Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Mihaela Bilic: Strică gustul și aspectul. Evitați ca brânza să se usuce

Monika Baciu |
Data publicării:
branza - FOTO: Freepik
branza - FOTO: Freepik

Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Iată lucrurile pe care nu le-ai știut despre acest aliment nelipsit de pe masă.

Cum trebuie, de fapt, să păstrezi brânza. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a împărtășit câteva sfaturi despre cum trebuie să depozităm brânza, dar și ce trebuie să știm despre cum să alegem acest aliment de bază.

”Mituri despre brânză. Viața are alt gust cu o bucățică de brânză! Cum o alegem și cum o consumăm ca să ne bucurăm la maxim de calitățile ei?Iată câteva recomandări practice: Nu cumpărați parmezan, mozarella sau cașcaval gata rase, brânza se oxidează în contact cu aerul. Dacă vreți să presărați brânză peste un preparat, dați-le pe răzătoare chiar în momentul gătitului!

Brânza nu se păstrează în pungă sau în folie de plastic, umiditatea crescută determină apariția unui mucegai alb la suprafață care strică gustul și aspectul brânzei. Folosiți hârtie cerată sau folie de aluminiu astfel încât brânza să poată “respira”.

Păstrați brânza în frigider în tăvița pentru legume, este o zonă în care există un pic de umiditate și evitați ca brânza să se usuce”, a explicat dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook. 

Vezi și: Ce se întâmplă când mănânci conservă de ton. Cât de des ai voie să mănânci: Omega-3, anulat de Mercur

Ce să faci dacă brânza a mucegăit

Brânza este un produs lactat delicios și popular. Cu toate acestea, dacă ați observat vreodată pete pufoase pe brânza dvs., vă puteți întreba dacă mai poate fi consumată în siguranță.

Mucegaiul se poate dezvolta în toate tipurile de alimente, iar brânza nu face excepție. Atunci când mucegaiul apare pe alimente, înseamnă de obicei că ar trebui să le aruncați. Cu toate acestea, s-ar putea ca acest lucru să nu fie întotdeauna cazul brânzei.

Mucegaiul este un tip de ciupercă care produce spori. Acestea sunt transportate prin aer, insecte și apă și pot fi găsite peste tot în mediul înconjurător, inclusiv în frigiderul dumneavoastră - deși se dezvoltă cel mai bine în condiții de căldură și umiditate. Mucegaiul este un semn de deteriorare în majoritatea alimentelor.Acesta tinde să fie pufos și verde, alb, negru, albastru sau gri.

Vezi și: "Rar mai întâlnim femei sub 30 de ani la prima sarcină". Emel Nuraltay: Femeia de azi vrea carieră. Este o femeie independentă, modernă, își dorește să fie stăpână pe ea

Atunci când începe să crească, este de obicei vizibil la suprafața alimentelor - deși rădăcinile sale pot pătrunde adânc. Acesta modifică aspectul și mirosul alimentelor, producând un miros acru.

Deși mucegaiurile sunt, în general, periculoase pentru consum, unele tipuri sunt folosite în fabricarea brânzeturilor pentru a dezvolta aroma și textura. Aceste tipuri sunt perfect sigure pentru consum.

”Dacă brânza a mucegăit, nu înseamnă că este stricată! Brânza este un aliment viu, iar coloniile de lactobacili sunt într-un permanent proces de fermentație, fapt care duce la apariția mucegaiului “nobil” și la maturarea gustului.

Vezi și: Ceaiul care te scapă de febra musculară. Cum să îl prepari chiar la tine acasă

Brânza se consumă la temperatura camerei, nu direct din frigider și nici ținută la o temperatură mai mare de 20 °C.

Intervalul 14-18 °C este ideal, consistența va fi moale iar aroma și gustul la intensitate maximă. “Coaja” sau crusta de la brânzeturi și cașcaval este comestibilă, cu excepția situației în care este făcută din ceară sau din plastic. Ba mai mult, în cazul brânzeturilor cu mucegai crusta are un gust intens. Brânza poate fi consumată și de cei care au intoleranță la lactoză!

Lactoza este prezentă mai ales în laptele proaspăt, iar concentrația ei scade pe măsură ce laptele este fermentat. Avem mai puțină lactoză în iaurt și brânză proaspătă și doar urme de lactoză în brânzeturile fermentate și în cașcaval”, mai explică dr. Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel