De ce sunt atât de multe boli metabolice. Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Grăsimea de pe burtă
Grăsimea de pe burtă

Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște a explicat, într-o emisiune DC Medical, cum au apărut atât de multe boli metabolice și de nutriție.

Boli metabolice. ”Patologia metabolică - cum e numită obezitatea, sindromul metabolic, diabetul zaharat - a crescut ca incidență continuu din anii 50 până în prezent”, spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, într-o ediție a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, .

Acesta povestea că unii au plasat creșterea bolilor metabolice odată cu apariția frigiderului. ”Acesta păstrează mai multe alimente și la îndemâna omului, ceea ce a dus, pe de o parte, la alterarea unor proprietăți ale alimentelor, iar pe de altă parte, la o alimentație la îndemână care poate fi consumată oricând”, spune academicianul. Acesta mai amintește că odată cu creșterea cazurilor acestor boli metabolice a scăzut gradul de activitatea fizică. Mai multă mâncare și mai puțin sport. 

Despre trendul început în anii 70, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște spune că nu a putut fi potolit nici până în zilele noastre. Iar patologia a căpătat și numele de diabezitate, o îmbinare între diabet și obezitate. Diabetul, subliniază academicianul, este o boală cardiovasculară, iar mortalitatea cea mai ridicată dată de diabet este accidentul cerebral vascular. Amintește și complicațiile pe care le aduce diabetul. Un exemplu: pacienții cu diabet, supuși unui tratament ce stimulează secreția de insulină fac uneori forme de cancer.

„S-a constatat că această patologie a condus la cea mai mare tragedie din istoria omenirii, care a apărut inițial în țările foarte dezvoltate. Nu s-a putut lua nicio măsură de prevenție și s-a amplificat în țările din est care au trecut rapid de la un program de alimentație oarecum mai restrictiv la un exces de alimentație și la dorința de a obține niște alimente care nu erau disponibile inițial. (...) Globalizarea, pe lângă efectele pozitive, are un efect pervers: de stimulare a curiozității. Omul nu mai mănâncă de nevoie, mănâncă și din curiozitate”, consideră academicianul.

La aceste cauze a mai adăugat ușurința cu care se obține azi mâncarea - livrarea acasă fiind un exemplu. Aceasta, continuă Constantin Ionescu-Târgoviște, a dus la bulversarea metabolismului uman care a dobândit mult mai multe calorii și nu a mai beneficiat de activitatea fizică atât de necesară.

Ce spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște despre aditivii alimentari puteți asculta mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel