De ce strănutăm din cauza soarelui. Ce este strănutul fotic. Cât de gravă este afecțiunea

Monika Baciu |
Data publicării:
de ce stranutam din cauza soarelui - FOTO: Freepik
de ce stranutam din cauza soarelui - FOTO: Freepik

De ce strănutăm din cauza soarelui. Cât de gravă este afecțiunea. Deși este obișnuit să strănuți în caz de răceală sau de alergii, unele persoane strănută și atunci când sunt expuse la lumină puternică și la alți stimuli.

De ce strănutăm din cauza soarelui. Strănutul este un răspuns natural care elimină iritanții din nas. Dar, deși este obișnuit să strănuți în caz de răceală sau de alergii, unele persoane strănută și atunci când sunt expuse la lumină puternică și la alți stimuli.

Reflexul de strănut fotic este cunoscut, de asemenea, oarecum cu umor, sub numele de sindromul autosomal dominant de explozie helio-oftalmică constrângătoare (sindrom ACHOO). Este o afecțiune caracterizată prin strănuturi succesive induse de lumina puternică.

Acest lucru este diferit de un strănut normal, care este declanșat de o infecție sau de un iritant. Reflexul de strănut fottic afectează aproximativ 11 până la 35 la sută din populație, dar nu este bine studiat. Potrivit unui studiu din 1995 din Journal of the American Optometric Association, majoritatea strănutătorilor fotici sunt de sex feminin și de culoare albă, potrivit Healthline.

Ce a pățit o femeie care a descoperit că strănută din cauza soarelui

Sarah Allison, din SUA, este afectată de această afecțiune genetică neobișnuită și a constatat că mulți oameni au fost surprinși să afle că sunt afectați de același sindrom.

Ea a menționat că acest fenomen se numește ACHOO, ceea ce reprezintă Autosomal Dominant Compelling Helioopthalmic Outburst. Acesta este un reflex foto declanșat de lumina solară, care o determină să strănute, în special în lumina directă a soarelui. Deși nu se întâmplă de fiecare dată când este expusă la soare, se întâmplă de câteva ori pe zi, mai ales atunci când conduce, potrivit Daily Mail.

Sindromul ACHOO mai este cunoscut sub denumirile de strănut la soare, reflexul de strănut fotic, fotoptarmoza și fotosneezia. Acest reflex apare în mod obișnuit atunci când trecem de la un mediu întunecat la unul luminos, cum ar fi trecerea de la interior la lumina soarelui. Unele persoane pot reacționa chiar și la blițul aparatului foto.

Acest sindrom este cauzat de încrucișarea firelor nervoase peste nervul trigemen, un nerv facial care se extinde spre ochi și nas.

Clipul lui Sarah a devenit viral pe rețelele sociale, iar mulți oameni au răspuns surprinși, deoarece nu știau că strănutul la lumina soarelui este un sindrom real. Unii au menționat că și ei experimentează acest fenomen și că purtarea ochelarilor de soare poate ajuta la prevenirea strănutului atunci când sunt expuși la soare.

Vezi și: Ce indică gura despre sănătatea ta generală. Gura uscată, aftele bucale sau respirația pot fi semne ale unor boli grave

Cum influențează genetica reflexul fotic al strănutului

Reflexul de strănut fottic este o trăsătură genetică moștenită. Dar, deoarece strănutul este un eveniment obișnuit, este posibil să aveți această trăsătură fără să vă dați seama.

Este, de asemenea, o trăsătură dominantă. Dacă unul dintre părinți are acest reflex, aveți o șansă de 50 la sută de a moșteni și dumneavoastră sindromul ACHOO.G ena responsabilă pentru strănutul fotic nu a fost identificată. Dar dacă aveți această trăsătură, este probabil să strănutați de mai multe ori ca răspuns la lumina puternică. Numărul de strănuturi ar putea fi de doar două sau trei, dar unele persoane raportează până la 40 sau mai multe strănuturi succesive.

Modul în care se manifestă reflexul la tine ar putea fi diferit de cel al celor din familia ta. Este important să rețineți că, deși lumina puternică poate provoca sindromul ACHOO, reflexul nu este declanșat de lumina în sine, ci de o schimbare a intensității luminii.

A sta într-o casă foarte luminată s-ar putea să nu declanșeze un strănut. Dar este posibil să începeți să strănutați dacă pășiți în lumina directă a soarelui. În mod similar, dacă treceți cu mașina printr-un tunel într-o zi luminoasă și însorită, este posibil să începeți să strănutați la ieșirea din tunel.

Cauze ale reflexului de strănut fotic

Chiar dacă acest reflex de strănut este moștenit, unii cercetători cred că este posibil să fie dobândit, deși sunt necesare mai multe cercetări. Studiul din 1995 a constatat că mai puțin de 27 la sută dintre strănutătorii fotici intervievați au fost capabili să-și amintească un părinte cu același reflex de strănut. Cu toate acestea, același studiu a găsit o legătură între strănutul fotic și o deviație a septului nazal.

Cauza reală a reflexului de strănut fotic este necunoscută.O teorie este că strănutul implică nervul optic. O schimbare a luminii poate stimula acest nerv, creând aceeași senzație ca și cum ai avea un iritant în nas.

Această senzație ar putea fi posibil să fie responsabilă pentru strănut. O altă teorie este că expunerea la lumină provoacă lacrimi oculare, care se golesc pentru scurt timp în nas. Acest lucru ar putea provoca, de asemenea, iritarea temporară în nas și strănutul.Nu doar o schimbare a luminii poate declanșa reflexul de strănut. Unele persoane cu reflexul fotic de strănut sunt sensibile și la alte tipuri de stimuli.

De exemplu, dacă aveți antecedente de reflex de strănut fotic, primirea unei injecții oculare - cum ar fi anestezia înainte de o intervenție chirurgicală la ochi - poate declanșa un strănut sau două.

Acest lucru se datorează faptului că o injecție oculară poate stimula nervul trigemen. Acest nerv asigură senzația feței și, de asemenea, semnalează creierului să strănute.

Vezi și: Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Mihaela Bilic: Strică gustul și aspectul. Evitați ca brânza să se usuce

Care este tratamentul

Strănutul fotic în sine nu este dăunător pentru sănătate. Este o afecțiune cunoscută, însă nu există medicamente sau proceduri chirurgicale pentru a opri reflexul.

Pentru a evita strănutul, unele persoane își protejează ochii înainte de expunerea la soare și la alte lumini strălucitoare, purtând ochelari de soare, eșarfe sau chiar o pălărie.

Deși strănutul fottic nu este legat de alergii, administrarea unui antihistaminic fără prescripție medicală poate reduce reflexul la persoanele care au alergii sezoniere.

Riscuri ale reflexului de strănut fotic

Reflexul de strănut fotic poate fi periculos în anumite situații, cum ar fi atunci când conduceți o mașină sau un alt autovehicul. O expunere bruscă la lumină puternică ar putea declanșa strănut succesiv, afectând capacitatea de a menține controlul asupra unei mașini.

Deoarece strănutul provoacă închiderea involuntară a ochilor, strănutul multiplu în timp ce conduceți ar putea provoca un accident de circulație. Reflexul fotic al strănutului poate reprezenta, de asemenea, un pericol pentru piloții de avioane.

Dacă o injecție oculară declanșează un reflex de strănut, este posibil să începeți să strănutați în timp ce medicul vă injectează medicamente în ochi înainte de o intervenție chirurgicală sau de o altă procedură. Dacă acul nu este îndepărtat la timp, este posibil să aveți leziuni oculare permanente sau temporare.

Dacă aveți reflexul fotic de strănut și sunteți îngrijorat de aceste riscuri, discutați cu medicul dumneavoastră despre cum să le reduceți la minimum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel