Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie

Oțetul din cidru din mere, este recunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, de la reglarea zahărului din sânge până la pierderea în greutate.
Oțetul din cidru de mere este un oțet fermentat obținut din mere coapte, proaspăt zdrobite. Se crede că reglează nivelul de zahăr din sânge, stimulează pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea intestinelor, scade colesterolul și îmbunătățește sănătatea pielii.
Oțetul este supus unui proces riguros de fermentare, începând cu expunerea drojdiei pentru a transforma zaharurile în alcool. La soluția de alcool se adaugă apoi bacterii, care îl fermentează în continuare și îl transformă în acid acetic. Acest oțet este considerat un supliment valoros pentru sănătate.
Oțetul din cidru de mere este o băutură săracă în calorii și carbohidrați, cu un conținut minim de carbohidrați. Acesta conține potasiu, magneziu, fosfor, calciu, pectină, vitamine B și vitamina C.
Principalul compus activ este acidul acetic, care este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate. Aminoacizii din oțet sunt antiseptice și antibiotice eficiente, în timp ce conținutul său de acid acetic poate trata infecțiile fungice și bacteriene. Oțetul din cidru de mere organic, nefiltrat, conține o colonie de bacterii prietenoase cu intestinele, numită mama oțetului, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai nutritivă parte a băuturii.
Previne refluxul de acid
Un studiu realizat de Dr. Zoe Yeh de la Universitatea de Stat din Arizona a constatat că persoanele care au consumat oțet din cidru de mere au prezentat o reducere de 75% a episoadelor de reflux acid și o oră de reflux întârziat în comparație cu cei care au luat antiacid, ceea ce indică eficacitatea potențială a oțetului din cidru de mere în tratarea bolii de reflux gastroesofagian. Acest lucru sugerează că oțetul din cidru de mere poate fi o potențială opțiune de tratament pentru cei care suferă de boala de reflux gastroesofagian.
Promovează pierderea în greutate
Un studiu realizat de cercetătorii japonezi sugerează că oțetul din mere poate ajuta la pierderea excesului de greutate prin arderea caloriilor nedorite și stimularea metabolismului. Componenta principală, acidul acetic, poate ajuta la reducerea sindromului metabolic prin reducerea obezității, conform OrganicFacts.
Studiul a monitorizat greutatea corporală, IMC, zona de grăsime viscerală, circumferința taliei și nivelul trigliceridelor serice ale subiecților japonezi după administrarea oțetului. S-a observat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr, ceea ce sugerează că aportul zilnic de oțet ar putea fi benefic în prevenirea sindromului metabolic prin reducerea obezității.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane de Diabet sugerează că două linguri de oțet din cidru de mere diluat pot scădea nivelul glicemiei la post și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele cu rezistență la insulină sau cu diabet de tip 2.
Foto: Freepik @Tati_Liberta
Reduce colesterolul
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition de către Harvard School of Public Health a constatat că femeile care au consumat sosuri de salată pe bază de oțet, care conțin niveluri mai ridicate de acid alfa-linolenic, au avut o sănătate mai bună a inimii. Se crede că abilitatea oțetului de a reduce colesterolul LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL protejează sistemul cardiovascular.
Îngrijirea pielii
Oțetul din cidru de mere, cu nivelul său alcalin moderat, poate ajuta la menținerea sănătății pielii, redându-i strălucirea și prevenind apariția excesului de grăsime sau a uscăciunii. De asemenea, echilibrează producția de sebum și îmbunătățește circulația nutrienților. Pentru a-l folosi, amestecați o lingură de oțet cu două căni de apă și folosiți un tampon de vată pentru a vă șterge fața curată și uscată.
Oțetul din mere poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor și la eliminarea celulelor moarte ale pielii, dar sunt necesare mai multe dovezi științifice. Acesta este o combinație de acid lactic, acid citric, acid acetic și acid succinic, care poate descuraja dezvoltarea propionibacterium acnes, o bacterie responsabilă de creșterea acneei.
Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a constatat că utilizarea acidului lactic pentru tratarea cicatricilor de acnee timp de trei luni a îmbunătățit textura, pigmentarea și aspectul pielii, precum și a ușurat cicatricile.
Oțetul din cidru de mere este eficient pentru controlul mătreții și pentru echilibrarea pH-ului scalpului. Aplicați două-trei linguri pe scalp și clătiți după cinci minute. Evitați contactul cu ochii. Deși este considerat un remediu de casă eficient, sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a susține afirmațiile.
Potolește pofta de mâncare
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că consumul de oțet din cidru de mere diluat cu o masă bogată în carbohidrați crește senzația de sațietate și ajută la pierderea în greutate prin prevenirea supraalimentației. Constatările, bazate pe un eșantion mic de populație, evidențiază beneficiile potențiale ale produselor murate sau fermentate.
Reduce tensiunea arterială
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție de către cercetătorii chinezi a constatat că oțetul reduce în mod eficient tensiunea arterială ridicată la șobolani, o cauză majoră a problemelor cardiace și renale la oameni.
Doza zilnică recomandată
Oțetul din cidru de mere nu are o doză zilnică prescrisă pentru beneficii pentru sănătate, dar ingredientul său principal, acidul acetic, poate fi dur. Pentru a evita efectele secundare, se recomandă să consumați 1 lingură de oțetul din cidru de mere diluată în 230 ml de apă de trei ori pe zi.
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Un studiu arată că fructele uscate sunt legate de reducerea riscului de diabet de tip 2
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.
Dieta cu murături: cum să slăbești rapid și să îți crești imunitatea. Un singur castravete are doar 10 calorii
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Nu mai arunca bananele înnegrite. 4 lucruri simple și rapide pe care le poți face. Nu te așteptai la asta
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Ce sunt striațiile albe de pe pieptul de pui. Cum alegi carnea de calitate
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
15 alimente care îți cresc nivelul de energie pe timpul zilei. Fără zahăr sau cafea. Cum să previi oboseala și epuizarea
5 băuturi pe care trebuie să le bei dacă îți crește glicemia sau ai glicemia mare
Ce să bei dacă ai glicemia ridicată. 5 bături extraordinare pentru persoanele cu glicemie crescută.
Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză
Rețeta minune de mic dejun care topește grăsimea. O femeie a slăbit 45 kg. Ingredientul banal de care ai nevoie
Rețeta de mic dejun ideală pentru pierderea în greutate. O femeie a slăbit 45 de kilograme cu ea.
Ce se întâmplă dacă bei apă cu oțet de mere dimineața
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Cum să reduci riscul de accident vascular cerebral cu o simplă schimbare în dietă, recomandată de un expert în nutriție
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
Consumul de brânză poate reduce riscul de demență. Colina, compusul care protejează creierul
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie. Cel mai bun laxativ natural. Iuliana Dabija: Uneori provoacă balonare, aveți grijă! Dacă simți nevoia să meargi la toaletă imediat după, ești norocos
Acestea sunt cele 6 alimente care te ajută să ieși la baie și să ai un tranzit intestinal normal și bun.
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Lucrul pe care trebuie să îl știi înainte să mai mânânci ardei copți. Ce se întâmplă în corp când îi consumi
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.