De ce să speli hainele pe dos. Ce efect are asupra sănătății

Monika Baciu |
Data publicării:
hainele - FOTO: Freepik@Lietta Oraz
hainele - FOTO: Freepik@Lietta Oraz

Spălarea hainelor pe dos aduce numeroase beneficii garderobei tale, dar și sănătății. Chiar dacă poate părea o corvoadă să întorci fiecare articol înainte de spălare și apoi să le redresezi, acest gest aduce cu sine multiple avantaje.

Diferitele materiale necesită tratamente diferite, iar unele sunt extrem de delicate, solicitând atenție specială. Prin întoarcerea hainelor pe dos înainte de a le pune în mașina de spălat sau uscător, poți preveni deteriorarea calității acestora. Iată cinci motive pentru care merită să speli hainele pe dos.

Reduce decolorarea

Majoritatea fibrelor textile și vopselelor nu reacționează bine la frecarea intensă în timpul spălării, ceea ce poate duce la scurgerea culorilor sau decolorarea hainelor închise la culoare. Întorcând hainele pe dos, poți menține culorile vibrante și previi decolorarea vopselei pe alte articole, chiar și în urma spălărilor frecvente, potrivit Hoby Clean.

Protejează elementele decorative

Pentru hainele cu elemente precum paiete și piulițe, întorsul acestora în timpul spălării contribuie la prelungirea duratei de viață a decorațiunilor, evitând deteriorarea lor în procesul de curățare.

Vezi și: Somnul, butonul de resetare al creierului. Câte ore de somn sunt necesare pentru creier

Protejează deteriorarea exterioară

Mașina de spălat poate cauza frecare între haine și pereții ei, contribuind la deteriorarea elementelor exterioare ale ținutelor. Spălând hainele pe dos, poți minimiza uzura pe partea vizibilă, prelungind astfel aspectul și calitatea fiecărui articol vestimentar.

Îmbunătățește contactul cu detergentul

Spălat haine - FOTO: Freepik

Prin întoarcerea hainelor pe dos înainte de spălare, asiguri un contact mai eficient între detergent și zonele mai murdare ale ținutelor, ajutând la îndepărtarea petelor și a mirosurilor neplăcute.

Vezi și: Rafila: Numărul de cazuri de gripă este mai mic faţă de sezonul trecut. Evitați antibioticele! NU sunt utile pentru virozele respiratorii

Previne formarea de scame și noduli la suprafața hainelor

Chiar dacă nu împiedică apariția acestora, spălarea pe dos asigură că scamele și nodulii se formează doar în partea interioară a hainelor, menținând un aspect proaspăt și nou pentru o perioadă mai îndelungată.

În concluzie, deși poate părea un pas suplimentar în rutina de spălare, întoarcerea hainelor pe dos este un gest mic care aduce beneficii semnificative, menținând aspectul proaspăt și durabilitatea articolelor tale vestimentare.

Vezi și: Nipah, virusul mortal transmis de animale care a stat fără vaccin până acum. Oxford începe testarea vaccinului uimitor

Ce impact are acest truc asupra sănătății

partea interioară a hainelor tale este probabil cea mai murdară, așa că are sens să le întorci pe dos înainte de a le spăla. Transpirația, uleiurile naturale și celulele moarte ale pielii se acumulează în interiorul hainelor, astfel că spălarea acestora pe dos poate ajuta la eliminarea acestor impurități mai eficient și la prevenirea acumulării și a petelor de transpirație.

Vezi și: Greșeala comună din sezonul rece care duce la cancer. Avertisment sumbru: Este cel mai mortal cancer

O spălare incorectă sau nespălarea hainelor în mod regulat pot duce chiar la probleme de piele, precum iritații, acnee și infecții bacteriene. Atunci când speli pe dos, detergentul și apa vor avea acces direct la transpirație și uleiuri, oferind o curățare mai eficientă a hainelor și eliminând mirosurile corporale, potrivit House Digest.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel