Depistarea precoce a unor boli prin testare în farmacie. Dr. Farm. Răzvan Prisada: este un pas spre normalitate

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Farmacie
Farmacie

Medicul și farmacistul Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a vorbit la dezbaterea "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave" despre testarea în farmacii.

Medicul și farmacistul Răzvan Prisada, vicepreședinte al Colegiului Farmaciștilor din România, a precizat în cadrul dezbaterii DC Media Group "Testarea în farmacie, atu în campaniile de prevenție și depistare precoce a bolilor grave" că testarea în farmacii reprezintă ”un pas spre normalitate”.

Acesta a mai afirmat că un studiu realizat la începutul anului a arătat că trei sferturi din adulții României intră măcar o dată pe lună într-o farmacie.

”Este un pas spre normalitate și dacă ne uităm doar în ultimul an și jumătate poate că una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm vine din nevoia evidentă la nivelul sistemului de resurse materiale și de resurse umane. Dacă este să vorbim despre importanța depistării precoce a unor afecțiuni, partea de prevenție despre care tot vorbim ani și ani, dar și la nivelul comunicărilor corecte pentru a lupta cu dezinformarea omniprezentă. Este un pas firesc așa cum spunea un antevorbitor spre normalitate implicarea farmaciștilor și a rețelei farmaceutice. Vorbim undeva spre 20.000 de farmaciști care activează cu drept de liberă practică în România, undeva la 8-9.000 de unități farmaceutice și există multiple exemple la nivelul colegilor noștri - țările europene cel puțin - de implicare benefică și cu rezultate foarte palpabile.

Există o serie de avantaje ușor de intuit, legat de resursa umană. Farmaciștii sunt specialiști bine pregătiți cu studii universitare, cu o curriculă vastă și care poate fi acolo unde - vorbim de anumite aspecte care nu sunt acoperite de pregătirea universitară; poate fi acoperite prin studii postuniversitare pentru că toate aceste programe de pregătire sunt într-o continuă adaptare la nevoile care apar. Un mare avantaj este dat de adresabilitatea crescută a unităților farmaceutice, adresabilitate în sensul geografic în primul rând gândindu-mă mai ales către mediul rural. (...) Mai există un avantaj legat de programul de funcționare. Unitățile farmaceutice funcționează minim 8 ore, ceea ce crește adresabilitatea către populație în general, pacienți în principiu”, a afirmat medicul și farmacistul Răzvan Prisada.

În opinia acestuia, oamenii au mare încredere în farmaciști. Ca argument aduce rezultatele unui studiu sociologic realizat în prima parte a acestui an.

Și dacă punem și un grad mare de încredere pe care populația în are la acest moment în farmacii și în serviciile oferite de acestea, și nu mă bazez doar pe un istoric, ci pe rezultatele unui studiu sociologic pe care l-am comandat undeva în prima parte a acestui an tocmai pentru a avea date cât mai la zi din teren - contextul reprezentațional cu privire la serviciile famaceutice cu scopul de a fundamenta și propune noi politici și abordări strategice în domeniu pe populația urbană - studiu făcut împreună cu colegii de la Centrul de Cercetări Economice de la Universitatea București - exact acest capitol de testare, de teste, nu doar testele pentru depistarea SARS-CoV-2, ci depistarea unor infecții printre care și SARS-CoV-2 e capul de afiș, dar mai sunt și gripa sezonieră, hepatită B și C, chiar determinarea glicemiei, în răspunsurile obținute în studiu, aceste teste se clasau pe al doilea loc, undeva între 15% - 20% apreciind utilitatea introducerii unor astfel de servicii la nivelul farmaciilor comunitare. 

Dacă mai punem că trei sferturi dintre adulții din mediul urban din România au declarat că intră măcar o dată pe lună într-o farmacie, adresabilitatea crescută cred că este un enorm avantaj pe care trebuie să-l exploatăm cumva", a precizat medicul și farmacistul Răzvan Prisada.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel