrat acest tip de celule în ciuda rolului lor dăunător și periculos în alergii", a declarat Philipp Starkl de la Departamentul de Medicină I al MedUni Viena.

Vezi și: Diabetul de tip 2, asociat cu boala Alzheimer. Dificultățile în eliminarea proteinelor Alzheimer, legătura semnificativă

Durerea post-operatorie - FOTO: Freepik@maria69

O nouă abordare terapeutică

Descoperirile studiului sunt deosebit de relevante pentru tratamentul durerii postoperatorii, care poate persista luni întregi sau chiar deveni cronică, în ciuda vindecării aparente a rănii chirurgicale.

Tratamentele actuale pentru durere, cum ar fi opioidele, vin adesea cu efecte secundare semnificative și sunt doar parțial eficiente, făcând din dezvoltarea unor terapii mai țintite și localizate o prioritate urgentă.

În căutarea alternativelor, echipa de cercetare a identificat o abordare promițătoare: blocarea producției de BH4 în mastocite. Această descoperire deschide calea către o nouă clasă de tratament pentru durerea postoperatorie, cercetătorii dezvoltând o substanță terapeutică care poate fi aplicată direct pe piele pentru a reduce specific și profilactic nivelurile de BH4.

Impactul potențial al acestei cercetări ar putea fi enorm.

"Vedem un mare potențial aici pentru o opțiune de terapie locală și țintită pentru a reduce atât durerea postoperatorie, cât și probabilitatea ca durerea să devină cronică", au subliniat autorii studiului. 

Vezi și: Camu-Camu, fructul exotic care ar putea trata boala ficatului gras non-alcoolic

Implicații viitoare pentru gestionarea durerii

Această cercetare reprezintă un pas semnificativ spre înțelegerea mecanismelor durerii postoperatorii la nivel molecular și celular. Noile descoperiri privind rolul mastocitelor și BH4 oferă speranță pentru tratamente mai eficiente, în special pentru pacienții expuși riscului de a dezvolta dureri cronice după operație.

Prin țintirea directă a producției de BH4 la sursa durerii, noua terapie ar putea revoluționa recuperarea postoperatorie, oferind alinare fără efectele secundare asociate în mod obișnuit cu analgezicele existente. Pe măsură ce autorii studiului își continuă cercetările, ei cred că această abordare ar putea, în cele din urmă, transforma gestionarea durerii în contextul clinic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel