Oboseala după masă: cauze și tratament. De ce îți este somn după ce mănânci

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
oboseala dupa masa foto:freepik@dcstudio
oboseala dupa masa foto:freepik@dcstudio

Oboseala după masă - cauze și tratament. Care sunt cauzele stării de somnolență după ce ai mâncat.

Somnolența postprandială, acea senzație de somnolență după masă, poate fi atribuită mai multor factori. Unele dintre alimentele pe care le consumi pot elibera anumiți hormoni, care te pot face să te simți obosit. Momentul în care mănânci poate contribui, de asemenea, la senzația de oboseală. Și cantitatea pe care o consumi poate juca și ea un rol.

Vezi și: Îndulcitorii artificiali din mâncărurile ultraprocesate pot crește riscul depresiei la femei. Ce spune un nou studiu

Un alt factor poate fi calitatea somnului. Este recomandat să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Chiar și dacă ai probleme cu somnul o noapte, acest lucru poate deregla ritmul circadian al corpului, făcând ca organismul să fie într-o stare dezechilibrată pe tot parcursul zilei. Urmărește orele în care dormi pentru a te ajuta să descoperi numărul de ore de somn de care ai nevoie pentru a te simți odihnit și revigorat pe tot parcursul zilei.

De asemenea, fii atent la consumul de alcool, deoarece acesta poate duce la o senzație de leneveală după masă.

Este normal să te simți obosit după ce mănânci?

Este normal să te simți obosit după ce mănânci mai ales dacă este o masă bogată în carbohidrați și proteine.

"Durează între 30 și 40 de ore să digerezi o masă", conform Cleveland Clinic. Corpul lucrează tot timpul pentru a digera mâncarea, iar dacă este o masă bogată, va încetini sistemul tău.

Hormonii joacă, de asemenea, un rol important în digestie. Cercetătorii cred că oamenii se simt obosiți după masă pentru că organismul lor produce mai mult serotonină, aceasta fiind substanța care reglează starea de spirit și ciclurile de somn. Triptofanul este un aminoacid esențial găsit în alimentele bogate în proteine, cum ar fi puiul, ouăle, brânza și peștele, iar acesta ajută corpul să producă serotonină.

"De multe ori, când mănânci o masă bogată în carbohidrați și proteine, te poți simți mai somnoros pentru că ai o creștere a triptofanului din proteine și apoi o creștere a serotonină", explică Zumpano pentru Cleveland Clinic.

Mâncatul determină, de asemenea, creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la o scădere a energiei. După ce mănânci, insulina este cheia care deblochează zahărul în fluxul sanguin. Nivelul de zahăr din sânge crește. Insulina intră în fluxul sanguin pentru a prelua zahărul din sânge și a-l pune în celule pentru energie.

Dacă nu ai suficientă insulină sau dacă ai o creștere a nivelului de zahăr din sânge, acest lucru poate afecta nivelul tău de oboseală.

Ce alimente te pot face să te simți somnoros?

Alimentele bogate în grăsimi: Alimentele bogate în grăsimi pot fi greu de digerat, ceea ce poate crește probabilitatea de a te simți obosit după masă.

Mesele bogate în carbohidrați pot crește somnolența: Pe lângă grăsimi, unele cercetări au constatat că mesele cu cantități mari de carbohidrați pot crește percepția de oboseală postprandială.

Triptofanul declanșează procesul de somn în creier: Triptofanul este un aminoacid cunoscut pentru a promova somnul. Curcanul conține nivele ridicate de triptofan. Alte alimente care conțin triptofan includ laptele, bananele, ovăzul și ciocolata. În timp ce triptofanul singur nu provoacă întotdeauna somnolența, efectele sale sunt amplificate atunci când este consumat împreună cu carbohidrați.

Cireșele amare favorizează somnul: Studii au descoperit că cireșele amare sunt asociate cu un somn mai bun în timpul nopții. Anumite tipuri de cireșe acrite conțin triptofan și melatonină,un hormon care ajută la reglarea somnului, precum și alte substanțe active care pot promova somnul, conform Sleep Foundation.

Nucile sunt bogate în melatonină: Nucile, migdalele și alte tipuri de nuci, conțin unele dintre cele mai ridicate niveluri de melatonină din rândul plantelor. Având în vedere efectele melatoninei asupra somnului, consumul unei cantități semnificative de nuci poate induce o senzație de somnolență.

Cu toate acestea, nu toată lumea va experimenta oboseală după ce consumă aceste alimente, deoarece diferiți factori influențează modul în care organismul reacționează la o masă.

Somnolența postprandială este normală, dar există circumstanțe în care poate fi legată de o afecțiune mai gravă. Oamenii ar trebui să discute cu un medic, dacă prezintă semne de somnolență excesivă sau problematică, cum ar fi:

- somnolența postprandială care interferează cu munca, școala sau obligații sociale

- somnolență care apare în timpul condusului sau operării de utilaje grele

- oboseală excesivă sau adormire la mai multe momente pe parcursul zilei

- somnolența postprandială însoțită de alte simptome sau schimbări de sănătate.

Vezi și: Ceaiul care ține tensiunea arterială în limite normale. Face înconjurul lumii de sute de ani

Dacă observi aceste semne la tine, contactează medicul și stabilește o programare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel