Academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște a explicat, într-o emisiune DC Medical, cum au apărut atât de multe boli metabolice și de nutriție.
Boli metabolice. ”Patologia metabolică - cum e numită obezitatea, sindromul metabolic, diabetul zaharat - a crescut ca incidență continuu din anii 50 până în prezent”, spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște, într-o ediție a emisiunii Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, .
Acesta povestea că unii au plasat creșterea bolilor metabolice odată cu apariția frigiderului. ”Acesta păstrează mai multe alimente și la îndemâna omului, ceea ce a dus, pe de o parte, la alterarea unor proprietăți ale alimentelor, iar pe de altă parte, la o alimentație la îndemână care poate fi consumată oricând”, spune academicianul. Acesta mai amintește că odată cu creșterea cazurilor acestor boli metabolice a scăzut gradul de activitatea fizică. Mai multă mâncare și mai puțin sport.
Despre trendul început în anii 70, academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște spune că nu a putut fi potolit nici până în zilele noastre. Iar patologia a căpătat și numele de diabezitate, o îmbinare între diabet și obezitate. Diabetul, subliniază academicianul, este o boală cardiovasculară, iar mortalitatea cea mai ridicată dată de diabet este accidentul cerebral vascular. Amintește și complicațiile pe care le aduce diabetul. Un exemplu: pacienții cu diabet, supuși unui tratament ce stimulează secreția de insulină fac uneori forme de cancer.
„S-a constatat că această patologie a condus la cea mai mare tragedie din istoria omenirii, care a apărut inițial în țările foarte dezvoltate. Nu s-a putut lua nicio măsură de prevenție și s-a amplificat în țările din est care au trecut rapid de la un program de alimentație oarecum mai restrictiv la un exces de alimentație și la dorința de a obține niște alimente care nu erau disponibile inițial. (...) Globalizarea, pe lângă efectele pozitive, are un efect pervers: de stimulare a curiozității. Omul nu mai mănâncă de nevoie, mănâncă și din curiozitate”, consideră academicianul.
La aceste cauze a mai adăugat ușurința cu care se obține azi mâncarea - livrarea acasă fiind un exemplu. Aceasta, continuă Constantin Ionescu-Târgoviște, a dus la bulversarea metabolismului uman care a dobândit mult mai multe calorii și nu a mai beneficiat de activitatea fizică atât de necesară.
Ce spune academicianul Constantin Ionescu-Târgoviște despre aditivii alimentari puteți asculta mai jos:
EXCLUSIV
Apneea obstructivă în somn este o amenințare tăcută care afectează milioane de oameni, punând în pericol nu doar calitatea somnului, ci și viața însăși. Ce nu știi despre această...
EXCLUSIV
Dr. Mugurel Bosînceanu, medic primar Chirurgie Toracică, supraspecializat în chirurgie robotică toracică, vine la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC...
EXCLUSIV
Medicii care muncesc peste 24 de ore fără odihnă ajung să plătească prețul suprem al epuizării. După 24 de ore în sala de operație, medicii continuă să muncească. Moartea Ștefaniei...
EXCLUSIV
Învierea Domnului este subliniată ca fundament al credinței creștine, simbolizând speranța și transformarea spirituală, esențiale pentru viața veșnică. Părintele Luca ne-a explicat...
EXCLUSIV
Avocatul Monica Cercelescu explică cum sunt folosite abuziv imaginile medicilor în reclame online și ce măsuri există pentru a combate dezinformarea în spațiul digital.
EXCLUSIV
Dezvoltarea rapidă a chirurgiei robotice și integrarea inteligenței artificiale în actul medical ridică o întrebare esențială: vor putea roboții să opereze singuri, fără supraveghere...
EXCLUSIV
Prof. dr. Adina Croitoru vine la Academia de Sănătate și ne explică cele mai recente progrese în diagnostic și tratament pentru cancerele digestive, care schimbă radical perspectiva...
EXCLUSIV
"Rezultatele sunt bune!". Primul semn al bolii Parkinson, o boală care schimbă vieți. Ce trebuie să știi despre Parkinson și cum poți interveni la timp pentru a controla această afecțiune...
EXCLUSIV
Aceasta este greșeala pe care o fac milioane de femei și le pune viața în pericol. Considerat până acum un semnal de alarmă, acest semn este de fapt un indicator al unui cancer în stadiu...
EXCLUSIV
Ce faci când simți că nu mai poți. Cât de corectă e afirmația "atunci când nu mai poți, mai poți un pic" și care este impactul major pe care îl...