De ce ai gaze după ce mănânci fasole. Ce să faci cu fasolea înainte să o mai consumi

Giorgi Ichim |
Data actualizării: | Data publicării:
Fasole flatulente - Foto: Freepik @azerbaijan_stockers @nattanunkhankaew
Fasole flatulente - Foto: Freepik @azerbaijan_stockers @nattanunkhankaew

De ce ai flatulențe de la fasole. Motivul e incredibil, uite cum funcționează corpul tău. Ce să faci cu fasolea înainte să o mănânci. Trucul pe care sigur îl vei aplica de acum.

Flatulența sau eliminarea gazelor intestinale este un fenomen comun și, de multe ori, jenant, cu care se confruntă toți oamenii după consumul de fasole.

Acest lucru se cauzează în principal conținutului ridicat de carbohidrați complecși și fibre din fasole, care sunt greu de digerat de enzimele noastre digestive. Acești carbohidrați sunt cunoscuți sub numele de oligozaharide, și în special două tipuri, rafinoza și stachioza, sunt responsabile pentru producerea gazelor.

Acești carbohidrați fac parte dintr-o clasă mai mare numită FODMAPs, care sunt cunoscuți pentru capacitatea lor de a provoca simptome digestive la unele persoane, mai ales la cele cu sindromul intestinului iritabil (SII).

Foto: Freepik @user6170755

Când fasolea ajunge în intestinul gros, acești carbohidrați nedigerabili devin "hrana" pentru microbiota intestinală, adică pentru bacteriile bune care trăiesc în intestin.

În timpul procesului de fermentare, aceste bacterii descompun carbohidrații, producând gaze ca produs secundar. Aceste gaze sunt compuse în principal din: hidrogen, dioxid de carbon și, în unele cazuri, metan.

Ei bine, interesant este cum compoziția microbiotei intestinale variază de la o persoană la alta, ceea ce explică de ce unii oameni experimentează mai multe gaze intestinale după consumul de fasole decât alții.

Practic, în timpul procesului de digestie, enzimele din stomac și intestinul subțire nu pot descompune complet oligozaharidele din fasole. Astfel, acești carbohidrați nedigerabili ajung în intestinul gros, unde sunt fermentați de microbiota intestinală. Procesul de fermentare produce gaze precum hidrogenul, metanul și dioxidul de carbon, care se manifestă sub formă de... flatulență.

Cu toate acestea, consumul regulat de fasole poate ajuta la adaptarea microbiotei intestinale, reducând astfel simptomele de flatulență pe termen lung.

Cum să pregătești fasolea ca să nu mai ai flatulențe. Trucul pe care sigur nu l-ai știut

Foto: Freepik @azerbaijan_stockers

Pentru a diminua efectele flatulenței, se recomandă introducerea treptată a fasolei în dietă, începând cu cantități mici și crescând treptat.

De asemenea, înmuierea fasolei în apă înainte de gătit poate ajuta la reducerea conținutului de carbohidrați complexi care contribuie la formarea gazelor.

O altă sugestie recomandată de specialiști este combinarea fasolei cu condimente și ierburi care ajută la digestie, cum ar fi chimenul sau ghimbirul.

Deci, flatulența produsă de fasole este un răspuns natural al corpului la anumiți compuși prezenți în aceste leguminoase și chiar dacă poate fi inconfortabilă, aceasta nu indică neapărat o problemă de sănătate și poate fi gestionată prin diverse trucuri menționate anterior, dar și o mai bună înțelegere a propriului corp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel