Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Doctorul Nicoleta Lupașcu, medic primar în Diabet, Boli Metabolice și Nutriție a vorbit despre importanța menținerii unei greutăți normale a corpului și a desființat mitul unui mic dejun cu cereale, în special cu ovăz.
"Cuvântul dietă înseamnă tot ce mănâncă o persoană într-o zi. Cifrele nu arată bine pe următorii 10 ani. Una din opt persoane este supraponderală sau obeză potrivit datelor din 2022, până în 2035, una din patru persoane o să ajungă cu suprapondere sau obezitate.
Mesajul și semnalul meu de alarmă puternic pe care vreau tot timpul să-l transmit este că creșterea în greutate sau stratul de grăsime de care vrem să scăpăm este mai mult decât o chestiune de estetică.
Ovăzul nu este pentru oricine. A începe ziua cu un mic dejun cu cereale nu este cel mai bun start, fie că este supraponderal, normoponderal.
Crește glicemia!
Dacă stăm să ne uităm un pic la tradițiile noastre și la ce mâncam odată, micul dejun era format din brânză și ouă preponderent, eventual slănină. Unde ne-am stricat pe parcurs?!", a spus Nicoleta Lupașcu, la Antena 3.
Ei bine, deși ovăzul este adesea considerat un aliment sănătos, având beneficii precum îmbunătățirea digestiei, potențiala pierdere în greutate, sănătatea inimii mai bună și senzația de sațietate, există și efecte secundare pe care ar trebui să le iei în considerare.
Un studiu publicat în februarie 2024 în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology, realizat de EWG, a relevat că ovăzul poate conține substanțe chimice toxice.
Studiul a descoperit niveluri detectabile de chlormequat, un pesticid utilizat în cultivarea ovăzului, în 80% dintre americanii testați între 2017 și 2023.
De asemena, 92% dintre produsele pe bază de ovăz conțineau acest pesticid.
Chlormequat a fost asociat cu toxicitate reproductivă și de dezvoltare în studiile pe animale, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la siguranța sa și sugerează posibilele efecte dăunătoare asupra oamenilor.
Mai mult, pentru cei care sunt noi consumatori de ovăz, acesta poate cauza balonare. Acesta este un alt efect negativ al ovazului.
Deci dacă nu ai mai consumat ovăz până acum, trebuie să începi cu o porție mică.
Și evident, deși ovăzul poate ajuta la pierderea în greutate, consumul excesiv poate avea efecte opuse. Ceea ce adaugi deasupra ovăzului poate contribui la creșterea în greutate.
Consumul excesiv de ovăz poate contribui la probleme digestive, cum ar fi balonarea și gazele, din cauza conținutului său ridicat de fibre solubile.
Adăugarea de zahăr, ciocolată sau alte alimente dulci poate reduce valoarea nutritivă a ovăzului, deoarece acești aditivi adaugă calorii suplimentare, grăsimi nesănătoase și zahăr.
Pentru persoanele sensiile la gluten, ovăzul poate provoca reacții adverse deoarece este contaminat adesea cu gluten în timpul procesării.
Pentru cei care urmează diete cu conținut scăzut de carbohidrați, ovăzul poate fi problematic, deoaree este bogat în carbohidrați complecși care pot influența nivelul de zahăr din sânge.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
Cafeaua cu lapte: remediu minune pentru inflamații. Ce se întâmplă atunci când o bei
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Cel mai puternic medicament pentru creier. E natural! Creierul tău ruginește fără el
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Pască fără aluat. Chef Sorin Bontea, rețeta simplă care face furori. Cum trebuie puse stafidele CORECT
Fibrele alimentare: cheia prevenției cancerului. Descoperirea care schimbă regulile nutriției
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci avocado cu ou în fiecare dimineață
Alimentul banal care șterge ridurile. E elixirul anti-ageing și reface structurile pielii
Vrei o piele luminoasă, elastică și cu mai puține riduri? Începe cu farfuria! Alimentele care reduc ridurile.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Ai pus murături anul acesta? Cât timp trebuie să aștepți până să le mănânci, de fapt. Cum știi că murăturile sunt gata
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
