Deficiența de fier, trădată de aspectul unghiilor: iată cât de ușor o recunoști

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Deficiența de fier
Deficiența de fier

Deficiența de fier poate să apară din mai multe cauze, iar simptomele pot fi ușor vizibile. Unul dintre simptome este aspectul unghiilor.

Deficitul de fier apare atunci când nivelul fierului din organism scade anormal de mult. 
Fierul este un mineral esențial care se găsește în carnea roșie și în anumite fructe și legume. În organism, fierul este necesar pentru a forma mioglobina, o proteină din celulele musculare și este esențial pentru anumite enzime care determină reacțiile chimice ale organismului. În măduva osoasă, fierul este utilizat pentru a produce hemoglobina, substanța chimică care transportă oxigenul în interiorul globulelor roșii ale corpului. Dacă nivelul fierului scade prea mult, aceasta produce anemie feriprivă. Când se întâmplă acest lucru, celulele roșii din sânge scad mai mult decât în ​​mod normal și conțin mai puțină hemoglobină.
Deficitul de fier poate apărea la sugari, adolescenți și femei însărcinate din cauza necesarului mare de fier asociate creșterii rapide a corpului. Deficitul de fier este deosebit de frecvent la femeile aflate în premenopauză, din cauza pierderii regulate de fier în timpul perioadelor menstruale.

Ce cauzează deficitul de fier

Deficitul de fier se poate întâmpla și din cauza uneia dintre următoarele:
O dietă inadecvată
Absorbție slabă a fierului rezultată din îndepărtarea chirurgicală a unei părți sau a întregului stomac sau intestin
Boala inflamatorie a intestinului
O tulburare intestinală numită sprue celiac
Pierderea cronică a sângelui care poate fi cauzată de perioade menstruale anormale, de sângerarea în urină (care este rară), sau în tractul gastro-intestinal (care este frecventă); deseori pierderea de sânge este atât de mică încât poate fi detectată numai cu teste speciale. Pierdera de sânge mai poate fi cauzată de donarea excesivă de sânge sau de o infestare cu paraziți.

Simptomele deficitului de fier

Deficiența ușoară a fierului nu provoacă simptome. Când carența de fier a progresat către anemie reală, pot exista oboseală, senzație de incapacitate de a respira, piele neobișnuit de palidă și o capacitate fizică scăzută.

Persoanele care au avut o deficiență severă de fier pentru o perioadă lungă de timp se plâng uneori de probleme la înghițire sau au dureri în gură sau limbă.

În unele cazuri, pot exista unghii neobișnuit de fragile sau o ondulare anormală și moliciune a unghiilor.

Cum poate fi prevenită

Puteți preveni deficiența de fier consumând o dietă bine echilibrată care include carne slabă, legume verzi, fasole, fructe și pâine integrală, potrivit specialiștilor de la Harvard Medical School. Femeile gravide și copiii în creștere sunt deosebit de sensibili la aportul insuficient de fier din dietă. Femeilor însărcinate li se recomandă de obicei să ia un supliment de fier.

Tratamentul deficienței de fier

Deficitul de fier este de obicei tratat cu tablete de fier, siropuri (pentru copii) sau injecții. Dacă carența de fier a fost cauzată de pierderea anormală a sângelui, trebuie să fie diagnosticată și tratată și cauza sângerării.
Adresați-vă medicului dumneavoastră ori de câte ori aveți oricare dintre simptomele anemiei cu deficit de fier. Dacă aveți sângerări anormale, cum ar fi sânge în scaun sau perioade menstruale excesive, adresați-vă imediat medicului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel