Depresia postnatală, când apare și de ce. Simptomele care afectează 1 din 7 femei

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
depresia postnatala FOTO: Pexels @rene asmussen
depresia postnatala FOTO: Pexels @rene asmussen

Cum se manifestă depresia postnatală și ce poți face dacă apare?

Depresia postnatală este o formă de depresie care variază ca severitate de la o femeie la alta.Majoritatea femeilor se confruntă cu schimbări de dispoziție în perioada sarcinii și după naștere. Studiile arată că peste 70% din femei vor trece prin stări de tristețe după naștere, iar 1 din 7 femei vor dezvolta depresie postnatală. Unele stări emoționale puternice sunt trecătoare și nu au importantă medicală, dar există și situații în care tristețea este continuă și poate fi semnalul unei condiții medicale mai serioase.

Există factori de risc pentru care unele femei sunt mai susceptibile decât altele, precum: stări depresive pe parcursul vieții, istoricul familiei, suport moral scăzut din partea partenerului, conflicte, disfuncții ale glandei tiroide etc.

Când apare?

Depresia postnatală se instalează în maximum 3-4 săptămâni de la naștere, iar în lipsa tratamentului poate dura chiar un an de zile sau poate avea final tragic.

De ce apare?

Femeile care suferă de depresie postnatală prezintă o serie de modificări la nivel fizic, psihic și emoțional. În perioada sarcinii și după naștere se produc o serie de schimbări biochimice și psihologice care pot declanșa depresia. Se pare că aceste modificări se referă în special la variații ale nivelului de estrogen și progesteron.

Simptome

Depresia postnatală se manifestă în mare parte ca o depresie clasică și include simptome precum:

-stare de tristețe pronunțată;

-tulburări de somn;

-apetit scăzut;

-oboseală;

-stări de agitație, vinovăție, neajutorare;

-deficit de atenție și lipsa puterii de concentrare;

-scăderea libidoului.

Unele femei care suferă de această condiție devin dezinteresate față de viață și față de bebeluș și pot prezenta chiar stări de frustare în legătură cu bebelușul.

În cazurile grave apar stări de disperare, de tristețe profundă, gânduri suicidare, care pot avea final tragic.

Tratament

Din păcate, multe femei care suferă de depresie postnatală se simt rușinate de starea lor și refuză să ceară ajutor specializat. Este important de precizat faptul că depresia postnatală severă poate avea efecte tragice atât asupra mamei, cât și asupra copilului și necesită medicație psihiatrică. Psihoterapia se află și ea printre modalitățile de combatere a depresiei postnatale.

Ce poți face tu?

Nașterea unui copil aduce bucurii nemăsurate în viața femeilor, dar vine și cu o serie de provocări. În această perioada este important ca mamele să adopte un stil de viață sănătos, să își continue viața socială în funcție de posibilități și, foarte important, să își facă timp personal de relaxare. Acestea nu sunt "mofturi", ci contribuie la sănătatea mamei și a întregii familii. Un bebeluș crește armonios doar atunci când părinții sunt sănătoși.

Vezi și: Somatizarea, legătura dintre EMOȚII și BOALĂ

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel