De ce sunt fumătorii mai afectați de Covid-19. Explicațiile experților

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:


Dr. Neal Patel spune că fumătorii prezintă un risc mai mare în fața COVID-19, deoarece fumatul distruge o parte din mecanismele naturale de apărare ale plămânului.

Toată lumea riscă să contracteze COVID-19. Boala este deosebit de periculoasă pentru persoanele cu afecțiuni de bază, cum ar fi bolile de inimă sau pulmonare. Dr. Neal Patel, pneumolog la Mayo Clinic și specialist în medicina de urgență, spune că persoanele care fumează produse din tutun, e-țigarete sau marijuana, pot avea un risc crescut de a face o formă mai agresiva a bolii.

„Fumatul te face mai susceptibil la COVID-19, pentru că distruge o parte din mecanismele naturale de apărare ale plămânului", spune dr. Patel. „Vapingul poate face același lucru".

Un articol recent, publicat de Institutele Naționale de Sănătate, explică faptul că primele analize ale cazurilor de COVID-19 din China arată că fumătorii ar fi putut dezvolta o formă de boală mai severă decât nefumătorii. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina ce efect are fumatul sau vapingul asupra persoanelor cu COVID-19, dar dr. Patel spune că oamenii ar trebui să facă tot ce poate pentru a renunța acum.

Cum pune plămânii în pericol fumatul

„Fumatul sau vapingul distrug cilia în plămâni", spune dr. Patel. "Cilii sunt foliculi minusculi, puși, care ajută la prinderea virușilor și a resturilor, și îi mută în sus și în afara plămânilor, astfel încât să nu rămână acolo și să provoace probleme. Cilia acționează ca unul dintre principalele sisteme de apărare împotriva infecției. Fără Cilia, fumătorii, din păcate, sunt puțin apărați. Și explică de ce unii fumători care dezvoltă răceli obișnuite pot dezvolta tuse prelungită de la săptămâni până la luni", a explicat medicul la Mayo Clinic.

Cum pune plămânii în pericol vapingul

"Cercetarile sugereaza ca vapingul poate dauna si cililor in plamani", spune dr. Patel. "Recomand oamenilor să înceteze vaporii pentru a menține sănătatea pulmonară și pentru a reduce riscul de a dezvolta boli severe dacă contractează COVID-19."

Acum este momentul să renunți

„Nu există un timp mai bun pentru a renunța la fumat decât astăzi", spune dr. Patel. "Fumatorii activi au un risc crescut pentru COVID-19 de a le provoca probleme. Așadar, din nou, nu există un timp mai bun pentru a renunța decât astăzi."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel