Ce se întâmplă când gătești varza murată. Cum îți influențează funcționarea organismului

Monika Baciu |
Data publicării:
EXCLUSIV
ce se intampla cand gatesti varza murata - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers
ce se intampla cand gatesti varza murata - FOTO: Freepik@azerbaijan_stockers

Ce se întâmplă când gătești varza murată. Iată la ce trebuie să fii atent atunci când mănânci sarmale sau orice altă mâncare preparată din varză murată.

Ce se întâmplă când gătești varza murată. Cum îți este afectată funcționarea organismului. Varza murată  poate fi folosită într-o varietate de feluri de mâncare. Printre cele mai populare preparate se numără varza calită, varza cu carne tocată, varza sote, sau varza prăjită. Aceasta poate servi ca garnitură sau poate fi componenta principală a unui fel de mâncare.

Gătitul verzei murate poate schimba și culoarea acesteia. În timpul procesului de gătire, varza poate să-și piardă ușor culoarea verde sau roșie, devenind mai deschisă la culoare.

Despre aceste lucruri a vorbit Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la Pastila de Frumusețe de la DC MEDICAL și Spectacola.

”Cantitatea de Vitamina K crește când murăm varza. Este un lucru foarte interesant. Apar acei fermenți lactici care îmbunătățesc tubul nostru digestiv.

Trebuie să fim atenți la raportul de sare. Varza murată este destul de sărată, dar poate fi desărată înainte de a o mânca. Varza murată dacă o și gătim se digeră destul de greu. Nu furnizează energie într-o cantitate semnificativă”, a explicat Cristian Mărgărit, specialist în nutriție, în exclusivitate la DC MEDICAL și Spectacola.

Vezi și: De ce ne gândim la tot felul de lucruri înainte de a adormi. Ce se întâmplă în subconștientul nostru

Ce se întâmplă când gătești varza murată

Când gătești varza murată, aceasta trece printr-un proces de preparare termică care îi poate schimba gustul, textura și proprietățile. 

Varza murată este inițial fermentată, ceea ce îi conferă un gust acid și proaspăt. Când este gătită, aciditatea se reduce treptat pe măsură ce varza se încălzește și bacteriile lactice responsabile de fermentație sunt distruse de căldură. Prin urmare, gustul devine mai blând și mai dulce în timpul gătirii.

Varza murată poate fi destul de tare și crocantă în starea sa naturală. Cu toate acestea, gătitul la căldură o înmoaie, făcând-o mai ușor de mestecat și mai plăcută în textură. Timpul de gătire și metoda de preparare pot influența gradul de înmuiere.

Când gătești varza murată, poți adăuga diverse arome și condimente pentru a-i îmbunătăți gustul. De exemplu, poți folosi uleiuri, ceapă, usturoi, piper sau chiar bacon pentru a adăuga complexitate gustului.

Gătitul poate afecta valorile nutriționale ale varzei murate, deoarece anumite vitamine și minerale pot fi sensibile la căldură și pot fi pierdute în timpul procesului de gătire. Cu toate acestea, varza murată rămâne o sursă bună de vitamina C, vitamina K și fibre indiferent de modul în care este preparată.

În concluzie, gătitul varzei murate poate transforma acest ingredient fermentat într-un preparat delicios și reconfortant. Gustul, textura și caracteristicile nutriționale ale varzei murate se pot schimba în timpul procesului de gătire, iar aromele și condimentele adăugate pot personaliza experiența culinară.

Vezi și: Ce boli poate ascunde sunetul inimii. Îl auzi când stai în pat. Poate fi semnul unei boli mortale

Varza murată, beneficii

Varza murată asigură o parte semnificativă din valoarea zilnică recomandată de:

- sodiu

- vitamina C

- vitamina K1

- fier

- mangan

- vitamina B6

- acid folic

- cupru

- potasiu

Vezi și: De ce trebuie să mănânci semințele strugurilor. Cristian Mărgărit: Protejează de diverse boli. Trebuie sparte și înghițite

Varza murată este deosebit de hrănitoare pentru că este supusă fermentației, un proces în timpul căruia microorganismele de pe varză digeră zaharurile naturale și le transformă în dioxid de carbon și acizi organici.

Fermentarea începe atunci când drojdia și bacteriile prezente în mod natural intră în contact cu zaharurile din varză.

Fermentarea varzei crează condiții care favorizează dezvoltarea probioticelor benefice, bacterii care oferă beneficii puternice pentru sănătate. Probioticele ajută, de asemenea, să facă alimentele mai ușor de digerat, ceea ce crește capacitatea intestinului dumneavoastră de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.

Cu toate acestea, spre deosebire de varză, varza murată poate fi bogată în sodiu. Țineți cont de acest lucru dacă vă urmăriți aportul de sare, potrivit Healthline.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel