Chirurgia toracoscopică a revoluționat tratamentul afecțiunilor pulmonare, oferind pacienților opțiuni minim invazive care contribuie la o recuperare mai rapidă și o reintegrare socio-profesională mai eficientă.
Dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, a explicat, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC MEDICAL și DC News, impactul pozitiv al acestei metode, menționând că peste 75% dintre intervențiile de rezecții pulmonare, lobectomii sau segmentectomii sunt efectuate cu succes prin toracoscopie.
"Am dezvoltat un program de chirurgie toracoscopică care funcționează foarte bine, de aproximativ 10 ani. Peste 75% din cazurile de rezecții pulmonare, lobectomii sau segmentectomii sunt efectuate torascoscopic. Asta înseamnă o refacere mai rapidă pentru pacienți, o reintegrare mai rapidă socio-profesională.
Acești pacienți care se vindecă mai repede, pot beneficia mai repede de tratamente oncologice, dacă este nevoie de tratament oncologic post-operator. O altă metodă chirurgicală minim invazivă este chirurgia robotică. Aceasta are avantaje speciale față de toracoscopie. Chirurgia robotică ne oferă o abilitate mai mare de a face niște gesturi, cum ar fi sutura, nodurile chirurgicale și ar putea fi folosită în cazul intervențiilor bronhoplastice sau a intervențiilor cu indicații mai restrânse.
Când vorbim de intervențiile legate de lobectomii, segmentectomii, intervențiile toracoscopice sunt recunoscute ca fiind standardul la leziunile care se pretează pentru acest gen de chirurgie", a explicat dr. Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic București, în exclusivitate la DC MEDICAL, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.
Chirurgia toracoscopică și robotică, avantaje în tratarea afecțiunilor pulmonare - FOTO: Freepik@Swaranika
Tehnici minim-invazive
Această tehnică minim invazivă permite pacienților o recuperare mai rapidă, facilitând accesul la tratamente oncologice post-operatorii dacă sunt necesare. În contrast, chirurgia robotică, deși mai recentă și cu o aplicabilitate mai restrânsă, aduce avantaje semnificative în anumite situații.
Chirurgia robotică oferă o precizie superioară în realizarea unor gesturi chirurgicale complexe, precum sutura și realizarea nodurilor chirurgicale, fiind utilă în intervențiile bronhoplastice sau în cazurile cu indicații mai specifice.
Vezi și: Camu-Camu, fructul exotic care ar putea trata boala ficatului gras non-alcoolic
În prezent, pentru leziunile care se pretează la chirurgia minim invazivă, intervențiile toracoscopice sunt considerate standardul de aur. Cu toate acestea, chirurgia robotică continuă să avanseze și să ofere soluții valoroase în cazurile în care precizia extinsă este esențială.
Chirurgia toracică robotică este o metodă minim invazivă utilizată pentru tratarea unor cazuri de cancer pulmonar și alte afecțiuni ale toracelui. În această tehnică, chirurgul folosește un sistem robotic pentru a efectua operația, stând la un consolă aflată lângă pacient în sala de operație.
În timpul intervenției, o cameră 3D mică și de înaltă definiție este introdusă printr-o mică incizie pentru a oferi o imagine detaliată a interiorului toracelui. Apoi, instrumentele robotice sunt introduse prin alte incizii mici, realizate între coaste. Chirurgul controlează aceste instrumente de la consolă, făcând mișcări precise pentru a îndepărta țesutul pulmonar afectat, potrivit Lung.
Vezi și: ChEI, medicamentul pentru Alzheimer ar putea ajuta la încetinirea demenței cu corpi Lewy
Această metodă permite chirurgului să efectueze operația cu mare precizie, fără a fi necesar să facă incizii mari pentru a deschide toracele. Chirurgia robotică nu se limitează doar la cancerul pulmonar; poate fi folosită și pentru alte proceduri care implică plămânii, esofagul, timusul și unele proceduri cardiace.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.