5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare

Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Menținerea unui nivel optim al glicemiei este esențială pentru prevenirea și gestionarea diabetului zaharat, precum și pentru reducerea risuclui de complicații asociate.
Ficatul și mușchii produc o parte din zahărul din sânge, dar cea mai mare parte provine din alimente și băuturi care conțin carbohidrați.
Organismul are nevoie de insulină pentru a menține nivelul zahărului din sânge într-un interval normal. Insulina este un hormon care dirijează celulele organismului să preia glucoza și să o stocheze. Dacă nu există suficientă insulină sau dacă aceasta nu funcționează corect, zahărul din sânge se acumulează. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot cauza probleme de sănătate.
Alegerea corectă a băuturilor poate juca un rol semnificativ în controlul glicemiei.
Înainte de toate, haideți să vă prezentăm simptomele hiperglicemiei sau glicemiei ridicate:
- Sete
- Dureri de cap
- Probleme de concentrare
- Vedere încețoșată
- Urinare frecventă
- Oboseală (senzație de slăbiciune, oboseală)
- Pierdere în greutate
- Glicemie mai mare de 180 mg/dL
- Hiperglicemia continuă poate provoca:
- Infecții vaginale și ale pielii
- Tăieturi și răni cu vindecare lentă
- Înrăutățirea vederii
- Afectarea nervilor, cauzând picioare dureroase, reci sau insensibile; pierderea părului de pe membrele inferioare; sau disfuncție erectilă
- Probleme stomacale și intestinale, cum ar fi constipația cronică sau diareea
- Afectarea ochilor, a vaselor de sânge sau a rinichilor
În ceea ce privește băuturile care scad glicemia, cea mai simplă și sigură alegere pentru menținerea nivelului glicemiei este apa. Studiile arată că hidratarea adecvată ajută la diluarea zahărului din sângeși la îmbunătățirea funcției renale, facilitând eliminarea excesului de glucoză prin urină.
Un studiu publicat în Diabetes Care a demonstrat că persoanele care beau mai multăapă au un risc de adezvolta hiperglicemie.
Apoi, ceaiurile din plante, în special ceaiul verde și ceaiu de mușețel, sunt recunoscute pentru efectele lor benefice asupra glicemiei.
Ceaiul verde, bogat în antioxidanți, a fost asociat cu îmbunătățirea sensibilității la insulină și scăderea nivelului de glucoză în sânge.
Un studiu din Journal of Nutritional Biochemistry a arătat că polifenolii din ceaiul verde pot reduce nivelul glicemiei prin stimularea secreției de insulină și îmbunătățirea funcției celulelor beta pancreatice.
Ceaiul de mușețel areși el proprietăți antiinfalamtoare și antioxidante, contribuind la reducerea glicemiei și a complicațiilor diabetice.
Conform unui studiu publicat în Journal of Endocrinological Investigation, consumul de ceai de mușețel poate scădea semnificativ nivelul glucozei în sânge după mese.
O altă băutură bună este cafeaua, care a fost asociată cu un risc redus de diabet de tip 2 în mai multe studii epidemiologice. Un studiu realizat de Universitatea Harvard a arătat că persoanele care consumă mai multe cești de cafea pe zi au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2, datorită compușilor bioactivi din cafea care îmbunătățesc metabolismul glucozei și sensibilitatea la insulină.
Dar, aceste beneficii sunt valabile pentru cafeaua neîndulcităși fără adaos de lapte sau frișcă, care pot crește aportul caloric și glicemia.
Laptele este o altă alegere bună. Deși alternativele la lapte pot fi la modă, proteinele din laptele de vacă pot ajuta la scăderea răspunsului glucozei din sânge după consumarea unei mese la persoanele care au diabet și la cele care nu au diabet, conform unei revizuiri din 2018 din Diabetes/Metabolism Research and Reviews. Aceste proteine, inclusiv cazeina și zerul, încetinesc digestia și îmbunătățesc răspunsul insulinei, având astfel un efect pozitiv asupra nivelului de zahăr din sânge.
Asociația Americană pentru Diabet recomandă alegerea laptelui degresat sau cu conținut scăzut de grăsimi (care ține sub control grăsimile saturate).
Într-un mic studiu controlat randomizat publicat în 2020 în Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, care a evaluat 25 de femei sănătoase, cele care au băut aproximativ 2,5 litri de suc de roșii cu 30 de minute înainte de a lua un mic dejun bogat în carbohidrați au prezentat un nivel mai scăzut al zahărului din sânge după masă, comparativ cu consumul de apă înainte de masă. Acest lucru s-a întâmplat chiar dacă sucul de roșii a adăugat calorii suplimentare. Fibrele din roșii pot ajuta la încetinirea digestiei, încetinind astfel creșterea glicemiei care apare după masă.
Puteți adăuga țelină în sucul de roșii.
Și alte sucuri de legume, precum sucul de castraveți, țelină și spanac sunt alegei excelente pentru persoanele cu glicemie ridicată. Aceste sucuri sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, care ajută la stabilizarea nivelului glicemiei. Un studiu publicat în Diabetes Care a evidențiat că fibrele solubile din legume pot încetini absorbiția glucozei și pot îmbunătăți controlul glicemiei.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Folosești ulei de măsline? Ce se întâmplă în corpul tău după câteva zile
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Smoothie cald pentru imunitate. Rețeta simplă pe care o vei iubi
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Cum se fierb pastele, de fapt. Greșeala pe care ai făcut-o mereu. Să nu mai faci asta niciodată
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Ingredientul pe care trebuie să-l ceri scos din băuturile de la cafenea sau restaurant
Cum să gătești cartofii corect pentru a nu crește colesterolul: greșeala pe care multă lume o face
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.