Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie

Oțetul din cidru din mere, este recunoscut pentru multiplele sale beneficii pentru sănătate, de la reglarea zahărului din sânge până la pierderea în greutate.
Oțetul din cidru de mere este un oțet fermentat obținut din mere coapte, proaspăt zdrobite. Se crede că reglează nivelul de zahăr din sânge, stimulează pierderea în greutate, îmbunătățește sănătatea intestinelor, scade colesterolul și îmbunătățește sănătatea pielii.
Oțetul este supus unui proces riguros de fermentare, începând cu expunerea drojdiei pentru a transforma zaharurile în alcool. La soluția de alcool se adaugă apoi bacterii, care îl fermentează în continuare și îl transformă în acid acetic. Acest oțet este considerat un supliment valoros pentru sănătate.
Oțetul din cidru de mere este o băutură săracă în calorii și carbohidrați, cu un conținut minim de carbohidrați. Acesta conține potasiu, magneziu, fosfor, calciu, pectină, vitamine B și vitamina C.
Principalul compus activ este acidul acetic, care este cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate, inclusiv pentru pierderea în greutate. Aminoacizii din oțet sunt antiseptice și antibiotice eficiente, în timp ce conținutul său de acid acetic poate trata infecțiile fungice și bacteriene. Oțetul din cidru de mere organic, nefiltrat, conține o colonie de bacterii prietenoase cu intestinele, numită mama oțetului, ceea ce face ca aceasta să fie cea mai nutritivă parte a băuturii.
Previne refluxul de acid
Un studiu realizat de Dr. Zoe Yeh de la Universitatea de Stat din Arizona a constatat că persoanele care au consumat oțet din cidru de mere au prezentat o reducere de 75% a episoadelor de reflux acid și o oră de reflux întârziat în comparație cu cei care au luat antiacid, ceea ce indică eficacitatea potențială a oțetului din cidru de mere în tratarea bolii de reflux gastroesofagian. Acest lucru sugerează că oțetul din cidru de mere poate fi o potențială opțiune de tratament pentru cei care suferă de boala de reflux gastroesofagian.
Promovează pierderea în greutate
Un studiu realizat de cercetătorii japonezi sugerează că oțetul din mere poate ajuta la pierderea excesului de greutate prin arderea caloriilor nedorite și stimularea metabolismului. Componenta principală, acidul acetic, poate ajuta la reducerea sindromului metabolic prin reducerea obezității, conform OrganicFacts.
Studiul a monitorizat greutatea corporală, IMC, zona de grăsime viscerală, circumferința taliei și nivelul trigliceridelor serice ale subiecților japonezi după administrarea oțetului. S-a observat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr, ceea ce sugerează că aportul zilnic de oțet ar putea fi benefic în prevenirea sindromului metabolic prin reducerea obezității.
Reglează nivelul de zahăr din sânge
Un studiu publicat în Jurnalul Asociației Americane de Diabet sugerează că două linguri de oțet din cidru de mere diluat pot scădea nivelul glicemiei la post și pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină la persoanele cu rezistență la insulină sau cu diabet de tip 2.
Foto: Freepik @Tati_Liberta
Reduce colesterolul
Un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition de către Harvard School of Public Health a constatat că femeile care au consumat sosuri de salată pe bază de oțet, care conțin niveluri mai ridicate de acid alfa-linolenic, au avut o sănătate mai bună a inimii. Se crede că abilitatea oțetului de a reduce colesterolul LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL protejează sistemul cardiovascular.
Îngrijirea pielii
Oțetul din cidru de mere, cu nivelul său alcalin moderat, poate ajuta la menținerea sănătății pielii, redându-i strălucirea și prevenind apariția excesului de grăsime sau a uscăciunii. De asemenea, echilibrează producția de sebum și îmbunătățește circulația nutrienților. Pentru a-l folosi, amestecați o lingură de oțet cu două căni de apă și folosiți un tampon de vată pentru a vă șterge fața curată și uscată.
Oțetul din mere poate ajuta, de asemenea, la îndepărtarea bacteriilor și la eliminarea celulelor moarte ale pielii, dar sunt necesare mai multe dovezi științifice. Acesta este o combinație de acid lactic, acid citric, acid acetic și acid succinic, care poate descuraja dezvoltarea propionibacterium acnes, o bacterie responsabilă de creșterea acneei.
Un studiu publicat în Journal of Cosmetic Dermatology a constatat că utilizarea acidului lactic pentru tratarea cicatricilor de acnee timp de trei luni a îmbunătățit textura, pigmentarea și aspectul pielii, precum și a ușurat cicatricile.
Oțetul din cidru de mere este eficient pentru controlul mătreții și pentru echilibrarea pH-ului scalpului. Aplicați două-trei linguri pe scalp și clătiți după cinci minute. Evitați contactul cu ochii. Deși este considerat un remediu de casă eficient, sunt necesare mai multe dovezi științifice pentru a susține afirmațiile.
Potolește pofta de mâncare
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că consumul de oțet din cidru de mere diluat cu o masă bogată în carbohidrați crește senzația de sațietate și ajută la pierderea în greutate prin prevenirea supraalimentației. Constatările, bazate pe un eșantion mic de populație, evidențiază beneficiile potențiale ale produselor murate sau fermentate.
Reduce tensiunea arterială
Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție de către cercetătorii chinezi a constatat că oțetul reduce în mod eficient tensiunea arterială ridicată la șobolani, o cauză majoră a problemelor cardiace și renale la oameni.
Doza zilnică recomandată
Oțetul din cidru de mere nu are o doză zilnică prescrisă pentru beneficii pentru sănătate, dar ingredientul său principal, acidul acetic, poate fi dur. Pentru a evita efectele secundare, se recomandă să consumați 1 lingură de oțetul din cidru de mere diluată în 230 ml de apă de trei ori pe zi.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Rețetă simplă de pepene murat. Ce beneficii are pentru digestie și imunitate
Ciorbă de pui a la grec: rețeta cremoasă și ușor acrișoară. Cum obții acrișorul perfect
Cum faci ciorbă de pui a la grec. Iată varianta cremoasă și ușor acrișoară. E ideală pentru zilele răcoroase
Scapă de mirosul de ceapă de pe mâini. 3 trucuri pe care trebuie să le încerci
Cum faci să dispară mirosul de ceapă de pe mâini. Iată câteva trucuri și sfaturi practice.
Rețeta plină de fibre pe care o recomandă Mihaela Bilic: Măcar de 2 ori pe săptămână. E gata în 20 de minute
Băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua. Bea asta dimineața! Nu te agită
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Băutura care arde grăsimea și crește imunitatea. Cele 3 ingrediente care fac minuni. Mario Popescu: E un imuno booster
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Supă de pui CLARĂ. De ce îți iese supa albă, galbenă sau tulbure? De ce să pui albuș de ou. Trucul genial care îți repară supa de pui
8 băuturi care înlocuiesc ciocolata caldă plină de zahăr. Rețeta de care te vei îndrăgosti
Ce ascunde ciocolata caldă pe care o bei? Zahăr, calorii și... mult mai mult decât crezi. Rețete simple, delicioase și sănătoase.
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Chai Latte: ce este și de ce ar trebui să îl bei în fiecare dimineață, conform studiilor medicale
Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau limonadă
Efectele negative ale apei cu lămâie. Ce se întâmplă dacă bei prea multă apă cu lămâie sau prea multă limonadă.
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. 8 ingrediente care te salvează rapid
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Băutura care curăță organele. E minune pentru ficat și digestie. Un pahar e sănătate pură
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Ovăzul, desființat de medic: Unde ne-am stricat? Micul dejun era cu brânză, ouă și slănină
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".