De ce să nu mai stai picior peste picior. Ce efecte are nu doar asupra oaselor, ci și asupra inimii

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce sa nu mai stai picior peste picior - FOTO: Freepik@gpoitstudio@drobotdean
de ce sa nu mai stai picior peste picior - FOTO: Freepik@gpoitstudio@drobotdean

De ce să nu mai stai picior peste picior. La ce riscuri te expui din cauza acestui obicei.

De ce să nu mai stai picior peste picior. Cum îți afectează sănătatea.Stați confortabil? Luați o pauză pentru un moment și, fără să vă adaptați, observați-vă postura. Ce fac picioarele dumneavoastră? Sunt încrucișate, iar acest lucru vă dăunează.

Șoldurile, afectate de poziția incorectă

Există de obicei două moduri de a sta pe scaun și de a încrucișa picioarele, unul la genunchi și celălalt la gleznă. Dar, oricât de confortabil ar fi să stai cu picioarele încrucișate, este rău pentru sănătate și pentru postura ta.

Pentru început, cercetările arată că statul cu picioarele încrucișate poate crește dezalinierea șoldurilor, unul fiind mai înalt decât celălalt. Și modifică viteza cu care sângele se deplasează prin vasele de sânge din membrele inferioare, ceea ce poate crește riscul formării de cheaguri de sânge.

Majoritatea cercetărilor sugerează statul picior peste picior este mult mai nociv decât a ține gleznele încrucișate.

Stând în acest fel, puteți provoca o creștere a tensiunii arteriale din cauza acumulării sângelui în vene și a faptului că inima trebuie să lucreze împotriva acestei situații.

Iar acest lucru poate crește riscul de deteriorare a vaselor de sânge, motiv pentru care, atunci când vă luați tensiunea arterială, trebuie să aveți picioarele pe podea, notează Science Alert.

Vezi și: Tuberculoza, agravată de COVID. Simptome, cauze, tratament. Oancea: Pacienții au fost "orfani", boala nu a așteptat. E tratabilă, cu o cură de șase luni de antibiotice

Efectul asupra organismului

Cu cât stați mai mult timp și mai des cu picioarele încrucișate, cu atât este mai probabil să aveți modificări pe termen lung ale lungimii mușchilor și ale structurii osoase din pelvis.

Și, datorită modului în care scheletul tău este legat între ele, încrucișarea picioarelor poate provoca, de asemenea, o nealiniere a coloanei vertebrale și a umerilor.

Poziția capului poate deveni nealiniabilă din cauza modificărilor oaselor gâtului, deoarece coloana vertebrală compensează pentru a menține centrul de greutate deasupra bazinului. De asemenea, gâtul poate fi afectat din cauza faptului că o parte a corpului este mai slabă decât cealaltă.

Același dezechilibru poate fi observat și la nivelul mușchilor pelvisului și ai zonei lombare, ca urmare a unei poziții proaste și a tensiunilor și încordărilor cauzate de statul cu picioarele încrucișate.

Vezi și: Pastila care tratează cancerul, efect asupra pacienților în fază terminală. A fost ultima lor șansă

Pelvisul poate deveni, de asemenea, nealiniabil din cauza întinderii prelungite a mușchilor fesieri de pe o parte, ceea ce înseamnă că aceștia devin mai slabi.

Statul picior peste picior pentru o perioadă lungă de timp crește probabilitatea apariției scoliozei (alinierea anormală a coloanei vertebrale) și a altor deformări. De asemenea, poate provoca sindromul durerii trohanteriene mari, o afecțiune comună și dureroasă care afectează partea exterioară a șoldului și a coapsei.

Cercetările arată, de asemenea, că statul cu picioarele încrucișate poate expune nervul peroneu, cunoscut și sub numele de nervul fibular, din partea inferioară a piciorului, la riscul de compresie și de rănire.

Acest lucru se manifestă de obicei ca o slăbiciune atunci când se încearcă să se ridice partea mică a piciorului, precum și ca o slăbiciune mai îngrijorătoare - atunci când piciorul atârnă în jos. Deși, în majoritatea cazurilor, acest lucru este de scurtă durată și revine la normal în câteva minute.

Vezi și: Cel mai bun tratament pentru cancer. Eniko Fejer: Nu există niciun medicament atât de eficient. E dovedit că reduce cu 40% mortalitatea

Ce se întâmplă în cazul bărbaților

Există, de asemenea, dovezi că încrucișarea picioarelor ar putea afecta producția de spermă. Acest lucru se datorează faptului că temperatura testiculelor trebuie să fie între 2 °C și 6 °C sub temperatura standard a corpului. Statul așezat crește temperatura testiculelor cu 2 °C, iar încrucișarea picioarelor poate crește temperatura testiculelor cu până la 3,5 °C.

Iar studiile sugerează că o creștere a temperaturii scrotului sau a testiculelor poate reduce atât numărul, cât și calitatea spermatozoizilor. De asemenea, merită menționat faptul că, din cauza diferențelor anatomice dintre bărbați și femei, este probabil mult mai ușor pentru femei să stea cu picioarele încrucișate - în special pentru că bărbații au o gamă mai redusă de mișcări la nivelul șoldului.

Vezi și: Nu mai arunca niciodată cojile de usturoi. Iată cum le poți refolosi

Efect asupra picioarelor și articulațiilor

Dar cercetările indică faptul că statul cu picioarele încrucișate poate fi benefic pentru unele persoane. Un mic studiu din 2016, de exemplu, a constatat că, pentru persoanele care au un picior mai lung decât celălalt, statul cu picioarele încrucișate poate ajuta la ajustarea înălțimii celor două părți ale pelvisului, îmbunătățind alinierea. Statul cu picioarele încrucișate pare, de asemenea, să reducă activitatea unor mușchi, în special a mușchilor oblici (cei de sub piele, unde vă puneți mâinile pe șolduri), în comparație cu statul cu picioarele în față.

Acest lucru poate ajuta la relaxarea mușchilor centrali și la prevenirea suprasolicitării. În mod similar, există dovezi că statul cu picioarele încrucișate îmbunătățește stabilitatea articulațiilor sacroiliace (responsabile de transferul greutății între coloană și picioare)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel