Testarea în farmacie. Nelu Tătaru: uneori, farmacistul este singurul cadru medical cu care se întâlnește pacientul

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Dr. Nelu TĂTARU, președintele Comisiei pentru sănătate de la Camera Deputaților, a declarat la dezbaterea ONLINE cu tema: „Testarea în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor  grave” că farmacistul trebuie ”îmbinat perfect” în circuitul medical.

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății, a declarat la dezbaterea DC Media Group ”Testarea  în farmacie, componentă importantă a campaniilor de prevenție și depistare precoce a bolilor grave” că discuțiile de azi sunt ”de a aduce normalul într-un prim plan”. 

Acesta, actualmente președinte al Comisiei pentru Sănătate al Camerei Deputaților, a povestit că în urmă cu un an, când era ministrul Sănătății, a încercat să reglementeze vaccinarea antigripală în farmacii și s-a lovit de mai multe rețineri.

”Acum un an de zile discutam la nivelul Guvernului oportunitatea vaccinării antigripale în farmacii. Atunci, încercarea noastră era de a aduce normalul într-un prim plan, de a aduce farmacistul într-un prim plan la circuitului medical și nu doar cum spune o parte a populației României (n. r. despre farmacist) - a celui care ne dă medicamentele. Atunci ne-am împiedicat de foarte multe rețineri, rețineri și dintr-o parte și dintr-alta; rețineri din partea farmacistului care trebuia să regleze sau să reglementeze circuite epidemiologice pentru aceste vaccinări, curricula care nu permitea în acel moment anumite manopere pe care să le facă farmacistul sau asistentul de farmacie, relaționarea pe acest fond cu medicul de familie care considera că, totuși, cabinetul unui medic de familie este mai oportun pentru vaccinare decât o farmacie și nu în ultimul rând existența într-o cantitate limitată pe piață a acelui vaccin antigripal - cererea fiind cu un an în urmă în jur la 1,5 milioane de doze, achiziționarea fusese la 3 milioane, dar pentru cei din grupele speciale, firmele aducând în componenta de farmacie externă doar de 500-800.000 de doze.

Atunci s-a plecat pe mai multe paliere; cel al ordinului de ministru care să reglementeze desfășurarea acestei activități în farmacie, cel al universităților care să capaciteze facultățile de Farmacie pentru a modifica acea curiculă, pentru a da acele aptitudini și pentru farmaciști și la acele școli post liceale, precum și colaborarea cu un medic de familie care trebuia monitorizeze acest fenomen de vaccinare în farmacii.

Mă repet, astăzi noi încercăm să aducem în dezbatere un normal în care circuitul farmacistului să fie îmbinat perfect cu circuitul medical pacient-medic-spital-farmacie în contextul în care dacă stăm să vorbim pe concret astăzi, uneori, farmacistul este singurul cadru medical cu care se întâlnește pacientul - vine de acasă, având niște simptome, merge la farmacist, primește niște medicamente, merge apoi acasă”, afirmă Nelu Tătaru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel