De ce nu ar trebui să mai ții cartofii în frigider

Frigiderul este, fără îndoială, un aparat de uz casnic esențial. Însă, contrar credinței populare, nu toate alimentele trebuie păstrate la rece. Acesta este în special cazul cartofilor care, atunci când sunt băgați în frigider, se strică mai repede.   

Pentru a conserva alimentele cât mai mult timp, facem greșeala de a pune toate tipurile de alimente în frigider. Carnea, peștele sau chiar produsele lactate trebuie păstrate la rece, spre deosebire de anumite fructe și legume care se păstrează cel mai bine la temperatura camerei. Cum este cazul cartofilor. Această legumă cu amidon se poate strica atunci când este păstrată în frigider.

Frigul frigiderului acționează asupra uneia dintre componentele cartofilor, modificându-le textura și gustul. Cartofii vor avea un gust mai dulce, dar își vor schimba culoarea mai repede în timpul gătitului. Dar acest lucru poate avea și un efect asupra sănătății.

Amidonul, care este un carbohidrat complex din cartofi, se transformă în zahăr mai repede atunci când este răcit. La rândul lor, aceste zaharuri se combină cu asparagina, care este un aminoacid natural, și produc acrilamidă.

Acrilamidă: ce pericol pentru sănătate?

 

Acrilamida este un material chimic care rezultă dintr-o reacție chimică. Se formează în mod natural în alimentele care conțin mult amidon, în timpul gătitului la temperaturi ridicate (peste 120 ° C). Se găsește în special în pâine prăjită, cartofi prăjiți sau chiar chipsuri.

Această substanță chimică prezintă multe semne de îngrijorare. Agenția Internațională pentru Cercetarea împotriva Cancerului (IARC) l-a clasificat ca fiind potențial cancerigen pentru oameni. De fapt, un studiu finanțat de Uniunea Europeană a descoperit o legătură între nivelurile ridicate de acrilamidă din sânge și apariția cancerului de sân.

Deși sunt necesare mai multe studii și cercetări științifice pentru a confirma efectul cancerigen al acrilamidei, este mai sănătoasă evitarea acestei substanțe. 

De asemenea, este important să acorzi o atenție deosebită condițiilor de depozitare a cartofilor. Ei trebuie să stea într-un loc ferit de lumină și la o temperatură de peste 8 ° C.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel