De ce este important să speli hainele înainte de prima purtare. Dermatita, printre efectele neplăcute

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
de ce este important sa speli. FOTO Pexels @ Ron Lach
de ce este important sa speli. FOTO Pexels @ Ron Lach

Hainele au nevoie de spălare înainte de prima purtare pentru a reduce riscul apariției unor afecțiuni la nivelul pielii.

Fiecare a simțit bucuria purtării unei haine noi, pe care nu a trebuit să o calce, însă experții susțin că această bucurie poate fi de scurtă durată, căci o piesă nouă poate să vină la ”pachet” și cu probleme ale pielii, în special în cazul acelor piese care intră în contact direct cu pielea, ca de exemplu lenjeria intimă sau chiar ciorapii.

Potrivit lui Lee Johnson, fondatorului unei companii de îmbrăcăminte, citat de HuffPost, în timpul procesului de fabricare se folosesc adesea substanțe chimice care pot fi dăunătoare. De altfel, impresia generală este că hainele noi sunt sigure, dar acestea pot să fie, în fapt, dăunătoare pentru piele dacă au asupra lor toxine ce se pot infiltra în piele. 

”O mulțime de poluanți industriali în suspensie zboară în aer și probabil că se depun pe lucruri în timpul acelei perioade petrecute în timp ce acestea sunt fabricate. În momentul în care hainele ajung la tine, s-ar putea să arate bine, dar sunt multe lucruri care stau pe ele și pe care s-ar putea să nu le vezi", a adăugat Johnson.

De altfel, chiar dacă o fabrică are o circulație mai bună a aerului, substanțele chimice folosite în proces pot fi periculoase. Potrivit lui Johnson, ar trebui să ne facem griji cu privire la:

- Plumbul, un ingredient destul de comun în mulți pigmenți de coloranți viu colorați; 

- Formaldehida, o substanță cancerigenă cunoscută, folosită adesea în articolele de îmbrăcăminte care nu se încrețesc;

- PFC (perfluorocarburi), un hidrofug pe bază de fluorocarburi;

- Colorantul dispersat AZO, un colorant sintetic cancerigen care este ușor de absorbit de piele și care este legat de dermatita de contact.

Dr. Azadeh Shirazi, dermatolog certificat, avertizează, de asemenea, consumatorii să fie atenți la chinolină, care poate apărea în cantități mari, în special în poliester, și care nu numai că poate provoca dermatită alergică de contact, dar este potențial legată de un risc crescut de cancer.

Dr. Loretta Cirald, dermatolog din Miami, afirmă că transpirația și frecare provocată de hainele strâmte, cum ar fi echipamentul de antrenament, pot contribui la eliberarea de coloranți și substanțe chimice potențial iritante sau care produc alergii în pielea noastră. ”Acestea se îndepărtează cu apă. În același mod în care se desprind în mașina de spălat, din păcate, se desprind și în transpirația corpului nostru”, spune Cirald, care adaugă că nu este nevoie ca aceștia să provoace sângerare pe piele pentru a fi vizibilă prezența. ”Este suficient pentru a vă provoca o iritați,e Uneori nici măcar asta nu se vede, ci doar mâncărimi. Ar putea fi doar o mâncărime, ar putea fo o roșeață fără o erupție cutanată”, mai spune aceasta. 

Cel mai bun mod de a spăla hainele nou-nouțe

Din fericire, misiunea nu este deloc una grea. Hainele nou-nouțe se întorc pe dos și se vor spăla cu apă rece, pentru a se păstra culoarea, apoi se pot usca la o temperatură joasă, ”pentru a elimina toată funiginea și toxinele invizibile care ar putea fi la suprafață doar din cauza expunerii lor la mediul înconjurător în timpul procesului de fabricație”, susține Johnson. 

Dacă piesele sunt delicate, acestea se vor spăla manual, iar puțin detergent este tot ce trebuie pentru a îndepărta o parte din substanțele chimice sau coloranții care ar putea intra în contact cu pielea ta. 

Dermatita: cauze și simptome

Dermatita este cea mai frecventă afecțiune inflamatorie cutanată la copil și, adesea, reprezintă prima manifestare a "marșului alergic". Nu este contagioasă, însă produce disconfort întrucât se manifestă, de obicei, ca o erupție pe pielea umflată și înroșită.

Dermatita poate fi non-alergică (apare în aproximativ 15-30% din cazuri) sau alergică (identificată la 70-80% din cazuri, iar factorii declanșatori sunt alimentele, aeroalergenii și substanțele iritante). 

Există trei forme de dermatită alergică: 

- atopică (eczema). Aceasta începe în copilărie, ca o erupție roșie ce provoacă mâncărime. 

- de contact. Se produce pe zone ale corpului care au intrat în contact cu o substanță care irită pielea sau provoacă o reacție alergică: iedera otrăvitoare, săpun și uleiuri esențiale. Erupția cutanată roșie poate provoca arsuri sau mâncărimi, iar uneori pot apărea inclusiv bășici. 

- seboreică. Afecțiunea provoacă pete scuamoase, piele roșie și mătreață severă. De obicei, afectează scalpul, fața, pieptul și spatele. 

Manifestările clinice depind în funcție de gravitatea și tipul dermatitei. Aspectul tipic este de plăci roșii aspre, acoperite cu vezicule (bășici) și cruste.

Sunt afectate fața (frunte, obraji, bărbie, pielea capului), zonele de flexie, zona inghinală, fesele.

Pruritul: ce este și cine îl determină. Dezinfectanții, pe lista vinovaților

Pruritul se referă la senzația de mâncărime și apare în afecțiunile dermatologice, precum: dermatita de contact în urma alergenilor (înțepături de insecte, produse cosmetice, anumite medicamente etc), infecții sau infestații parazitare ale pielii (candidoza, infestația cu purici sau păduchi), urticarie, afecțiuni ale sistemului nervos (depresie, anxietate) sau boli ale organelor interne.

Candidoza

Una dintre cauzele pruritului se referă la infecții, în special la cele fungice. În această categorie intră candidoza, infecție produsă cel mai frecvent de ciuperca Candida albicans, care se manifestă prin mâncărime în zona genitală, senzație de arsură, durere, înroșire și umflare. Citește mai departe AICI

Vezi și: Sezonul ALERGIILOR la POLEN, prelungit cu 40 de zile. Care sunt simptomele și cum ne afectează schimbările climatice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel