De ce nu simți mirosul propriului parfum. Ce este oboseala olfactivă

Monika Baciu |
Data publicării:
parfum - FOTO: Freepik@pixel-shot.com
parfum - FOTO: [email protected]

Ni s-a întâmplat tuturor ca după o perioadă de timp să nu mai simțim mirosul propriului parfum, oricât de intens ar fi acesta. Acest lucru este cauzat de oboseala olfactivă.

Am toți trecut prin asta. Investești într-un parfum de înaltă calitate, sperând că te va face să mirosi proaspăt pe tot parcursul zilei. Cu toate acestea, după un scurt interval de timp, este ca și cum aroma ar fi dispărut.

Așadar, care-i treaba aici? De ce nu poți simți propriul parfum? Dacă te întrebi "de ce parfumul nu rezistă mult timp pe mine", nu ești singur. Înțelegerea acestei probleme este mai complexă decât ai putea crede și totul se reduce la biologie.

Principalul motiv pentru care nu poți simți parfumul după un timp este datorită fenomenului cunoscut sub numele de oboseală olfactivă sau, mai frecvent, orbire olfactivă.

Oboseala olfactivă este o adaptare temporară, naturală a corpului tău care duce la incapacitatea de a detecta sau distinge mirosurile comune din mediul înconjurător.

Oboseala olfactivă este adesea asociată cu zonele în care petrecem mult timp, de aceea avem adesea dificultăți în a detecta mirosurile obișnuite din gospodărie.

Este important de menționat că oboseala olfactivă este diferită de anosmie, o afecțiune în care simțul general al mirosului este redus sau chiar pierdut. În timp ce oboseala olfactivă apare în mod natural, anosmia poate apărea din cauza unei infecții, leziuni sau altor factori.

Vezi și: De ce să speli hainele pe dos. Ce efect are asupra sănătății

Oboseala olfactivă, cauze

În fiecare zi, simțurile tale furnizează creierului o mulțime de informații despre mediul înconjurător. Fără o modalitate eficientă de a filtra aceste date, creierul tău ar putea deveni rapid suprasolicitat.

Aici intervine oboseala olfactivă. Prin reducerea percepției mirosurilor la care ești expus frecvent sau constant, nose blindness poate ajuta la prevenirea suprasolicitării simțurilor.

De asemenea, prin reducerea capacității tale de a detecta mirosurile comune din jurul tău, devine mai ușor să observi ceva neobișnuit care necesită atenție.

Vezi și: Nipah, virusul mortal transmis de animale care a stat fără vaccin până acum. Oxford începe testarea vaccinului uimitor

Mecanismul exact al oboselii olfactive nu este cunoscut, dar știm că, atunci când inhalezi un odorant (moleculă de miros), acesta se leagă de un receptor de pe un tip special de celulă nervoasă senzorială care detectează mirosurile.

Această celulă nervoasă produce un semnal electric care ajunge la creier. Cu stimulare repetată sau continuă de către un anumit odorant, celula nervoasă încetează să mai trimită semnalul electric către creier, iar tu nu mai percepi mirosul, potrivit Healthline.

Vezi și: Greșeala comună din sezonul rece care duce la cancer. Avertisment sumbru: Este cel mai mortal cancer

Cum să reduci oboseala olfactivă

Oboseala olfactivă - FOTO: Freepik

Nu există o modalitate specifică de a preveni oboseala olfactivă, deoarece este o adaptare naturală a corpului care apare automat. Cu toate acestea, poți lua câteva măsuri pentru a încerca să o reduci:

Părăsește zona: Cea mai simplă modalitate de a reduce oboseala olfactivă în casa ta sau într-o altă zonă în care petreci mult timp este să părăsești zona pentru o perioadă și apoi să te întorci. Acest lucru te poate ajuta să detectezi mirosurile din casa ta.

Exerciții: Exercițiile regulate pot ajuta la menținerea sănătății simțului olfactiv. Un studiu din 2014 a arătat că adulții mai în vârstă care fac exerciții regulat au un risc mai scăzut de a dezvolta un simț olfactiv afectat.

Cafea: Consumul de cafea a fost raportat anecdotic ca un posibil curățitor al simțului olfactiv. Totuși, rezultatele unui studiu din 2011 nu au susținut în mod clar această ipoteză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel