Ce se întâmplă când mănânci conservă de ton. Cât de des ai voie să mănânci: Omega-3, anulat de Mercur

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Ce se intampla cand mananci conserva de ton Foto: Freepik @ azerbaijan_stockers
Ce se intampla cand mananci conserva de ton Foto: Freepik @ azerbaijan_stockers

Ce se întâmplă când mănânci conservă de ton. Află dacă beneficiile aduse de ton sunt anulate de concentrația de Mercur și care este doza recomandată.

Tonul este un pește de apă sărată nutritiv și bogat în proteine care poate conține niveluri ridicate de mercur. Prin urmare, consumul regulat de ton poate duce la probleme de sănătate.

Erupțiile vulcanice și activitatea industrială emit mercur în oceane, unde acesta se acumulează în viața marină. Acest articol trece în revistă mercurul din ton și vă spune dacă este sigur să consumați acest pește.

Vezi și: Oboseala după masă: cauze și tratament. De ce îți este somn după ce mănânci

Cât de contaminat este?

Tonul conține mai mult mercur decât alte fructe de mare populare, inclusiv somonul, stridiile, homarul, scoicile și tilapia.

Acest lucru se datorează faptului că tonul se hrănește cu pești mai mici, care sunt deja contaminați cu diferite cantități de mercur. Deoarece mercurul nu este ușor de excretat, acesta se acumulează în țesuturile tonului în timp.

Vezi și: Ce se întâmplă când gătești varza murată. Cum îți influențează funcționarea organismului

Niveluri la diferite specii

Nivelurile de mercur din pește sunt măsurate fie în părți pe milion (ppm), fie în micrograme (mcg). Iată câteva specii comune de ton și concentrațiile de mercur ale acestora (1Trusted Source

- Ton ușor (conservă) 0.126 ppm 10.71 mcg (85 de grame)

- Ton Skipjack (proaspăt sau congelat) 0,144 ppm 12,24 mcg (85 de grame)

- Ton albacore (conservă) 0,350 ppm 29,75 mcg (85 de grame)

- Ton cu aripioare galbene (proaspăt sau congelat) 0,354 ppm 30,09 mcg (85 de grame)

- Ton albacore (proaspăt sau congelat) 0,358 ppm 30,43 mcg (85 de grame)

- Ton obez (proaspăt sau congelat) 0,689 ppm 58,57 mcg (85 de grame)

Doze de referință și niveluri de siguranță

Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) afirmă că 0,045 mcg de mercur pe kilogram (0,1 mcg pe kg) de greutate corporală pe zi este doza maximă de mercur sigură. Această cantitate este cunoscută sub numele de doză de referință (4).

Doza zilnică de referință pentru mercur depinde de greutatea ta corporală. Înmulțind acest număr cu șapte, vei obține limita săptămânală de mercur.

Iată câteva exemple de doze de referință bazate pe diferite greutăți corporale:

- 45 kg 4,5 mcg pe zi

- 57 kg 5,7 mcg pe zi

- 68 kg 6,8 mcg pe zi

- 80 kg 8,0 mcg pe zi

- 91 kg 9,1 mcg pe zi

Deoarece unele specii de ton au un conținut foarte ridicat de mercur, o singură porție de 85 de grame poate avea o concentrație de mercur care egalează sau depășește doza săptămânală de referință a unei persoane.

Pericolele expunerii la mercur

Mercurul din ton reprezintă o problemă de sănătate din cauza riscurilor asociate cu expunerea la mercur.

La fel cum mercurul se acumulează în timp în țesuturile peștilor, acesta se poate acumula și în organismul tău. Pentru a evalua cât mercur se află în corpul tău, un medic poate testa concentrațiile de mercur din părul și sângele tău.

Nivelurile ridicate de expunere la mercur pot duce la moartea celulelor cerebrale și pot duce la afectarea abilităților motorii fine, a memoriei și a concentrării.

Într-un studiu efectuat pe 129 de adulți, cei cu cele mai mari concentrații de mercur au avut rezultate semnificativ mai slabe la testele de motricitate fină, logică și memorie decât cei care aveau niveluri mai scăzute de mercur.

Expunerea la mercur poate duce, de asemenea, la anxietate și depresie.

Un studiu efectuat pe adulți expuși la mercur la locul de muncă a constatat că aceștia au prezentat semnificativ mai multe simptome de depresie și anxietate și au fost mai lenți la procesarea informațiilor decât participanții de control.

În cele din urmă, acumularea de mercur este legată de un risc mai mare de boli de inimă. Acest lucru se poate datora rolului mercurului în oxidarea grăsimilor, un proces care poate duce la această boală (8Sursă sigură).

Într-un studiu efectuat pe peste 1.800 de bărbați, cei care mâncau cel mai mult pește și care aveau cele mai mari concentrații de mercur erau de două ori mai predispuși să moară din cauza atacurilor de cord și a bolilor de inimă.

Cu toate acestea, alte cercetări sugerează că o expunere ridicată la mercur nu este asociată cu un risc crescut de boli de inimă și că beneficiile consumului de pește pentru sănătatea inimii pot fi mai mari decât riscurile posibile ale ingerării de mercur.

Cât de des ar trebui să mănânci ton?

Tonul este incredibil de hrănitor și plin de proteine, grăsimi sănătoase și vitamine - dar nu trebuie consumat în fiecare zi.

FDA recomandă ca adulții să mănânce 3-5 uncii (85-140 grame) de pește de 2-3 ori pe săptămână pentru a obține suficienți acizi grași omega-3 și alți nutrienți benefici.

Cu toate acestea, cercetările indică faptul că consumul regulat de pește cu o concentrație de mercur mai mare de 0,3 ppm poate crește nivelul de mercur din sânge și poate stimula probleme de sănătate. Majoritatea speciilor de ton depășesc această cantitate.

Prin urmare, majoritatea adulților ar trebui să mănânce ton cu moderație și să ia în considerare alegerea unui alt pește care are un conținut relativ scăzut de mercur.

Atunci când cumpărați ton, optați pentru ton skipjack sau pentru soiurile light la conservă, care nu conțin la fel de mult mercur ca tonul albacore sau bigeye.

Puteți consuma ton skipjack și tonul light la conservă alături de alte specii cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi codul, crabul, somonul și scoicile, ca parte a celor 2-3 porții de pește recomandate pe săptămână.

Încercați să evitați să consumați ton albacora sau ton cu aripioare galbene mai mult de o dată pe săptămână. Abțineți-vă pe cât posibil de la tonul obez (10Trusted Source).

Unele populații ar trebui să evite tonul

Anumite populații sunt deosebit de sensibile la mercur și ar trebui să limiteze sau să se abțină complet de la ton.

Printre acestea se numără sugarii, copiii mici și femeile însărcinate, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate.

Expunerea la mercur poate avea un impact asupra dezvoltării embrionului și poate duce la probleme cerebrale și de dezvoltare.

Într-un studiu efectuat pe 135 de femei și pe copiii lor, fiecare ppm suplimentar de mercur consumat de femeile însărcinate a fost legat de o scădere cu peste șapte puncte a scorurilor la testele de testare a funcțiilor cerebrale ale copiilor lor.

Cu toate acestea, studiul a remarcat că peștele cu conținut scăzut de mercur a fost asociat cu scoruri mai bune la testele cerebrale.

În prezent, autoritățile din domeniul sănătății recomandă copiilor, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează să limiteze consumul de ton și de alți pești cu conținut ridicat de mercur, urmărind în schimb 2-3 porții de pește cu conținut scăzut de mercur pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel