Oboseala după masă: cauze și tratament. De ce îți este somn după ce mănânci

Oboseala după masă - cauze și tratament. Care sunt cauzele stării de somnolență după ce ai mâncat.
Somnolența postprandială, acea senzație de somnolență după masă, poate fi atribuită mai multor factori. Unele dintre alimentele pe care le consumi pot elibera anumiți hormoni, care te pot face să te simți obosit. Momentul în care mănânci poate contribui, de asemenea, la senzația de oboseală. Și cantitatea pe care o consumi poate juca și ea un rol.
Un alt factor poate fi calitatea somnului. Este recomandat să dormi între șapte și nouă ore în fiecare noapte. Chiar și dacă ai probleme cu somnul o noapte, acest lucru poate deregla ritmul circadian al corpului, făcând ca organismul să fie într-o stare dezechilibrată pe tot parcursul zilei. Urmărește orele în care dormi pentru a te ajuta să descoperi numărul de ore de somn de care ai nevoie pentru a te simți odihnit și revigorat pe tot parcursul zilei.
De asemenea, fii atent la consumul de alcool, deoarece acesta poate duce la o senzație de leneveală după masă.
Este normal să te simți obosit după ce mănânci?
Este normal să te simți obosit după ce mănânci mai ales dacă este o masă bogată în carbohidrați și proteine.
"Durează între 30 și 40 de ore să digerezi o masă", conform Cleveland Clinic. Corpul lucrează tot timpul pentru a digera mâncarea, iar dacă este o masă bogată, va încetini sistemul tău.
Hormonii joacă, de asemenea, un rol important în digestie. Cercetătorii cred că oamenii se simt obosiți după masă pentru că organismul lor produce mai mult serotonină, aceasta fiind substanța care reglează starea de spirit și ciclurile de somn. Triptofanul este un aminoacid esențial găsit în alimentele bogate în proteine, cum ar fi puiul, ouăle, brânza și peștele, iar acesta ajută corpul să producă serotonină.
"De multe ori, când mănânci o masă bogată în carbohidrați și proteine, te poți simți mai somnoros pentru că ai o creștere a triptofanului din proteine și apoi o creștere a serotonină", explică Zumpano pentru Cleveland Clinic.
Mâncatul determină, de asemenea, creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la o scădere a energiei. După ce mănânci, insulina este cheia care deblochează zahărul în fluxul sanguin. Nivelul de zahăr din sânge crește. Insulina intră în fluxul sanguin pentru a prelua zahărul din sânge și a-l pune în celule pentru energie.
Dacă nu ai suficientă insulină sau dacă ai o creștere a nivelului de zahăr din sânge, acest lucru poate afecta nivelul tău de oboseală.
Ce alimente te pot face să te simți somnoros?
Alimentele bogate în grăsimi: Alimentele bogate în grăsimi pot fi greu de digerat, ceea ce poate crește probabilitatea de a te simți obosit după masă.
Mesele bogate în carbohidrați pot crește somnolența: Pe lângă grăsimi, unele cercetări au constatat că mesele cu cantități mari de carbohidrați pot crește percepția de oboseală postprandială.
Triptofanul declanșează procesul de somn în creier: Triptofanul este un aminoacid cunoscut pentru a promova somnul. Curcanul conține nivele ridicate de triptofan. Alte alimente care conțin triptofan includ laptele, bananele, ovăzul și ciocolata. În timp ce triptofanul singur nu provoacă întotdeauna somnolența, efectele sale sunt amplificate atunci când este consumat împreună cu carbohidrați.
Cireșele amare favorizează somnul: Studii au descoperit că cireșele amare sunt asociate cu un somn mai bun în timpul nopții. Anumite tipuri de cireșe acrite conțin triptofan și melatonină,un hormon care ajută la reglarea somnului, precum și alte substanțe active care pot promova somnul, conform Sleep Foundation.
Nucile sunt bogate în melatonină: Nucile, migdalele și alte tipuri de nuci, conțin unele dintre cele mai ridicate niveluri de melatonină din rândul plantelor. Având în vedere efectele melatoninei asupra somnului, consumul unei cantități semnificative de nuci poate induce o senzație de somnolență.
Cu toate acestea, nu toată lumea va experimenta oboseală după ce consumă aceste alimente, deoarece diferiți factori influențează modul în care organismul reacționează la o masă.
Somnolența postprandială este normală, dar există circumstanțe în care poate fi legată de o afecțiune mai gravă. Oamenii ar trebui să discute cu un medic, dacă prezintă semne de somnolență excesivă sau problematică, cum ar fi:
- somnolența postprandială care interferează cu munca, școala sau obligații sociale
- somnolență care apare în timpul condusului sau operării de utilaje grele
- oboseală excesivă sau adormire la mai multe momente pe parcursul zilei
- somnolența postprandială însoțită de alte simptome sau schimbări de sănătate.
Dacă observi aceste semne la tine, contactează medicul și stabilește o programare.
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
Cum să faci prăjituri fără zahăr dar la fel de delicioase. Trucul pe care puțini îl știu
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Lapte cu miere și vanilie pentru somn liniștit și odihnitor
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
Fructele și legumele congelate, beneficii. Dr. Bogdan Pascu: Au o densitate nutritivă mai mare
Asta se întâmplă dacă congelezi fructele și legumele. Răspunsul medicilor te va pune pe gânduri.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Trucul pe care îl vei adora
De ce să pui puțină lămâie peste cartofii prăjiți sau copți. Lămâia face minuni. Te vei îndrăgosti de această combinație.
Laura Cosoi, rețetă de "coaste de porumb": Un snack ideal pentru o zi toridă de vară
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Berea cu probiotice: un nou trend sănătos. Poate fi mai sănătoasă decât credeai
Pate de năut cu legume prăjite: rețetă simplă din 5 ingrediente. Cum faci cel mai bun pate de post
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
De ce să acoperi zacusca cu un strat subțire de ulei
Matcha Latte: băutura verde care a cucerit generația tânără. Cum te ajută să slăbești. Așa se prepară corect
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Murături fermentate sau murături îndulcite: care sunt mai sănătoase. Cea mai bună alegere pentru stomac
Rețeta preferată a lui Ion Iliescu. Atât de simplă, dar ar putea fi secretul longevității lui
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Murăturile, iaurtul și chefirul: cum îți transformă imunitatea în câteva zile
Alimentele fermentate sunt "super-eroii" care îți întăresc imunitatea și te feresc de virusuri.
Probiotice și prebiotice explicate simplu: de ce ai nevoie de ambele?
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
9 alimente ieftine care stimulează creierul. Nu costă mai mult de 10 lei
Alimente accesibile care îți pot îmbunătăți sănătatea creierului. Cele 9 opțiuni eficiente sub 10 lei.