Oboseala după masă: cauze și tratament. De ce îți este somn după ce mănânci
Oboseala după masă - cauze și tratament. Care sunt cauzele stării de somnolență după ce ai mâncat.
Somnolența postprandială, acea senzație de somnolență după masă, poate fi atribuită mai multor factori. Unele dintre alimentele pe care le consumi pot elibera anumiți hormoni, care te pot face să te simți obosit. Momentul în care mănânci poate contribui, de asemenea, la senzația de oboseală. Și cantitatea pe care o consumi poate juca și ea un rol.
Un alt factor poate fi calitatea somnului. Este recomandat să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Chiar și dacă ai probleme cu somnul o noapte, acest lucru poate deregla ritmul circadian al corpului, făcând ca organismul să fie într-o stare dezechilibrată pe tot parcursul zilei. Urmărește orele în care dormi pentru a te ajuta să descoperi numărul de ore de somn de care ai nevoie pentru a te simți odihnit și revigorat pe tot parcursul zilei.
De asemenea, fii atent la consumul de alcool, deoarece acesta poate duce la o senzație de leneveală după masă.
Este normal să te simți obosit după ce mănânci?
Este normal să te simți obosit după ce mănânci mai ales dacă este o masă bogată în carbohidrați și proteine.
"Durează între 30 și 40 de ore să digerezi o masă", conform Cleveland Clinic. Corpul lucrează tot timpul pentru a digera mâncarea, iar dacă este o masă bogată, va încetini sistemul tău.
Hormonii joacă, de asemenea, un rol important în digestie. Cercetătorii cred că oamenii se simt obosiți după masă pentru că organismul lor produce mai mult serotonină, aceasta fiind substanța care reglează starea de spirit și ciclurile de somn. Triptofanul este un aminoacid esențial găsit în alimentele bogate în proteine, cum ar fi puiul, ouăle, brânza și peștele, iar acesta ajută corpul să producă serotonină.
"De multe ori, când mănânci o masă bogată în carbohidrați și proteine, te poți simți mai somnoros pentru că ai o creștere a triptofanului din proteine și apoi o creștere a serotonină", explică Zumpano pentru Cleveland Clinic.
Mâncatul determină, de asemenea, creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la o scădere a energiei. După ce mănânci, insulina este cheia care deblochează zahărul în fluxul sanguin. Nivelul de zahăr din sânge crește. Insulina intră în fluxul sanguin pentru a prelua zahărul din sânge și a-l pune în celule pentru energie.
Dacă nu ai suficientă insulină sau dacă ai o creștere a nivelului de zahăr din sânge, acest lucru poate afecta nivelul tău de oboseală.
Ce alimente te pot face să te simți somnoros?
Alimentele bogate în grăsimi: Alimentele bogate în grăsimi pot fi greu de digerat, ceea ce poate crește probabilitatea de a te simți obosit după masă.
Mesele bogate în carbohidrați pot crește somnolența: Pe lângă grăsimi, unele cercetări au constatat că mesele cu cantități mari de carbohidrați pot crește percepția de oboseală postprandială.
Triptofanul declanșează procesul de somn în creier: Triptofanul este un aminoacid cunoscut pentru a promova somnul. Curcanul conține nivele ridicate de triptofan. Alte alimente care conțin triptofan includ laptele, bananele, ovăzul și ciocolata. În timp ce triptofanul singur nu provoacă întotdeauna somnolența, efectele sale sunt amplificate atunci când este consumat împreună cu carbohidrați.
Cireșele amare favorizează somnul: Studii au descoperit că cireșele amare sunt asociate cu un somn mai bun în timpul nopții. Anumite tipuri de cireșe acrite conțin triptofan și melatonină,un hormon care ajută la reglarea somnului, precum și alte substanțe active care pot promova somnul, conform Sleep Foundation.
Nucile sunt bogate în melatonină: Nucile, migdalele și alte tipuri de nuci, conțin unele dintre cele mai ridicate niveluri de melatonină din rândul plantelor. Având în vedere efectele melatoninei asupra somnului, consumul unei cantități semnificative de nuci poate induce o senzație de somnolență.
Cu toate acestea, nu toată lumea va experimenta oboseală după ce consumă aceste alimente, deoarece diferiți factori influențează modul în care organismul reacționează la o masă.
Somnolența postprandială este normală, dar există circumstanțe în care poate fi legată de o afecțiune mai gravă. Oamenii ar trebui să discute cu un medic, dacă prezintă semne de somnolență excesivă sau problematică, cum ar fi:
- somnolența postprandială care interferează cu munca, școala sau obligații sociale
- somnolență care apare în timpul condusului sau operării de utilaje grele
- oboseală excesivă sau adormire la mai multe momente pe parcursul zilei
- somnolența postprandială însoțită de alte simptome sau schimbări de sănătate.
Dacă observi aceste semne la tine, contactează medicul și stabilește o programare.
-
Virusul copilăriei care poate provoca cancer de vezică după zeci de ani10.12.2025, 12:06
-
Intervenția care îți poate salva viața în urma unui AVC10.12.2025, 10:28
-
Alexandru Rogobete continuă reforma în sănătate: Continuăm reașezarea10.12.2025, 08:38
-
Cum afectează anemia ochii? Semne oculare, cauze, tratament09.12.2025, 21:45
-
Cel mai bun aliment pentru balonare. Este mai puternic decât ananasul
Deși mulți spun că ananasul este un bun aliment anti-balonare, nu este cel mai puternic aliment cu acest efect magic.
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
EXCLUSIV Greșeala pe care o faci când pui sare pe mâncare. Obiceiul transformă mâncarea în otravă: Nu e folosită așa cum trebuie
Ingredientul care frăgezeşte orice tip de carne. Secretul pe care trebuie să-l încerci
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Cele mai sănătoase fructe uscate: formează globule roșii, au vitamina C, ajută digestia și cresc imunitatea
Sfaturi utile pentru consumul de fructe uscate. Care sunt cele mai sănătoase fructe uscate și de ce.
Brioșa, vedeta Jocurilor Olimpice 2024. Rețeta a fost dezvăluită. Ingredientul secret care a topit sportivii: Asta face diferența
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Un dietetician oncolog dezvăluie cele 3 rețete care ajută la prevenirea cancerului de colon
De ce ar trebui să pui o lămâie taiată în dormitor înainte de culcare? Efectul e uimitor
Pune o lămâie tăiată în dormitor înainte de culcare și vezi ce se întâmplă peste noapte. Rezultatul de va uimi!
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Pate vegetal din ciuperci, rețeta gata în 15 minute
Secretul pateului vegetal. Ingredientul cheie care îl face delicios. Rețeta e gata în 15 minute.
Ce înseamnă, de fapt, "bio"? Detaliul nespus despre stilul de viață eco. Degeaba dacă tot umpli coșul de gunoi
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Nu mai arunca mărarul și pătrunjelul. Cum să le păstrezi verzi și proaspete săptămâni întregi
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
